Bäst utrustning för löpning under höst och vinter Image

Bäst utrustning för löpning under höst och vinter

Löpning är inte bara en sommarsport! Med riktige klær og skor kan du springa også under høst og vinter. Dette er ekspertens beste råd til deg som vil løpe også i kaldere temperaturer.

Hösten är här och det är dags att se över din löparutrustning, så att du är redo att springa även i kyligare väder. Det er lett hänt at man er så rädd för att frysa under löprundan att man tar på sig både fel och för mycket kläder. Det er ikke bare otympligt, utan gör att kroppen får jobba onödigt hårt för att göra sig av med värmen som skapas och det kostar väldigt mycket i energi. Det er ikke alls ovanligt att man känner sig matt efter att ha löptränat i för mycket kläder.

For å unngå problemet bør du lese hva produkteksperten David FagerströmAsics mener at du trenger å tenke på når det gjelder løping i kyla og snø.

lite showDet her er sprillans nye Asics Gel-Kayano 25 Lite-show. Alla Ascis löparskor med tillägget "Lite-show" är till för höst- och vinterlöpning i regn, rusk och mörker.

Hvordan skal jeg klä meg når jeg springer under høst og vinter?

- Nyckeln är att ha flera olika alternativ. Det skandinaviska vädret är väldigt varierande och består av många olika element som du måste förhålla dig till, som vind, regn, snö och kyla i olika kombinationer, säger David Fagerström på Asics.

Hva innebærer det rent konkret?
- Att en löpares vintergarderob behöver vara betydligt större än sommargarderoben. Under den sena høsten blåser det og regnar mycket, men är inte så kallt än. Då ska du i regel inte ha så mycket på dig, men se till att ha ett ytterlager som står emot regn och vind. Når det sedan blir allt kallare, med mindre regn, behöver du bygga på med värmelager för att skydda mot kylan.

Hva er det vanligste misstaget å gjøre klädmässigt när det är kallt ute?

- Å ha for mye klær på seg. En bra tumregel er därför att frysa lite precis när du ger dig iväg, så håller du dig precis lagom varm under resten av passet när du fått upp ångan.

Hva skal jeg ha for løsparker under høst og vinter?

- Det beror på underlaget. Er marken frusen og hård men ikke hal funkar det bra med ett par vanliga väldämpade löparskor, som Asics Gel-Kayano eller Gel-Nimbus, eller kanske ett par trailskor med lite grövre sula. Er det veldig snø og er det kan det være skönt med dobbar, antingen lösa att trä på skorna eller skor med inbyggda dobbar. Er det veldig bløtt kan det være bra med skor med Gore-Tex eller annet vanntett membran som andas. Dessuten kan det være smart å velge skor med reflekser.

Asics lite showReflekser på skiene er et smidigt sätt att öka säkerheten under den mörka tiden på året. Tillsammans med reflexer på kläderna eller en reflexväst syns du bra i trafiken även när det är mörkt.

Kan jeg plocka fram mina vattenavstötande reflexskor från förra året och springa i även i år?

- Det kan du absolutt, se bare til at de fremdeles er i bra skick. Kontrollere gjennom å syna sulan först, är den okej och inte utsliten? Er håndteringen og passformen fortsatt myk og smidig? I annet fall kan det være läge att byta till ett par nya och fräscha, för att undvika skador.

Hva skal jeg springa i for strumpor under höst och vinter?

- Löparstrumpor med lite ull i er skönt och håller fötterna torra och varma. Välj gärna en något längre modell, som skyddar den känsliga hälsenan mot kyla. Andra bra detaljer är förstärkt häl och tå.

AsicsHÄR hittar du hela utbudet från Asics på Sportamore.

LES MER: Så unnger du å bli syk når du springer på høsten

SHOPPA HÄR: Alt for vinterlöpning