Experten: Så behåller du rutinerna under isoleringen Image

Experten: Så behåller du rutinerna under isoleringen

Har du också svårt att behålla rutinerna när du jobbar hemma? Alice ”Sprallice” Fagrell ger dig tips på hur du ska schemalägga dina hemmakontors-dagar för att må bra. 

Alice Fagrell, känd som Sprallice på Instagram, är PT, coach på Barry’s Bootcamp och dessutom näringsfysiolog. Hon hjälper människor med både träning, rutiner och mat. Vem är bättre att ta hjälp av när det kommer till att hålla rutinerna uppe, nu när så många jobbar hemma?

Redo att uppgradera hemmagymmet? Shoppa här.

Hur jag ska kunna fortsätta med min träningsrutin som jag har i vanliga fall? 

– Passa på att utnyttja ett närliggande utegym, eller kanske testa något nytt hemma. Har du alltid velat prova löpning men har dragit dig för det? Nu har du chansen, säger Alice Fagrell och fortsätter:

– Det viktigaste är att hålla sig till det enkla och känna att du kan nöja dig med det. Tänk rörelser och inte övningar. De fyra basrörelserna vi människor har är fällning, knäböj, drag och press.  Det bästa är att utöva alla under ett pass. Då orkar  du ta i mer än om du kör helt slut på dig själv med bara en enda rörelse.

Vilken träning är bäst för att få ny energi när man sitter hemma hela dagen? 

– Se till att träna ute i dagsljus, lägg därför träningen i början eller mitt på dagen! Att lägga träningen tidigt är optimalt, för då orkar du mer. Det behöver heller inte vara träning som i löpning eller styrka. Varför inte ta en promenad innan frukost?

Hur ska jag tänka om jag får ångest av att vardagen inte ser ut som den brukar vad gäller träningen?

– Försök tänka att du kanske inte kan ha dina vanliga krav just nu. Träna går men förmodligen inte exakt som vanligt. Här kommer vi tillbaka till det jag sa om rörelser. Försök göra dina fyra basrörelser men på ett annat sätt än du brukar. Brukar du göra bänkpress? Gör pushups och gör fler reps än vad du brukar om du inte har tillgång till vikter.

alice fagrell sprallice bild 2Alice "Sprallice" Fagrell tycker att det viktigaste är att du gör det du kan vad gäller träningen, och att du främst försöker behålla rörelsen och inte övningen. "Träna går, men kanske inte som vanligt", säger Alice.

Det är lätt att gå och glo in i kylskåpet och småäta när jag jobbar hemma. Hur ska jag tänka kring matrutiner? 

– Den största utmaningen när du är hemma är att du är för avslappnad. När vi inte är stressade blir vi lätt hungriga. Att jobba framför tv:n i pyjamas är kanske inte heller det bästa. Troligtvis jobbar du bättre om du sitter vid ett bord. Låtsas att du är på kontoret. Dela upp ditt hem i ”här jobbar jag” och ”här slappnar jag av”, säger Alice Fagrell och tillägger:

– Det bästa är att försöka hålla samma tider som du brukar. Är din vanliga lunchtid klockan 12, fortsätt äta den tiden.

Hur viktigt är det att äta ordentligt för att orka med hemmakontoret? 

– Det är alltid viktigt att äta näringsrikt. Se till att du lagar riktiga måltider. Du har bättre förutsättningar att göra det hemma än om du är på jobbet och måste gå ut och äta varje lunch, säger Alice Fagrell och tillägger:

– Har du godis och sådant hemma i skåpen, kommer du antagligen äta upp det. Försök därför att hålla sådana grejer till helgerna.

Till sist, hur kan jag få in avbrott under arbetsdagen och vad kan jag göra för att röra på mig? 

 – Det är bra att få in ett avbrott varje timme. Använd dig av en pulsklocka eller alarmet på mobilen. Rulla skulderbladen, sträck på nacken genom att titta i olika vinklar och göra ”dubbelhaka”. Ställ dig upp och böj på knäna. Gör bara inget för avancerat, då blir det inte av.

Sammanfattning – så schemalägger du dagen:

  • Passa på att prova något nytt vad gäller träningen eller gör samma rörelser fast på ett annat sätt. Utnyttja till exempel utegym.
  • Lägg träningen tidigt på dagen för maximal energi.
  • Dela upp hemmet i ”här jobbar jag” och ”här slappnar jag av”. Blanda inte ihop dem.
  • Behåll dina lunchrutiner genom att äta samma tid som vanligt. Försök laga mat hemma.
  • Ha inte massor av godis i skåpen, du kommer äta upp det.
  • Ta pauser en gång i timmen och sträck på dig.

SHOPPA HÄR: Träning för hemmagymmet

LÄS MER: Hiit-träning att köra utan utrustning hemma