Är knäskydd bra eller dåligt? Image

Är knäskydd bra eller dåligt?

Har du ont i knäna? Då kan knäskydd vara rätt lösning. Men använder du dem fel blir problemen värre. Vi hjälper dig rätt.


Det finns inte många tyngdlyftare som gör djupa knäböj utan knäskydd. De tillför värme och stabilitet, vilket många tycker känns skönt. Tack vare att de ger extra stöd kan lyftare även lasta på mer vikt på stången, eftersom de får hjälp av skydden. Men knäskydd löser inga bakomliggande orsaker till smärta, och kan faktiskt också begränsa dig i dina rörelser.

En ny studie publicerad i The Journal of strength and conditioning research visar att benböj i knäskydd aktiverar framsidan av låren 20 procent mindre. Det beror på att skydden “tar över” och gör jobbet åt dig. Mindre muskelaktivering gör träningen mindre effektiv, både gällande muskeltillväxt och fettförbränning.

I förlängningen skulle det även kunna leda till sämre stabilitet, eftersom kroppen inte behöver jobba lika hårt. Då ökar skaderisken i stället för att minska. Är du ett stort fan av knäskydd bör du se till att inte alltid ha dem på dig och variera dina övningar så att du upprätthåller stabiliteten i knäleden.

Alexander Schultzberg är leg. kiropraktor på Kiropraktorkedjan. Han säger att det inte går att dra alla skydd över en kam, eftersom de kan se väldigt olika ut och ha många olika användningsområden.

– De kan verka som skydd mot yttre våld vid kontaktsporter, som stabiliserande skydd vid befintlig skada i knät under en rehabiliteringsperiod eller som permanent stöd vid allvarligare, komplexa skador. Viktigast är att välja rätt skydd för det specifika ändamålet eller besväret, säger Alexander Schultzberg.

Till vem rekommenderar du knäskydd?

– Vi rekommenderar knäskydd i de fall det rör sig om låggradiga, diffusa och periodvis återkommande smärtor eller besvär kring knän, oavsett idrottslig nivå. Är du elitidrottare tycker jag att du bör söka orsaken till smärtan och behandla den, innan den övergår i allvarligare form och då begränsar din idrottsliga utveckling.

Kan knäskydd någon gång vara en dålig idé?

– Vid uthållighetsidrotter, som långdistanslöpning, är det tänkbart att det mekaniska motståndet i knäskyddet kan förändra biomekaniken i knät. På så sätt belastas muskler på fel sätt, det vill säga att knät även får arbeta mot materialet i knäskyddet.

När ska jag använda knäskyddet?

– Generellt rekommenderar vi att du bara använder knäskyddet inför och under prestation och inte under vardaglig aktivitet. Om det är möjligt ska du undvika att bli beroende av ett passivt stöd och i stället träna upp de muskler som aktiviteten ställer krav på.

Hur ska jag använda knäskydd?

– Ta gärna på knäskyddet innan uppvärmning, för att få maximal effekt av värme och cirkulation redan från början av ett träningspass.

Har knäskydd någon reell effekt?

– Sammantaget är forskningen på knäskydd något begränsad men utifrån beprövad erfarenhet har vi på Kiropraktorkedjan sett positiva effekter vid användande av knäskydd. Givetvis varierar effekten beroende på individ, orsaken till besvären samt modell av knäskydd.

Olika typer av knäskydd


Kontaktskydd/pads – hårda eller mjuka

Används för att skydda mot direktkontakt mot knät när du till exempel spelar volleyboll, är målvakt i innebandy eller åker inlines. De är bra skydd för att förekomma skador.

Värmande neoprenskydd

Ger en liten stabiliserande effekt, framförallt för knäskålens rörelse. De värmer samt ger visst stötupptag och kan vara bra om du lider av stela och ömmande knän, eller sviter från en gammal men utläkt skada. Det kan också vara bra på det sättet att det guidar knäskålen i rätt riktning över knät. Kompressionen kan eventuellt ha en positiv effekt på cirkulationen.

Ortoser

Skydd med skenor som ska utformas, testas och rekommenderas av en medicinskt kunnig person, som läkare, kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. De används vid större skador på knät under en rehabiliteringsfas eller permanent vid kraftig skada med kvarstående instabilitet i knät. Du bör trots det i så stor utsträckning som möjligt undvika att göra dig beroende av ett passivt stöd.  

Lindor

Används i huvudsak av elittyngdlyftare, vid till exempel knäböj, för att stabilisera knäleden samt få passiv hjälp i det specifika momentet. Inget du ska använda rutinmässigt.

Patellarband

Kan med fördel användas vid diagnoser som hopparknä och Mb. Ogood-Schlatter. Det sistnämnda kallas ofta bara “schlatter”, och är en överbelastningsskada med smärta framtill, nedanför knäskålen. Det drabbar ofta yngre tonåringar som idrottar då musklerna utvecklas snabbare än seninfästningen, ankaret i underbenet, och en överbelastning eller retning sker i området. Kroppen bygger då ankaret starkare och därför kan man ofta se en knöl under knäskålen hos de som är eller har varit drabbade.

Sammanställning av kiropraktorerna Johan Andreasson, Daniel Hansson och Alexander Schultzberg vid Kiropraktorkedjan i Göteborg.

knäskydd
Sportamores urval av knäskydd hittar du här.