Hitta den perfekta löparjackan för vintern Image

Hitta den perfekta löparjackan för vintern

Löpning är inte bara en sommarsport, med rätt utrustning kan du springa utomhus året runt. Vi hjälper dig hitta den perfekta vinterlöparjackan.

Är du på jakt efter den perfekta löparjackan för vinterväder? Då måste du utgå från var i landet du bor, eftersom klimatet skiljer sig så mycket mellan kust och inland samt norr och söder.
 
– Bor du söder om Mälardalen eller längs kusten bör du se till så att löparjackan är vattenavvisande. Den behöver däremot inte vara vattentät, då kan du ta en regnjacka i stället om du inte vill bli blöt. Bor du norr om Mälardalen eller i inlandet är det viktigare att jackan är lite varmare, säger Thommy Bäcklin, produktchef för running på Craft.
 
Hur ska löparjackan sitta?
 
– Utgå från vad du är bekväm med. Mitt råd är att du köper en löparjacka som är kroppsnära utan att vara tight, det är skönt och underlättar dessutom fukttransport till yttertyget. Att den sitter kroppsnära är viktigt eftersom det höjer fartkänslan, men den får inte sitta så tight att du inte får plats med något mellanlager plus att en tajt passform ger mindre luftspalt, vilket gör att den isolerar sämre. 


HÄR hittar du vårt breda utbud av löparjackor.  

Fodrad eller inte? 

Vilket är bästa sättet att prova löparjackan?
 
– Prova den över ett underställ och ett tunnare mellanlager, som en microfleece, eftersom det oftast är vad du kommer att ha på dig under vinterlöpningen, om det inte är en av årets absolut kallaste dagar. Oftast är det inte kylan som är problemet, utan värmen. Du kanske småfryser de första fem eller tio minuterna men sedan blir problemet tvärtom att du börjar svettas. Sedan ändras det igen om du stannar, för då slår kylan till, men medan du rör på dig är du oftast varm.
 
Ska jag köpa en fodrad löparjacka för vinterlöpningen?
 
– Det beror på tycke och smak. Jag tycker att jag ofta möter folk ute i spåret som är väldigt påpälsade men personligen tycker jag att du vinner på att köpa en ofodrad jacka. Med en skaljacka kan du reglera värmen med mellanlager och den kan du använda både om det är regnigt i september och oktober eller om det är kallt och snöigt i januari.  
 
Hur lång ska löparjackan vara?
 
– Bak får den gärna gå lite nedan för rumpan. Fram ska den sluta mittemellan skrevet och linningen. Då får du absolut bäst rörelsefrihet.

Jackor i olika prisklasser – vad skiljer de åt? 

Vad säger du om luvans vara eller icke vara?
 
– En huva ser coolt ut, men är inte så praktiskt. Det är varmt och mysigt innan och efter löpningen men när du väl springer så hindrar huvan överskottsvärmen från halsen att komma ut och det kan kännas fladdrigt och obehagligt att den rör sig. Då är det bättre med en skorstenskrage som du kan zippa ned om du blir för varm.
 
Vilka fickor bör finnas?
 
– Köper du en jacka som du bara ska springa i så behövs bara en ficka där du kan lägga bil- eller hemnyckeln. Den fickan kan vara på bröstet eller där bak på jackan, då är den helt ur vägen. Ganska renstrippad helt enkelt. Telefonen har du oftast inte i en ficka, för den rör sig för mycket, utan den vill du ha nära kroppen. När vi gör kläder till elitlöpare så vill de inte ha fickor för det är i vägen. Köper du däremot en jacka som du inte bara vill ha till löpningen utan även använda till vardags vill du ha sidfickor att stoppa ned händerna och saker i och en innerficka till att gömma plånboken i.
 
Hur kommer det sig att löparjackorna skiljer så mycket i pris?
 
– Det som slår hårdast mot priset är tyget. Är det ett avancerat material blir det dyrare än om den är gjord i ett enklare tyg. De flesta märken jobbar med olika kvalitets- och funktionsnivåer och det priset styrs av till exempel olika vind- och vattenavvisningar, membran, beläggningar, coatingar, tejpade sömmar, laminerade material, smarta lösningar, synbarhetsdetaljer, andningsbarhet och vattenpelare. Ju mer avancerad, desto dyrare.
 
LÄS MER: Test av vinterlöparskor

LÄS MER. Löpcoachen: Så blir vinterlöpningen magisk