Hitta rätt tennisskor Image

Hitta rätt tennisskor

Bli en succé på tennisbanan med hjälp av rätt tennisskor. Det här ska du tänka på innan du trycker på "Köp".

Att ha bra balans som tennisspelare är superviktigt. Står du stadigt slår du bättre när det gäller racketsport. Å andra sidan får du inte stå på hälarna, då kommer du inte hinna fram till bollen. Ge fotarbetet en spark i rätt riktning genom att välja rätt tennisskor just för dig.

Vad ska jag tänka på när jag köper tennisskor?

– Fundera över hur mycket du ska spela och på vilket underlag. Om du tänkte spela en gång i veckan så kommer du märka att den enklaste modellen inte kommer fungera så bra. De slits snabbare och dämpningen är inte lika bra. En lite dyrare skor har bättre slittålighet och dämpning. Ska du spela inomhus ska du ha en form av all court-sula. Om du däremot kommer spela utomhus en hel sommar kan du satsa på skor med grussula, som ger bättre grepp så att du slipper halka runt, säger Ted Wickström, som jobbar på Babolat i Sverige. Det han inte vet om tennisskor är inte värt att veta.

Tennisskor är ganska klumpiga, men på senare tid har det kommit en del lättare modeller. Vad ska jag välja?

– Rent generellt är det populärt just nu med lätta skor, även inom andra sporter, som till exempel löpning. Det har både fördelar och nackdelar. Fördelen med en lättare sko är att du blir smidigare på banan, nackdelen är att du förlorar stabilitet. Den lite grövre varianten är lite klumpigare, men risken att trampa snett minskar. Är du stor och kraftig tycker jag du ska köpa en sko med bra dämpning, för köper du en för enkel sko kan du få ont i knäna eller fötterna.

Ska jag ha några speciella strumpor i skorna?

– Egentligen behöver du inte det. Klassiska tennissockor är lite tjockare än vanliga strumpor och det kan vara bra för att motverka skavsår. Det är många start och stopp i tennis.

Hur ofta ska jag byta tennisskor?

– Det beror väldigt mycket på hur ofta du spelar. Lirar du en gång i veckan så bör du byta två gånger om året ungefär.

Kan jag spela tennis i mina vanliga inomhusskor som jag brukar ha på gymmet?

– Det går, men om de har en vanlig inomhussula med rågummi kommer de slitas otroligt snabbt på en tennisplan eftersom du i princip springer runt på sandpapper. Det är speciella sulor på tennisskor som inte slits lika fort, kontra en inomhussko som har sulor som bara ska ge så bra grepp som möjligt. Självklart har inte en vanlig träningssko samma dämpning heller. Det enda du absolut inte ska ha på en bana är vanliga träningsskor med svart sula som ger märken på banan.

LÄS MER: Vilket Babolat-racket passar dig?

SHOPPA HÄR: Alla våra skor för tennis