Fördelarna med att äta jordnötssmör för dig som tränar Image

Fördelarna med att äta jordnötssmör för dig som tränar

Ät jordnötssmör och boosta kroppen! Rätt sorts jordnötssmör är fullt med nyttigheter och ett kanonbra val för dig som tränar. 

Ät en sked direkt ur burken, blanda det i en smoothie, bre på en riskaka och slanta över bananskivor, lägg en klick på din chiapudding eller använd det för att ge god smak i proteinbollar och rawfood-godsaker. Jordnötssmör är inte bara otroligt gott till mycket utan är även ett utmärkt livsmedel för dig som tränar och har en aktiv livsstil. Men välj ett jordnötssmör, gärna ekologiskt, som enbart innehåller jordnötter och eventuellt lite salt. 

– Jordnöten är egentligen ingen nöt, utan en ärtväxt, men vi pratar oftast om den som en nöt då den innehåller nyttigheter som nötter har! Den är naturligt proteinrik, vilket passar jättebra för alla som tränar eller vill få i sig mer protein, säger kostrådgivaren Maria Michael, som står bakom hemsidan Nutrilogi.se som bland annat erbjuder föreläsningar och hälsorådgivning. 

Vilka nyttiga ämnen får jag i mig när jag äter jordnötssmör?

– En massa nyttigheter! Jordnötter är en bra källa till protein, vitamin E, niacin, koppar, folsyra, biotin och starka antioxidanter som är likvärdiga med de som finns i frukter och grönsaker, som till exempel jordgubbar, rödbetor, morötter och äpplen. Jordnötssmör innehåller även en hel del fibrer och bra fetter som ger långvarig mättnadskänsla!

LÄS MER: Maria Michael: 3 viktiga kosttillskott för dig som tränar

Hur stor mängd ska jag äta per gång? 

– Min rekommendation är att inte överdriva något du äter. Du bör se över din kost så att det totala energiintaget inte skjuter iväg när du äter nötsmör, nötter eller andra energirika livsmedel. Men cirka två matskedar brukar vara lagom och är ett mått som de flesta använder som portionsstorlek för nötsmör. 

Du ska lansera ditt eget jordnötssmör som är proteinberikat, berätta!

– Det är så spännande! Jag har ett brinnande intresse för allt som rör matprodukter och kosttillskott. Idén föddes i köket när jag blev utmanad av min man Joseph att göra något energirikt, proteinrikt och samtidigt nyttigt till honom som han kan äta som ett enkelt snacks när han är på jobbet. Så efter en del experiment och research, det finns till exempel mycket kul i andra länder som jag inspirerades av, så testade jag mig fram till det som jag nu döpt till Fitnessbutter. 

Spännande! Vad innehåller det?

– Det är gjord helt från grunden och innehåller inget tjafs. Det är även berikat med vassle som höjer proteinhalten till 36 gram per 100 gram! Mitt ultimata mål är att det ska finnas i hälsokosten, online och matbutiker. Håll utkik på Facebook för exakt när och var det kommer att finnas till försäljning. 

fitnessbutterFitnessbutter finns även med kanelsmak. Foto: Privat

Jag är allergisk mot jordnötter, finns det något annat jag kan äta i stället som ger mig liknande hälsofördelar?

– Åh, ja! De flesta frön, bland andra sesam, chia och solrosfrön är supercharged med nyttigheter! En del hälsobutiker har bra alternativ till allergiker. Du kan rosta sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön och köra i mixern med några droppar neutral olja och lite salt tills det blir smör! Och tahini, sesampasta, är också ett jättebra alternativ som du lätt kan blanda till med dadelsirap för ett sött pålägg eller mixa med citron, spiskummin, vitlök, salt och vatten till en smakrik dressing!

LÄS MER: Fem proteindrinkar som smakar som milkshakes

maria michaelMaria Michael är också rådgivare för Nutribox, en ny tjänst där du kan prenumerera på kosttillskott utifrån din livsstil. Foto: Ryan Stonn

LÄS MER: Enkla och gröna frukostar av Made by Mary