En god morgon med Kristin Kaspersen Image

En god morgen med Kristin Kaspersen

Det er noe spesielt med morgnar - og det har tv-profilen Kristin Kaspersen tatt fasta på i boken God morgen. Her er hennes beste tips på hvordan du får en så bra start på dagen som mulig.

Kristin Kaspersen er, og har vært, morgontrött i alla år. Men tack vare en skön morgonrutin och ett annat tankesätt har hon blivit en lugnare och gladare person.

Hvordan fungerte det å være morgentrøtt og gjøre Nyhetsmorgon i sju år?

- Jeg brukar säga att jag egentligen är en nattmänniska och jag fick ju gå upp på natten! Skämt åsido, det jobbet var fantastiskt roligt jobb och det är inte alltid kul att gå upp på morgonen, oavsett om klockan är tre eller halv sex. Men i stället för att fokusera på vad klockan var tänkte jag på vilka gäster vi hade, att jag skulle få möta kompisarna och kollegorna. Da ville jeg jo gå opp, sier Kristin Kaspersen og fortsetter:

- Det er viktigt att lägga fokus någon annanstans och inte tycka synd om sig själv, jag hade ju världens roligaste jobb! Men jag hade en period då jag var småbarnsförälder och levde själv samtidigt som jag gjorde Nyhetsmorgon, det tar ju lite kraft.

Boken Good morning handlar om hennes resa från "morgonsur morgontrött till morgonglad morgontrött", som hon skriver i boken, men det är framför allt inspiration till hur du också får en skön start på dagen. Sömn- och träningstips varvas med tankeknep och goda frukostrecept. Alt for å gjøre din morgen mindre angstfylt og stressende.

Hva er det som har endret dine morgener fra stressende til sköna?

- I stället för att tänka: "Fan vad trött jag är" när jag vaknar, tänker jag: "Gud vad mysigt att vakna, nu tar jag en kaffe". Att bara välja en annan tanke gör stor skillnad. Min syn på å møte dagen blir väldigt annorlunda och det handlar bara om att välja en enda tanke för att kunna förändra en hel del.

Good morning Kristin KaspersenDennye boken God morgen av Kristin Kaspersen finner du her. Foto: Katarina Di Leva.

Hva sier du om forestillingen om at alle A-mennesker er morgenpigga?

- Man er ikke en A-människa bara för att man vaknar tidigt. Vi har forskjellige personligheter og gener, gudskelov for at visse personer er kveldspigga! Vissa måste jobba då. Och egentligen är det så att den som kan snooza har bättre disciplin för att man tar ansvar för att komma upp, den som går upp där och då har på ett sätt sämre disciplin för att man inte litar på sig själv. Når jeg jobbade med Nyhetsmorgon ringde klockan fyra gånger och fjärde gången visste jag att jag skulle upp. Snooza kan være ditt sätt att väcka dig själv lite långsamt från att sova djupt.

Hvordan ser din siste morgen ut?

- Da vaknar jag en timme tidigare, den timmen har jag bara för mig själv. Den er helig. Jeg tar mitt kaffe og strekker kroppen, tar meg tid til å vakna og tittar på Nyhetsmorgon en stund. Har jeg ikke barna kan jeg komme ut og gå en halvtime eller jogge litt lett. Når jeg sedan väcker min son och han ska till skolan har jag redan klätt på mig, packat min väska och allt är klart, då är det bara han och jag. Da slipper jeg stressa og vi får den stunden sammen.

2017-08-01 kl. 14.46.59.pngKristin Kaspersens morgenrutin har gett henne ett helt annat lugn, något hon behöver och hennes barn uppskattar. Foto: Katarina Di Leva.

Ser varje morgon likadan ut för dig?

- Det var så i begynnelsen. Första månaderna (med den nya rutinen, red.anm) var jag extremt envis med att gå upp klockan sex, rulla ut yogamattan, stretcha och dricka kaffet i lugn och ro. Annars hadde jeg ikke kommet inn i en ny rutine. Nu när jag har min rutin att alltid gå upp en timme tidigare, då blir det en annan sak. Ibland har jag morgonmöte halv åtta, ibland har jag barnen och ibland går jag inte upp förrän klockan 12, så det är väldigt olika.

Jeg får ofta en känsla av att morgonen "redan är förstörd" om jag har snoozat i 30 minuter. Hva er ditt tips slike dager?

- Det skriver jeg om i kapitlet "Når det skiter seg". Jeg hymlar inte med att jag kan vakna upp och bli försenad för att jag har snoozat lite extra. Men da vet jeg også at om jeg forsover meg, da kan jeg gi meg selv ti sekunder og tenke: "Okej, vad är viktigt? Hva er det jeg virkelig trenger å gjøre nå?". Noen saker kanskje du kan gjøre når du kommer hjem?

Har du noe mer tips?

- Skriv en sms når du har forsovit deg, skyll ikke på trafikken eller noe annet. Skriv: "Jag har försovit mig och hoppas hinna ifatt, men jag är en halvtimme sen. Börja utan mig". Då behöver du inte fundera, du har redan skickat iväg ett sms och din försening behöver inte påverka någon annan. Ett sånt sms möts ofta med: "Tack, jag har också försovit mig". Bara vara ärlig, alla missar ibland.

2017-08-01 kl. 14.47.29.pngKaffe, femton minutters stretch og Nyhetsmorgon er tre viktige komponenter i Kristin Kaspersens morgenrutin. Foto: Katarina Di Leva.

Slik får du en fin morgen - 5 tips

  1. Sov tilstrekkelig lenge. Om du sover fire timer er det ikke sikkert at du er trøtt.
  2. Forbered frokost og kaffe kvällen innan, så att du inte behöver tänka när du vaknar.
  3. Gå opp litt tidligere så du får en stund for å grave deg selv på morgonen, dricka kaffe i lugn och ro, stretcha eller vad du nu vill göra.
  4. Velg riktig tanke. Mår du virkelig bedre av å vakna morgonsur? Velg en positiv tanke i stedet. Det er hektisk når man inser hur man faktiskt kan välja tanke själv.
  5. Släpp föreställningen om att morgontrötta skulle vara B-människor. Det stemmer ikke!

Vil du også inkludere morgonyoga i din morgenrutin? Se till att du har rätt kläder och utrustning, som en bra yogmatta och sköna byxor.

LÄS MER: To enkla frukostrecept

LÄS MER: Stretcha ut kroppen - 4 enkla övningar