Storleksguide: Hur är Adidas barnskor i storlek? Image

Storleksguide: Hur är Adidas barnskor i storlek?

Passform, materialval, storlek och vilken sko som hör till vilken säsong – här reder vi ut alla frågetecken kring Adidas barnskor. 

Riktigt små barn kan varken säga bu eller bä när det gäller val av skostorlek. Innan barnet lärt sig känna efter själv får du därför ta till andra knep. Att helt enkelt mäta fötterna är ett ett gammalt trick som alltid funkar, berättar Adidas produktexpert Pontus Holmgren

– Du kan mäta barnets fötter från baksidan av hälen till längst fram på stortån när barnet står med full belastning på foten. Beroende på barnets ålder kan det vara lite knepigt att få dem att stå stilla på en linjal. Då är ett trick att ställa barnet på ett papper och dra ett streck vid hälen och ett vid tån som du sedan mäter avståndet mellan.

Behöver ditt barn nya skor? HÄR hittar du alla våra kängor, sneakers och sandaler från Adidas.

Hur mycket större än foten ska en barnsko vara?

Till skillnad från vuxna växer barn i snabb takt. Därför lockar det många föräldrar att köpa skor med extra spelrum framtill. Men hur mycket extra utrymme är för mycket, och hur mycket är lagom?

– Ett barns fötter rör sig cirka fem millimeter framåt i varje steg. Det behöver därför finnas utrymme för fotens naturliga rörelser, samtidigt som det är klokt att även ge utrymme för att foten växer. En till två centimeter är rekommenderat, men det beror lite på årstid, berättar Pontus Holmgren och fortsätter:

– I framför allt vinterskor, kängor och gummistövlar tycker jag ni kan lämna närmare två centimeter extra utrymme för sockor. Den höga ankeln gör att de sitter bra ändå, medan en och en halv centimeter är ett bra riktmärke för alla lägre skor, då de inte ger samma stöd och support runt vristen.

Vill du veta mer om Adidas storlekar och ta reda på exakta mått och storlekar? Kolla in vår Adidas-storleksguide!

Adidas sneakersStilren basketinspirerad sneaker för familjens minstingar. Kardborrebanden gör modellen lätt att ta på och av själv, och priset är plånboksvänligt. Hoops 2.0 är en grym sneaker för våren. 

När blir barnskor för små?

Om du är osäker på vilken storlek du ska köpa, köp då den större snarare än den mindre. För trånga skor blir obekväma och hindrar fotens naturliga rörelser. Det kan orsaka smärta, felbelastningar och nageltrång. Dessutom kommer den större storleken med en klar bonus som mindre skor inte medför – det finns plats att växa i den.

– Generellt gäller att desto yngre barnet är desto snabbare växer fötterna. Det varierar givetvis och ibland växer fötterna ryckvis. Från cirka tre års ålder kan du räkna med ungefär en centimeter per år. För yngre barn får du addera i alla fall ytterligare fem millimeter, säger Pontus Holmgren och fortsätter:

– Hur ofta du behöver köpa nya skor beror då helt på hur mycket utrymme du lämnar längst fram när du köper nya barnskor. Lämnar du bara en centimeter behöver barnet sannolikt nya skor inom sex månader till ett år, men om du lämnar två centimeter kan barnet förmodligen ha dem även nästa år.

Vilka barnskor är bäst?

När det gäller sommar och vinter är det ganska givet vilken typ av sko du bör köpa – ja, en vinterkänga eller sandal helt enkelt. Men vad ska ditt barn ha på höst och vår när det varken är iskallt eller jättevarmt?

– På höst och vår är det absolut bäst att prioritera skor som står emot väta, så att fötterna håller sig torra! Går temperaturen ned tillfälligt kan du alltid sätta på ett par extra strumpor, förslagsvis strumpor i merinoull som värmer bäst.

Det sagt så är utbudet ibland en djungel och hur gör jag egentligen skillnad mellan “vattentät” och vattenresistent” sko, och vad är egentligen att lita på?

– Om vi tar gummistövlar ur ekvationen så är Gore-Tex ett bra och väl beprövat material som både är vattentätt samtidigt som det är ventilerande. Vi på Adidas har ett tätt samarbete med Gore-Tex och vi använder deras vattentäta membran i flera av våra barnskor. Vi har även vår egen teknologi Rain RDY (reds. anm. tidigare kallat climaproof) som har liknande egenskaper som Gore-Tex, men är något billigare.

Adidas kids shoeEn medelhög friluftssko för aktiva barn! Med ett membran av Rain RDY håller K Terrex AX2R Mid CP barnets fossingar torra på allt från promenader till riktig vandring. 

Välj en sko med rätt sula

Från topp till tå! Sist men inte minst spelar yttersulan stor roll, främst för de riktigt små barnen men också för att det skyddar små såväl som stora fossingar mot kyla och väta.

– Om det är barnets första skor och hen håller på att lära sig gå så är det bra med en så tunn sula som möjligt för att främja utvecklingen av barnets balans och motorik. Då vill du ha en mjuk och flexibel sula, som låter foten röra sig så naturligt som det går. Det är bara på vintern som det kan vara bra att tänka på att ha en så robust sula som möjligt, eftersom den skyddar från kyla som stiger från marken och från väta. 

Hur är Adidas skor i storleken?

Spana in storleksguiden över Adidas barnskor här. 

LÄS MER: Vilka vinterskor ska mitt barn ha?

SHOPPA HÄR: Hela vårt utbud av barnskor