Guide: Köp rätt tights för din träning Image

Guide: Köp rätt tights för din träning

Vad är det för skillnad på löpartights och träningstights? Vilka tights passar bäst för yogan och vilka ska du ha på dig i CrossFit-boxen? Här får du svaren. 

Att köpa tights är inte riktigt så enkelt att du enbart ska bestämma dig för vilken färg eller vilket mönster du tycker är finast. Maria Bergehamn, CTC manager och produktansvarig på Reebok, tycker att du ska börja med att ställa dig frågan vilken aktivitet du främst ska använda dina tights till?

– Alla aktiviteter blir lite smidigare om du använder produkter som är anpassade för syftet. Ska du vara utomhus så måste du synas, då ska du köpa tights med reflexer. Ska du ha nycklar eller telefon med dig? Då behöver du en ficka att förvara det i till exempel, säger hon. 

Hur tight ska egentligen ett par tights sitta?

– Tights ska sitta tight, annars ser de ut som för små joggingbyxor. Det är därför de heter tights, för att det ska vara smidigt på kroppen och inte fladdra eller vara bylsiga när du rör på dig. Det är jobbigt om tights sitter bra i benen men löst i grenen och midjan, i sådant fall kommer du, oavsett aktivitet, att behöva dra åt dem och upp dem hela tiden. Det kan då bero på att det inte bara är storleken som är fel utan att just den modellen är fel för dig.  

Ska jag välja mönstrade eller enfärgade tights?

– Om färg och mönster gör dig glad ska du satsa på det. Våga mönstrat! Men det är också alltid bra att ha ett par svarta tights att falla tillbaka på eftersom de kan matchas ihop med mönstrade toppar. 

Guide: Så väljer du rätt tights!

Rätt tights för löpningen

Välj: Tights med en ficka, gärna med dragkedja eller infälld i linningen, där du kan stoppa ned din nyckel eller telefon. Dragsko i midjan är toppen för om det är någon gång tightsen kan glida ner så är det vid löpning. Blir du lätt varm är det smart att välja tights med tunnare mesh på baksidan av knät som ventilerar lite mer. Och ska du springa utomhus måste det finnas reflexer på tightsen. 

Skippa: Tights som inte sitter bra! 

– Tights med häng är jättejobbigt att springa med. Det är superviktigt att de sitter på plats. När du provar tightsen, gå med stora steg och hoppa lite för att känna du om de börjar glida ner, tipsar Maria Bergehamn.

Rätt tights för gymmet

Välj: Slimmade tights i funktionsmaterial. Gärna med en liten ficka i linningen där du kan förvara skåpnyckeln. 

Skippa: Om du tränar mycket i maskiner där du sitter ned så välj tights utan detaljer med dragkedjor eftersom det kan skava och klämmas. 

– Och köp inte tights i bomull, de är inte sydda för att klara av påfrestningen av tuff träning.

Rätt tights till yogan

Välj: Bred midja som ger mer stadga i dina positioner. Sömlösa tights är toppen eftersom de är helt skavfria.

Skippa: Tights med fickor, dragkedjor och dragsko i midjan eftersom sådant kan orsaka skav och obehag under passet. 

– Om du vill ha långa eller trekvartstights är en smaksak. Jag använder själv trekvartstights på bikramyoga eftersom det gör att det är lättare att få grepp om benen även när kroppen är helt blank av svett, säger Maria Bergehamn.

Rätt tights i CrossFit-boxen

Välj: Det går alldeles ypperligt att träna i vanliga träningstights men det kan bli lite mer förslitningsskador på dem eftersom du hanterar skivstänger och kettlebells i högre utsträckning. Vissa CrossFit-tights är förstärkta på låret där skivstången ofta kommer i kontakt. Ofta är det lite kompression i CrossFit-tights som hjälper musklerna att orka med den tuffa träningen. 

Skippa: Detaljer som dragkedjor och fickor. Du rör på dig så otroligt mycket i CrossFit och alla sådana detaljer skapar ytterligare en belastning på plagget, något du vill undvika. 

– Dra ett par strumpor över smalbenen som skyddar tightsen från förslitning av skivstången. Eller så är du hardcore och kör kortkorta tights och inga strumpor!

Rätt tights för powerwalken

Välj: Tights som passar till vädret. Köp gärna löpartights med reflexer så att du syns, eller träningstights i funktionsmaterial som sitter bra på kroppen.

Skippa: Leggings i bomullsmix. Funktionstights andas och kan transportera bort fukt om du får upp pulsen och blir svettig.

– Är det sommar och sol ute så satsa på ett korta tights, säger Maria Bergehamn. 

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av tights

LÄS MER: Reebok CrossFit Nano 6.0 är här!

LÄS MER: Höstens stora test av kompressionstights