Det behöver du till barnens höstutflykt Image

Det behöver du till barnens höstutflykt

Rätt kläder på skolutflykten är inte alltid lätt. Vädret kan slå om snabbt, och ena dagen är det riktigt varmt, medan andra dagen känns det nästan som vinter. Vi har pratat med en expert på barnkläder som vet hur barnen håller sig varma och torra i höstrusket!

Dags för utflykt i förskolan eller skolan! Men vad ska ditt barn ha med sig? Beroende på vad det är för väder och hur varmt eller kallt det är finns det olika vägar att gå. Något som är a och o när det kommer till att klä ditt barn rätt är att hen ska hålla sig både torr och varm så länge som möjligt. Kalle Grahn på Bergans of Norway tycker att ett underställ i ull är väl värd en investering.

– Fördelarna med ull är att det värmer även om det blir blött. Dessutom är ull självrengörande och behöver inte tvättas. Istället kan du hänga ut plagget på vädring. Ull håller dig även sval när du är varm, därför är det bra att ha ull närmast kroppen, förklarar Kalle.
 
”Lager-på-lager bättre för rörligheten”

Det är viktigt att inte tumma på kvaliteten när det gäller plagg och utrustning för ditt barn. Tänk på att ditt barn ska kunna röra sig även om det är ordentligt påklätt, det blir lättare med lager-på-lager-principen.

– När barnen åker på sin utflykt kanske det är ganska varmt, och sedan slår det om och börjar regna. Då är det bra att ha flera lager så att barnet kan klä på och av lager för att anpassa. Det är också mycket bättre för rörligheten än en enda tjock overall som lätt blir blöt och då även kall.  
 
Viktigt med vattentäta ytterplagg

Trelagersjackan Sjoa från Bergans of Norway ska användas som det yttersta lagret och har vattenpelare på 10 000. Den är förlängd i ryggen för att minimera kalldrag och för att det ska gå att röra sig ordentligt i plagget.

Samma sak gäller byxorna med samma namn, som dessutom är förstärkta vid knän och längst ner framtill på byxorna. Även de har en vattenpelare på 10 000 och Bergans eget Element Active-membran som håller barnet torrt.
 
Ryggsäck med ställbar rygg

Något annat som är viktigt när det kommer till skolutflykt är förstås en bra och bekväm ryggsäck. 

– Ett barn växer snabbt, och därför har vi på Bergans en ryggsäck med ställbar rygg, 2Go heter den. Den har också vadderade axelremmar och vadderad rygg. Det avlastar bra, även om barnet inte ska bära för tungt förstås. Det finns en jumpapåse till ryggsäcken som går att knäppa på utanpå, så att blöta och svettiga kläder inte behöver komma i kontakt med resten av packningen. Väldigt uppskattat av föräldrar, säger Kalle.  
 Bergans ryggsäck 2GO
Ryggsäcken 2GO från Bergans of Norway rymmer 2 liter och har ställbar rygg.

Om jag som förälder känner mig överväldigad av allt som jag ”borde” köpa till mitt barn när hösten kommer, vad är absolut bäst att prioritera?

– Fokusera på det närmast kroppen – alltså ett ullunderställ – samt det yttersta lagret som skyddar mot väder. Om plånboken tillåter: investera i ett mellanlager i dun eller ull också. Och glöm inte ryggsäcken, så att matsäcken kommer med! avslutar Kalle.

LÄS MER: Tre grymma gummistövlar för barn och juniorer

SHOPPA HÄR: Regnkläder för hösten

SHOPPA HÄR: Ryggsäckar för barnen

SHOPPA HÄR: Underställ för kids