Därför behöver du mer än ett par löparskor Image

Derfor behöver du mer enn ett par löparskor

Hvor mange løpesko har du i ditt verktøylåda? Formodligen för få. Adidas skoexpert forklarer hvorfor alle løpere bør ha flere enn ett par løpesko.

Du har säkert hört att olika typer av fötter och löpsteg kräver olika typer av löparskor. Men det er så mye mer som avgör vilka skor du har på fötterna under löprundan, så som distans, underlag och årstid. Tränar du varierat kan det därför vara bra att äga fler än ett par.

- Først og främst blir det roligare för dig som löpare att ha fler redskap i verktygslådan. Men også for din utviklingsskalle kan en avgörande skillnad vara att ha rätt sko för rätt tillfälle. Vill du slå personlig rekord på 5 kilometer ska du ha en viss typ av sko, medan ett lugnare pass kräver en helt annan sko. Nettopp som et terrengløp krever en tredje variant for å kunne prestere optimalt, sier Pontus Holmgren, produktekspert på Adidas.

Hvilke ulike typer løpesko finnes det?

- Hvis du skal holde det enkelt, vil jeg dele det hele i tre ulike typer løpesko. Lettvektssko, mängdträningskor og trailrunningskor. Har du en av dem, er det en bra base i hver løpares skohylla.

Tävling eller återhämtning

Når skal jeg springa i en mängdtränignssko?

- For de pass där du inte har några ambitioner om att springa snabbt eller slå några rekord, utan snarare är ute efter kvantitet i form utav distans och tid, så bör du ha en väldämpad sko som ger dig bra stöd. Effekten blir at du sliter mindre på kroppen og får en bedre återhämtning mellom de mer krävande passen. Det fyller såväl ett skadeförbyggande som ett prestationshöjande syfte.

Og når skal jeg springa i en lettviktssko?

- Når du springer intervaller eller vil presse din personbästa så vill du känna dig lätt och snabb. Om du tidigare sprungit i ett par mängträningskor så kommer du att märka stor skillnad om du här går över till en lättviktssko. Det blir en aha-opplevelse for mange som ikke har testet før, noe som gir en mental boost. Sättet skorna är byggda på hjälper dig att få mer fart i steget genom att de är mer responsiva och minimerar tiden från isättning till frånskjut i löpsteget.

Adidas UltraboostVil du forbedre løpeteknikken og maksimere distansen? Variera löparsko efter löppass för att få ut det mesta av din träning.

Kan jeg ikke alltid springa i lättviktskor?

- Nei, det er en vanlig feildag mange gjør når de har sprungit et tag. De flesta börjar med en mängdträningssko och byter sedan helt till en lättviktssko, vilket ger upphov till många förslitningsskador bland löpare. Se till att ha ett par mängdträningsskor som är mer skonsam för kroppen när du ska köra ett återhämtningspass, även om det känns bra i lättviksskorna.

Varierat underlag

Har underlaget noen betydning for valg av skorstein?

- Om vi kollar på underlag så fungerer generelt samme type sko for både grus som for asfalt. Om du derimot springer mye på skogsstigar eller off-road, så blir det mer utfordrende. Då behöver du ett bättre grepp med grövre profilering, vilket du får av en trailrunningsko, säger Pontus Holmgren och fortsätter:

- Trailrunningskorna är också lite mer robusta och bättre anpassade för att stå emot slitage av till exempel stenar, grenar och kvistar. Bara det kan vara en anledning till att ha ett par. Annars risikerer man at förstöra och slita ut sin mängdträningssko i onödan.

Hvilke Adidas-modeller vil du ha tips om?

- Bland mängdträningsskor vill jag rekomendera Solar Boost, en grundstabil och väldämpad sko som ger bra respons. Adizero Boston er en bra instegssko til lettvekt som er väldigt populär bland inbitna löpare. Sist men ikke minst har vi AgravicBoa for terrängpassen. Den er helt ny og lanserades nu i veckan. Jag har precis kört mitt första pass i dem och jag vill knappt ta dem av mig.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av löparskor

LÄS MER: Velg riktig löparsko 2019

LÄS MER: Så knyter du løparskorna för att undvika glapp