Hitta rätt Salomon-pjäxa för just dig! Image

Hitta rätt Salomon-pjäxa för just dig!

Om du letar efter ett par pjäxor till vinterns alpina äventyr, men är osäker på vilken modell som passar bäst är det här guiden för dig.

Det är egentligen inte så mycket svårare att hitta rätt pjäxa än vad det är att hitta rätt par skor, men av någon anledning känns det ändå lite jobbigare. Kanske tänker du direkt på frusna tår, domningar och smärta i fötterna och känner att drömmen om ett par sköna, välsittande pjäxor är omöjlig? Så är det givetvis inte. Men det gäller att ha koll på din storlek och hur pass bra skidåkare du egentligen är. 

Storleken

Pjäxstorlekar anges i centimeter med en siffra som beskriver pjäxans innermått. Har du en 23 centimeter lång fot har du alltså storlek 23. Lästbredd är en annan viktig parameter som syftar på hur bred pjäxan är vid den bredaste punkten.

Ett misstag som många gör är att köpa en för stor pjäxa i tron om att det är skönare och varmare. Men då tvingas du spänna pjäxorna alldeles för hårt. Det gör att du stryper blodtillförseln ned i foten och får avdomnade, frusna fossingar. Du ska precis kunna pressa ned din fot och spänna åt pjäxan. När du lutar dig framåt, som att du ska åka skidor, ska inte tårna slå i. Pjäxan ska kännas liten men den får inte klämma åt någonstans.

Flexibiliteten

Pjäxor är märkta med en siffra efter modellnamnet som anger dess flexibilitet. En högre siffra betyder ett större motstånd och mindre flexibilitet, vilket gör pjäxan lite tuffare att åka i.  

– Man skulle kunna säga att en flex på en pjäxa är kraften du sätter ned mot skidan. Flex-indexet anger hur mycket motstånd du har i pjäxan. Ju duktigare och tyngre skidåkare du är desto styvare pjäxa måste du ha, säger Peter Olsson på Amer sports.

Salomons pjäxmodeller för dam och herr

Hos oss på Sportamore hittar du flera olika pjäxmodeller från Salomon. På damsidan kan du välja mellan två olika flexvärden på Quest Access samt Access 60 Wide och X Pro 70. För männen finns en Quest Access-pjäxa och en X Pro 90.

Vad är Quest Access för typ av pjäxor?

– Quest Access är pjäxserien för dig som är en nybörjare till medelgod skidåkare, som vill ha ett gåläge på pjäxan och mycket komfort, säger Peter Olsson. 

Vilken är den största skillnaden mellan de två herrpjäxorna?

– Quest Access är en nybörjarsko för den som vill ha en skön pjäxa med gåläge. X Pro 90 är en lite smalare modell för den som vill ha lite mer prestanda i sin skidåkning. Prisskillnaden handlar framför allt om innerskon som är förformad i X Pro 90.

Vad är ett bra val för skidåkaren som åker en vecka per år?

– Du skulle kunna välja vilken som helst av de här modellerna. Det är ett tråkigt svar men för en nybörjare eller medelgod åkare handlar det mer om valet mellan en mjukare eller lite styvare pjäxa. Väger du lite mer och vill ha ut lite mer av din åkning, välj en styvare pjäxa.

För henne

Quest Access 60.jpgQuest Access 60  är en flexibel dampjäxa, perfekt för dig som åker på fjällsemester någon vecka per år. 

Quest Access 80.jpgQuest Access 80 har en lite skönare innersko och högre komfort samt ett vidare kardborreband högst upp.

X Access 60 wide.jpgX Access 60 Wide är gjord i en speciell typ av plast som gör den väldigt lätt. Den är också lite vidare i framfoten, vilket gör den riktigt bra för dig som har problem med hallux valgus.

XPro 70.jpgX Pro 70 är en traditionell pjäxa, utan gåläge, för nybörjaren och den medelgoda åkaren som vill ha mer prestanda. Den har ett My Custom Fit 3D foder vilket betyder att innerskon är förformad för att få den optimala passformen.  

För honom 

Quest Access 70.jpgQuest Access 70 passar skidåkaren som precis har börjat åka eller inte åker alltför ofta. En bekväm pjäxa med smart gåläge. 

X Pro 90.jpgX Pro 90 har en något smalare passform med en förformad innersko som höjer komforten. Det är en pjäxa för dig som vill ha en lite högre prestanda. 

HÄR hittar du hela vårt utbud av alpinpjäxor från Salomon för både herr, dam och junior. 

LÄS MER: Så väljer du rätt pjäxor till barnen

LÄS MER: Vett och etikett i skidbacken