Är dyrare mat bättre? Image

Er dyrare mat bättre?

Försäljningen av ekologisk mat bara ökar, men är en högre prislapp en garanti för bättre mat? Näringsfysiologen berättar när det är värt att lägga en extra slant på vad du stoppar i dig.

Du står i mataffären och väljer mellan gurkan som kostar tio kronor och den som kostar dubbelt så mycket. Spiller det verkligen någon roll om du mumsar på den ekologiska varianten med en saftigare prislapp eller den allra billigaste?

- Når det kommer til ekologiskt och konventionellt så är eko och Krav-märkt att föredra av många anledningar, inte enbart för hälsan men även för djur och natur. Men har man ikke alltid råd til å kjøpe friske økologiske grønnsaker og frukt er det faktisk frysta som brukar vara lite billigare. De er minst like bra og til og med bedre ibland, sier näringsfysiologen Maria Michael.

Många väljer dyrare råvaror eftersom de upplever att smaken faktiskt är bättre, men lika många väljer ekologiskt i tron om att det också är ett bättre alternativ för hälsan än den billigaste varianten av samma råvara. Det er ikke konstigt om du vill få en hälsomässig utdelning för de extra pengar du lägger på att köpa mat av hög kvalitet som kostar mer. At ekologisk avfärdats som strunt av vissa skeptiker de senaste åren kan därför kännas förvirrande och irriterande.

- Det finnes veldig mye informasjon ute på nettet som snakker om ekologisk og Krav-märkt. "Det er ikke så bra som vi tror" og så videre. Men det er fremdeles generelt bedre for mennesker, djuren, naturen og odlarna.

Med det sagt tycker Maria Michael verkligen inte att du ska strunta i att köpa vissa grönsaker för att den ekologiska varianten är för dyr.

- Nei, generelt sett får du likevel i deg mer nyttigheter enn onyttigheter med frukt og grønt. Man ska inte vara rädd för att det finns bekämpningsmedel i konventionellt odlade grödor, hälsofördelarna är fler än nackdelarna i det stora hela. Du ska inte strunta i att köpa dem för att du är rädd för bekämpningsmedel, säger Maria Michael och fortsätter:

- Tvätta grönsaker och frukt så gott det går! Kompetnaden i näringsvärde är inte så jättestor mellan ekologiskt och konventionellt, men visst finns det skillnader. Det finnes fortfarande nivåer av bekämpningsmedel även i ekologiskt odlade grödor då det är svårt att undvika spridning i miljön.

Maria_michaelKostrådgiveren Maria Michael står bak hemsidan Nutrilogi.se som blant annet tilbyr föreläsningar och hälsorådgivning. Hon har också tillverkat ett eget jordnötssmör med extra mycket protein!

Om du vil få bedre koll på vilka råvaror som kan vara mer värda att köpa ekologiskt finns det två listor från amerikanska miljöorganisationen EWG (Environmental Working Group) som lyfter de minst och mest besprutade frukterna och grönsakerna.

På listen blant de råvarene som er minst sannsynlig å inneholde kjemikalier og besprutningsmedel finner du majs, lök, blomkål og grapefrukt. Den kalles for Clean fifteen.

Dirty dozen er en liste over de 12 råvarene som er mest populære. Disse kan det altså være verdt å velge økologiske varianter av. Jordgubbar, spenat og nektariner er noen av de matvarene som topper listen.

- Den listan kan absolut vara bra att känna till, men får du då och då i dig något från den listan är det ingen fara. Helheten er det som er viktig. Du får fortfarande i dig jättemycket nyttigheter i ett icke-ekologiskt äpple. Men jeg forstår rädslan man kan känna. Folk skriver artiklar och visar skräckscenarier i filmer om till exemepel ett visst livsmedel, säger Maria Michael och fortsätter:

- Jag har jobbat med mat så pass länge nu och insett att det är helheten som är viktig, inte detaljerna.

LÄS MER: Så äter du gott, nyttigt - och billigt!

LÄS MER: 7 sanningar och myter om mat och hälsa