Gruppträning för nybörjare Image

Gruppetrening for nybörjare

Har du precis skaffat gymkort och är lite nervös inför ditt första gruppträningspass? Lugn, her er instruktørens beste tips.

Att gå på gruppträning kan verka lite läskigt om du aldrig gjort det förut. Kanskje bekymrer du deg for om du kommer til å orka, klare av stegen eller om andre kommer til å kolla på deg. Men oroa dig inte, gruppträningen är till för alla - oavsett vilket nivå du befinner dig på. Dessuten fokuserar alla på sig själva så mycket så det är ingen som kommer hinna kolla på dig.

Hvem passer gruppetrening for?

- Alla, framförallt om du har svårt att motivera dig själv att träna, då kan gruppträning göra att du tycker det är roligare att gå till gymmet. Siden det finnes så utrolig mange forskjellige pass er det noe som passer alle, sier Elin Rosenqvist, som er gruppetreningsinstruktør i Body Attack, Grit Cardio og Body Balance.

Er det noen som ikke burde gå på gruppetrening?

- Nei, men om du er skadet er det et godt tips at du er der i god tid og forteller det for instruktøren. Er du skadet kan du da få alternative øvelser som passer deg, det er de fleste instruktörer bra på. Er du derimot gravid er det best at du snakker med en ekspert før passet, som en barnmorska eller sykegymnast, slik at du selv vet hva du skal unngå, for alle instruktører har ikke koll på det.

Hvor viktig er det å komme i tid til passet?

- Jätteviktigt! Är du sen får du inte vara med, och måste du gå innan passet är klart säger du till innan. Da ber du instruktören eller kompisen bredvid att plocka bort dina saker efteråt, det gör du absolut inte under passet. När jag instruerade i Body Pump låg folk och stretchade på golvet under sista låten, då var jag extremt noga med att ingen började plocka utan viktplattor av säkerhetsskäl. Jag har sett en tjej få en fem-kilos viktplatta i ansiktet och det var inte kul. Redskap plockar vi undan efter passet.

Hva er en vanlig feil å gjøre under et gruppetreningspass?

- Om du tester et nytt pass eller går på et litt tøffere pass og ikke lyssnar på instruktørens alternativ. De flesta övningar går att skala till en nivå som passar just dig. Ta ikke de svåraste alternativen så att du går från klasen och känner dig tillplattad, utan välj lättare varianter så du går därifrån nöjd och glad.

Om jeg aldri har vært på en klasse forut, var i salen skal jeg stille meg da?

- Långt fram i midten, der ser du hva instruktøren gjør. Ställ dig inte allra längst bak, för om det är en lite mer koreograferad klass kan det hända att ni ska vända er om mot andra väggen, då kan det vara skönt att ha någon framför sig att titta på om du är osäker. Men om du går fel så häng inte upp dig på det, alla har varit nybörjare och att komma in i passen är en vanesak. Ge klassen åtminstone två eller tre försök, lär dig strukturen och rörelserna, så kommer du få ut mer.

Hva er ditt råd om man har litt vanskelig for å dømme på seg selv, klappe i takt ogillar den der hurtiga känslan som gärna infinner sig under gruppträning?

- Fokusera på träningen och vad du vill ha ut av dem. Hvorfor kom du dit? Om det er for å ha kul, tjoa og tjimma så gjør det. Er du der for å ta ut deg til max, så gjør du det.

Hva sier du om myten om at man ikke får noe resultat av gruppetrening?

- Det er bullshit! All trening er bra trening. Vill du bli bäst på att springa maraton, då måste du nog springa. Vill du klara 100 kilo i benböj, måste du antagligen styrketräna. Men vil du bli sterkere, raskere, rörligare och allround-tränad kan du bli det genom att gå på gruppträningspass. Forutsättningen för att få resultat är att gå regelbundet, fokusera på vad gör du när du väl är där, ta i och ta ut dig.

elin rosenqvist
Elin Rosenqvist i aksjon!

Trendigaste gruppetreninger 2016, ifølge Elin Rosenqvist

  • Yoga-trenden vokser, kanskje for at mobilitetstrening er så populært. Nå er den mer spesifikk enn tidligere, som for eksempel yoga for idrettsutøvere.
  • Sportsinspirerad träning, som till exempel Body Attack. Der får du känslan av att ni som går på gruppträningen är ett lag.
  • Crossfit fortsetter å være omåttligt populärt. Anledningen? Resultatene kommer raskt! Som styrketrening i gruppe.
  • Specialiserade träningsstudios som erbjuder grupp träning i stället för tävling poppar upp som svampar ur marken. Pilates og kampsport er eksempler på det mange liker akkurat nå.
  • Gruppetrening med venner. Som at du samler ett gäng i en park och tränar ihop eller springer backar tillsammans.

LÄS MER: Höstens hetaste gruppträning