Experten tipsar: Så hittar du löplusten Image

Experten tipsar: Slik finner du løplusten

Sveriges mest karismatiske løpecoach kan få alle til å trives med löpning. Kämpa mindre och njut mer ute i spåret - gör så här för att få en lättare löpkänsla!

For löpcoachen Fredrik Ölmqvist er löpning mycket mer än bara träning. Han tycker att det är en upplevelsesport i klass med offpistskidåkning, surf och skateboard, där allt handlar om feeling och själva träningen kommer på köpet. Han elsker trailrunning og lærer ut hvordan du kan springa skönt, så at det blir mer av en opplevelse og mindre et arbeid.

- Utövandet är så himla kul när du får en fin känsla i kropp och själ. Da blir ansträngningen som krävs för att springa sekundär. For at det skal kännas lätt, vackert och fantastiskt i stället för jobbigt och tungt måste du dels se över hur du rör dig rent fysiskt, som din hållning och kroppslutning, men det handlar också om mindset, attityd, vilket bild du har av löpning och hur du vill att din löpning ska kännas, säger Fredrik Ölmqvist, som bloggar om löpning HÄR.

fredrik ölmqvist
Gör löpningen till en härlig naturupplevelse där du får bra kondition på köpet.

For mange mennesker er løping et problem av en eller annen grunn. Det kan være opplevelsen av egen kropp, at man selv løper eller at man på annen måte er utilfredsställd når man springer. Du er ikke den løparen du önskar vara, inte tillräckligt stark, snabb eller vältränad.

- Er du misnöjd eller otillfredställd så är det svårt att hitta själva löplusten och den där känslan att varje löpsteg kan vara häftigt.

Ett annat vanligt problem är att du fokuserar för mycket på tid och distans i stället för att värdera andra saker, som närvaro, hur du upplever din kropp och andningen.

- I yoga handler mye om kontakt med sin kropp og det tankesettet kan du ta inn i löpningen också. Ha inte så stora förväntningar, utan acceptera löpningen för vad den är i stället för att försöka göra den till något annat, eller drömma om att den vore något annat. Försök se skönheten i löpningen, oavsett hur vältränad eller otränad du är. Kämpa inte så mycket, utan flyt med i harmoni och försök att vara i balans i kropp och sinne.

Att hitta löplusten kan ibland vara svårt även innan själva löpningen äger rum. Bara att snöra på sig löparskorna kan kännas motigt. Fredrik Ölmqvists beste tips er å ge dig ut ändå, för ofta kommer motivationen när du väl börjar springa. Ta på deg löparkläder och löparskor, men börja med att gå. Känn efter och var öppen: Infinner sig löplusten? Om du bara känner för att springa långsamt, så gör det. Känner du för att springa kort, gör det. Om du ikke vil springe alt - så er det faktisk også helt greit. Det er når du gjør det til et problem som opplevelsen kan bli negativ.

- Behandla löpningen som din bästa vän. Kom i tid, var utvilad och visa respekt. I stället för att fundera på vad du kan få av löpningen, kan du vända på steken och fundera på vad du kan ge löpningen. Kan du ge löpningen uppmärksamhet, tålamod, öppenhet, närvaro och tid utan att ha förväntningar på att få något tillbaka kan det vara nyckeln för att hitta en bra relation till löpningen och den där sköna känslan.

fredrik ölmqvist
Vill du ha kontakt med Fredrik Ölmqvist hittar du honom på hans Facebook-sida Löparcoaching med Fredrik Ölmqvist.

Tre snabba tips till dig som vill hitta löplusten

  1. Glöm inte löpglädjen! Det er det viktigste. Fokusera på att ha trevligt när du springer och spring med feeling, som om du dansar.
  2. Lær deg saker om löpning. Läs böcker och artiklar, låt dig bli inspirerad och ta in nya idéer. Kunskap gir bedre meningsfullhet i det du holder på med.
  3. Våga utforska olika sätt att springa på. Samma asfaltsrunda varje gång kan kännas tråkig, men att upptäcka barfotarundor, löpning i lössnö, nattlöpning eller att springa i vackra miljöer ger ny energi. I stället för ta en paus från livet när du löptränar kan du i stället försöka vara levande.

LÄS MER: Tankeknepen som gjør løpet lettere