Fem spelare det kommer pratas om under EM Image

Fem spillere det kommer pratas om under EM

Fotbolls-EM er fullt av talanger, men her er fem spillere du skal holde et ekstra öga på!

De femtonde Europamästerskapen i fotball som starter i Frankrike 10. juni er de største noensinne. Antall deltakere er 24 mot de siste 16. Det betyr ikke bare flere matcher, men også flere spillere å lære å kjenne. Her er fem stycken stjärnor som garanterat kommer få strålkastarljusen riktade mot sig när de kliver in på den största fotbollsscenen.


LÄS MER: EM-spillenedu må følge på Instagram

5 EM-spill å ha koll på!

1. Paul Pogba - Frankrike - Mittfältare - 23 år

pogba

Det er någonting särskilt med Paul Pogba. Det er ikke bare det at hans navn fastnar så enkelt tack vare allitterationen och den poetiska rytmen, precis som hos en gammal filmstjärna eller tecknad superhjälte. Det skulle være lett å glemme om det ikke var for hans utstråling på planen. Sättet han rör på sig, hållningen och hans uttryck - Paul Pogba sticker ut. Han har kraft, farten og styrkan. Tekniken, hodet og blicken. Han syns alltid. Om det av en händelse inte skulle vara för spelet så för hans ständigt skiftande frisyr.

23 år gammel tillhör han redan de bästa mittfältarna i världen. Han har spilt Champions League-finale med Juventus og anfört sitt Frankrike i VM 2014. Nå er han redo att leda laget hela vägen till guld och för alltid räknas till de största franska spelarna.

2. Granit Xhaka - Schweiz - Mittfältare - 23 år

xhaka

Ytterligare ett namn som fastnar och det av flera anledningar. Xhaka er lederen i den unge generasjonen sveitsere som sensasjonelt vant VM for 17-åringar 2009. Ett år senere debuterte Xhaka for Basel i høystaligan. De siste tre årene har han vært sentralfigur og kaptein i Borussia Mönchengladbach i Tyskland. I slutten av maj ble han klar for Arsenal og tar dermed på alvor klivet inn i toppfotbollen. Sitt namn troget är han en stenhård mittfältare med ett bra passningsspel och ett hett temperament.

Født i alpelandet av kosovoalbanske foreldre er han et viktig symbol for det nye Sveits. At brodern Taulant valt att spela för Albanien är en sak och att Albanien ställs mot just Schweiz i sin första mästerskapsmatch någonsin med bröderna på varsin sida är en av EM:s största små historier i sig.

3. Dele Alli - England - Mittfältare - 20 år

alli

Det råder som vanligt en klädsam skepsis i England inför landslagets chanser att lyckas i ett stort fotbollsmästerskap. Blandat, också det precis som vanligt, med en smula tro på att nu kanske det ändå är året då allt kommer stämma för det alltid talangfulla landslaget.

En som fått den der tron att växa lite extra är Dele Alli. Den unge midtbanespilleren som i sin debutsesong i Premier League gjorde suksess i Tottenham. Ännu en talang som haussas av den brittiska pressen och kapitulerar under stora förväntningar? Det har vi sett förut men frågan är om inte Dele Alli kan vara ett namn vi talar om också inför fler kommande mästerskap.

Den kvicke yttern har ved 20 års alder allerede gjort mer ligamål enn Lampard, Gerrard og Beckham gjorde ved samme alder. Det burde være et tegn på noe på at Dele Alli har det lille ekstra.

4. Renato Sanches - Portugal - Mittfältare - 18 år

sanches

Det meste i Portugal kretsar runt Cristiano Ronaldo: på planen eftersom han besitter kunskaper få andra i världen kan matcha och på sidan av planen för att han aldrig missar en kamera. Ronaldo har vært Portugals store stjerne under et tiår, men nå virker hans etterträdare ha dykt upp och han heter Renato Sanches. 18-åringen har under säsongen stormat in i Benficas startelva efter en snabb resa genom akademilagen. Han har gjort så stort inntrykk at Bayern München gladeligen betalte 350 millioner kroner for hans tjenester fra og med i høst.

Om den atletiske Sanches får plass i startelvan under EM återstår att se men räkna med speltid för Portugals nästa storspelare.

5. Koke - Spania - Mittfältare - 24 år

koke

Att ta en plats på Spaniens mittfält är svårt. Väldigt svårt. De dubbelt regerande mästarna har de senaste tio åren varit det landslag som alla tittat på och imponerats av. Men den gyllene generasjonen som inledde segertåget med EM-segern 2008 er snart utbytt och nya krafter knackar på bodegadörren.

En av de er Koke, egentlig Jorge Resurrección Merodio, 24-åringen har utsetts som etterträdare til den störste passningsmästaren av de alla, Xavi. At det var Xavi selv som utsåg Atleitmittfältaren får i sammanhanget betraktas ha viss betydelse.

Etter en lang karriere i spansk ungdomslandslag og en stor rolle i et vinnende Ateltico Madrid de senaste säsongerna är Koke nu definitivt redo att axla Xavis mantel.

LÄS MER: Så velger du riktig fotballskor

LÄSMER: Stor guide: Hvem skriver hva om fotball?