Lägg vantarna på rätt målvaktshandskar! Image

Legg vantarna på rätt målvaktshandskar!

Stolparna är målvaktens bästa vänner men ett par bra handskar är minst lika viktiga för att lyckas mellan linjerna. Det her ska du tänka på innan du köper ett par.

Ett par riktigt bra handskar kan vara skillnaden mellan stolpe in eller stolpe ut, succé och fiasko för en fotbollsmålvakt. Vi greppade tag i Claes Frohm på Uhlsport for att få vägledning i valet av handskar.

Hva er det viktigste å tenke på når jeg velger målvaktshandskar?

- Hvilket underlag skal du spille på - gräs, konstgräs eller grus? På gräs kan du bruke alle handskar, på konstgräs mestadels samma som på gräs men på grus bör du ha en lite mer slitstarkar handske. Det finnes også spesielle håndskar med ekstra bra grepp for bløte forhold.

Hvordan skal håndklærne sitte?

- Relativt stramt, men med noen millimeter kvar i fingertoppene. Du bør også tenke på passformen, handskarna "kröker" ofta ihop sig efter ett tag och blir per automatik lite kortare i fingrarna, något som kan göra att de spricker mellan fingrarna. Köp inte handskar som är breda och vida för handen, det gör att handsken snurrar sig och du får sämre bollkontroll.

Hva skiller främst ett par dyrare handskar från lite billigare?

- Hur mycket latex handsken är gjort av. Innerhanden är alltid tillverkad i någon form av latex men materialet på ovandelen skiljer sig dock en del mellan olika prisklasser. Dyrare handskar har fler tekniska finesser med speciella förslutningar runt handleden och är också ofta lite tjockare.

LÄS MER: Nya skorna som ska förändra fotbollen

Hva er det i handskarna som ger ett bra grepp?

- Tjockleken på latexen og hvordan rena handskarna är. Smutsiga handskar är lika med dåligt grepp!

Hvordan tar jeg best hånd om mine håndskar?

- Skölj gärna av handskarna med ljummet vatten vid behov, eller använd rengöringsmedel för handskar. Forvara och torka handskarna i rumstemperatur.

Hvor lenge holder et par?

- Väldigt olika beroende på användning, men ofta håller de billiga handskarnas latex lika bra som de dyra. Ju finare latexen är desto lättare fastnar det smuts som gör handsken skör. Men du skal være medveten om att latex är ett naturmaterial som inte håller i all evighet.

Hvor mange forskjellige typer trenger jeg?

- Det er såklart individuelt. Toppmålvakter har ibland ett par med blött väder och kanske ett annat par med mer stöd vid träning för att spara sina fingrar. Men de fleste står i vanlige mjuka handskar hela tiden.


handskarUhlsport Eliminator Absolutgrip er en favoritt hos mange. Ordinarie pris 999 kroner. Hela Sportamores utbud av målvaktshandskar finner du her.

LÄS MER: Stjärnan: Så hittar du rätt fotbollsskor

LÄS MER: Tre saker alla fotbollspelare behöver