Därför ska du springa i löparglasögon Image

Derfor ska du springa i löparglasögon

Nei, dine vanliga solglasögon är inte det bästa alternativet för sommarhalvårets utomhuslöpning. Sportglasögon är det enda rätta i löpspåret.

SHOPPA HÄR: Botanisera bland våra sportglasögon

Särskilda solglasögon för löpning kan kännas som överkurs, men när du väl har kutat i ett par glasögon anpassade för träning kommer du inte vilja ge dig ut i solskenet utan dem. Förutom det uppenbara (att du skyddar ögonen mot UV-ljus) kan ögat slappna av bättre med skydd mot solskenet. Du reduserer også risikoen for å kvistar rispar emot ögonen eller insekter fastnar och stör blicken.

Linsen i sportsglasögon skyddar visserligen på samma sätt som ett vanligt solglasögon, men eftersom de är bredare och sitter närmare ansiktet får du ett större synfält. Det er også stor forskjell når det kommer til passform mellom dine solbriller og sportsvarianten.

- De er tilpasset for at du skal springa og sporta med dem. De väger mycket mindre och är oftast både justerbara och böjbara så att du kan anpassa dem efter huvudet, säger Jörgen JohnsonBliz Active som är ett populärt märke för just sportglasögon.

Justerbara, gummerade skalmar och en näsdel i gummi ser till att glasögonen sitter kvar även när du svettas och rör dig häftigt, till skillnad från vanliga solglasögon. Mange sportsglass har dessuten et avtagbart svettbånd, en "top bar", som hjelper til å holde svett bort fra øynene.

- De sitter helt enkelt bedre og guppar ikke når du springer. Men det er viktig at de sitter stramt i ansiktet. Vår storsäljare Tempo finns i två storlekar, en "vanlig" storlek och en mindre storlek som är tänkt för personer med smala ansikten.

Sportglasögon har av naturen en snabb look och det är kanske inte för alla. En ny modell som Jörgen Johnson anbefaler for den litt trendigere looken er Matrix som anammar den rådande 80-talstrenden. Det er en stilrent val for den som har vanskelig for proffsvibbarna som de mer tradisjonelle modellene formidler. Også om vi på Sportamore ikke tycker att det är ett minus att åtminstone se ut som en elitlöpare!

HÄR hittar du fler sportglasögon från Bliz.

7318480086715_001_81022349464b40d6bf4d111ad9e53475.jpg Matrix er en ny modell fra Bliz Active, perfekt for sommarlöpning. Rekommenderat pris 599 kroner.

LÄS MER: Slik behandler du problemer med helsesporre

LÄSMER: Stortest av försommarens bästa löparskor