Enkel massage för spänd nacke Image

Enkel massasje for spänd nacke

Det ökar cirkulationen och gör dig avslappnad - här är 3 lätta massagerörelser för dig som har en spänd nacke. Dags å kreve en massasje av din partner!

Massage sätter i första hand igång blodcirkulationen. Det er også avslappnande ut rensar ut slagg från kroppen, såsom mjölksyra.

- Du samler ikke bare på deg melksyra når du trener hardt, uten at du gjør det dagligen när du exempelvis spänner dig för att du fryser eller oroar dig. Tack vare att du både blir avslappnad av massage och att det ökar cirkulationen förebygger du att mjölksyra samlas i kroppen och kan därmed förebygga kommande smärta, säger Anna Koverhult, utbildad hud- och spaterapeut samt lärare på Hudvårdshögskolan IBS.

Ska jag massera ömma ställen?

- Om du har hatt noenstans er det mye troligt en muskelknut eller spänning som har oppstått for at du samlat på dig mjölksyra, som sedan trycker på nerverna. Du bør virkelig massera ömma ställen för att få ordning på dem, så undvik det inte.

Hvordan behandler jeg en muskelknute selv?

- Leta reda på knuten och tryck sedan på den med tummen eller knogarna. Trykk hårt på knuten i fem sekunder, lätta sedan på trycket i fem sekunder och upprepa processen ett par gånger. Det som händer då är att du stryper blodflödet till det spända området för att sedan lätta på trycket, vilket får blodet att forsa dit och på så sätt rensar området. Tenk på at det kan kännas värre innan det blir bättre, så bli inte rädd om du får lite extra ont på de irriterade områdena eller i huvudet dagen efteråt.

Anna spaterapeutAnna Koverhult arbeider som lærer på Hudvårdshögskolan IBS innefattande kunskap om bland annat en klassisk, svensk massage.

5 smarte tips!

  1. Har du ingen massagebänk hemma? Lägg filtar och handdukar på ett större köksbord.
  2. Det mest optimale er å holde nacken i en rak og avslappet posisjon. Ta hjelp av en hardt rullende håndduk som du legger i en oval form på bordet.
  3. Glöm inte att spänna mage och rumpa när du masserar någon annan. Det er ikke bare hendene som skal jobbe.
  4. Når tummarna blir trötta kan du ta hjälp av knogarna.
  5. Har du noe liniment hjemme? Mange ingredienser i liniment, som mentol og pepparmynta, øker blodcirkulasjonen og opprettholder på så måte effekten av massagen lenger.

Nackmassage - 3 enkla övningar

Uppvärmning: Effleurage

Først må du värma upp vävnaden på området du masserar innan du kan gå djupare och hårdare. Börja därför med varsamma strykningar, med hjälp av hela händerna, från bakhuvudet ut längs övre delen av axlarna. Du kan også knåda axlarna och nacken lätt för att få igång cirkulationen, innan du går djupare.

#1. Fingerfriksjoner

Også kalt "dra hodet-greppet". Ställ dig framför personens huvud. Börja med strykningar från skulderbladen med hjälp av fingertopparna, upp längs med nacken och avsluta med att ta tag i benkanterna av bakhuvudet och luta dig något bakåt. Många spänningar samlas precis under benkanten så nyp till ordentligt.

#2. Friksjoner rundt benområdet

Börja med att känna längst med hårfästet i nacken för att hitta bakhuvudets benkant. Det er der du kommer til å fokusere den her rørelsen. Arbeta med en hand i taget. Gör en strykning med första handen, upp längst med nacken och dra försiktigt upp eventuellt nackhår. Gjør sedan ytterligare en strykning med den andra handen och stanna till precis under benkanten av bakhuvudet där du masserar i små cirklar med hjälp av tummen och fingrarna. Personer kan komme til å få litt hovedvärk etteråt, noe som er helt normalt og beror på at blodtrykket synker når du får massasje.

#3. Friksjon av fingerfalangene

Fortsätt stå framför personens huvud och böj i fingrarna på samma sätt som apor gör när de går. Stryk sedan med hjälp av knogarna längst med nacken till början av skulderbladen. Fokusera på de mjuka delarna på kroppen, det vill säga inte direkt på ryggraden eller skulderbladen. Den her rörelsen gör du för att komma ännu djupare och kunna ta i mer än du tidigare gjort.

LÄS MER: Massasje for stel nakke og rygg

LÄSMER: Foamrolling: 6 øvelser for rygg og nakke