Experten: Så påverkar stress kroppen och träningen Image

Experten: Så påverkar stress kroppen och träningen

Hur hänger träning, sömn och kost ihop? Svaret är mer än vi tror. Det finns flera olika synsätt men att stress och vila påverkar oss och vår träning är de flesta överens om.
Otillräcklig sömn leder också till ökat sug efter kolhydrater, lägre tolerans för stress, sämre närminne, ökad inflammationsrisk och skaderisk vid träning, säger Madeleine Marcus, närings- och funktionsmedicinsk terapeut.

Vi lever i ett allt mer stressigt samhälle. Du ska jobba, plugga, ta hand om hemmet, träna, och så ska du hinna vila ordentligt på det. Ibland är det inte så konstigt att vi känner oss pressade och kanske till och med prioriterar bort det vi behöver mest: återhämtning. Madeleine Marcus är näringsmedicinsk- och funktionsmedicinsk terapeut och hjälper människor ur ett holistiskt perspektiv. Hon menar att stress påverkar oss mer än vi tror, både fysiskt och psykiskt.

Hur kan träning påverka hjärnan?

– Träning är fantastiskt bra för hjärnan – och resten av kroppen förstås. Anders Hansen berättar i sina inspirerande böcker om hur framförallt aerob träning minskar ångest, förbättrar minne och kognitiva funktioner. Men även styrketräning, dans och balansövningar påverkar hjärnan positivt. Träning har även visat sig förebygga allvarliga sjukdomar som Alzheimers och Parkinson, säger Madeleine och fortsätter:

– Vi är skapta för att röra på oss mycket och regelbunden motion ökar vår stresstålighet, förbättrar sömnen, blodsockerbalansen, samt gör oss mer positiva och skärpta.

Hur påverkar vila och sömn min hälsa? 

– Vi brukar säga att en vuxen behöver sova mellan sju och nio timmar för att fungera bra. Senare forskning visar att hjärnan renas under sömnen, bland annat via något som kallas för det glymfatiska systemet. Den här reningen är jätteviktig för att hjärnan ska kunna utföra sina funktioner och för att vi ska må bra under nästa dag, men också för att förebygga långsiktiga problem som övervikt, psykisk ohälsa, demens och annat, menar Madeleine och fortsätter:

– Det glymfatiska systemet arbetar ännu bättre hos dem som tränar regelbundet, jämfört med dem som inte gör det. Reningen är viktig för att hjärnan inte ska skadas eller åldras i förtid. Otillräcklig sömn leder dessutom till ökat sug efter kolhydrater, lägre tolerans för stress, sämre närminne, ökad inflammationsrisk och skaderisk vid träning. 

Hur påverkar stress kroppen? Finns det något jag kan göra för att sluta stressa?

– Stress innebär ökade krav på kroppen. Kortvarig stress är i regel inget problem. Rent fysiskt är vi fortfarande stenåldersmänniskor och vi ska ju kunna fly från rovdjur, själva jaga eller kunna försvara oss från andra hot. När vi springer eller slåss, så kommer också alla stresshormoner till användning. När faran är över kan vi slappna av, vilket vi också behöver, säger Madeleine.

– I dag har vi helt andra stressorer, det vill säga händelser eller andra saker som ställer ökade krav på kroppen, som påverkar oss. Till exempel känner en del människor en konstant känsla av tidsbrist eller otillräcklighet. Du kan känna att du sitter still för mycket, att du lider av sömnbrist, du får blodsockersvängningar och kronisk inflammation, förklarar Madeleine och fortsätter: 

– Kan vi minska belastningen från de här stressfaktorerna får kroppen möjlighet att slappna av och ägna sig mer åt underhållsarbete snarare än att släcka bränder. 

Så hur ska jag göra för att sluta stressa?

– Ett väldigt effektivt sätt att minska på stress är att lära sig att göra en sak i taget. Forskning har visat att vi inte alls är effektivare när vi multitaskar och vi mår så mycket bättre och blir mer närvarande när vi fokuserar på en sak åt gången, förklarar Madeleine och avslutar:

– Ge dig själv en halvtimme varje dag, där du bara sitter ner och låter tankarna få komma och gå som de vill. Vi behöver den här ”ingenting-tiden” för att bearbeta det vi har varit med om, komma till insikt om saker och för att kunna ta klokare beslut i vardagen. 

Madeleine Marcus
Madeleine Marcus arbetar som näringsmedicinsk- och funktionsmedicinsk terapeut sedan 1999. Här kan du läsa mer om henne och hur hon arbetar.

LÄS MER: Så påverkar sömnen din träning

SHOPPA HÄR: Våra foamrollers