Därför ska du springa backintervaller Image

Derfor skal du springa backintervaller

Vil du bli en bedre løper? Testa det här tuffa, effektiva och svettiga backintervallpasset!

I stället för att bara ge dig ut på din vanliga runda och springa i samma tempo som alltid rekommenderar vi att du utmanar dig själv med tuffa backintervaller! Anledningen? Du får forhöjd muskelstyrka, starkare och mer elastiska senor och ligament, utökad steglängd och stegfrekvens, högre knälyft, bättre löpekonomi och tuffare psyke om du tränar backlöpning.

- Backlöpning er det mest naturlige sättet att få upp löpstyrkan på. Det er nettopp det jeg trenger når jeg trener før fjäll-loppet Salomon27k i Åre i sommer. Det mest effektiva löppasset är ett tufft, effektivt och svettigt backintervallpass, säger Oya Hanzén, certifierad löpcoach som har löptränat i 15 år och står bakom löpargruppen Runzpire som håller till i Norrköping.

Det finns olika upplägg beroende på vad du har för mål med din träning. Brantare backar tränar din koordination och styrka mer och längre backar tränar mer din kondition.

- Viktigt att tänka på, oavsett vilken typ av backintervaller det är, är att korta av steget, lyfta knäna ordentligt och hålla kroppen rak. Fram med blicken och hjälp till att pendla med armarna, tipsar Oya Hanzén som du också kan följa på Instagram @Runzpire.

backintervaller oya
Oya Hanzén har på seg tröjan Gravity og löpartightsen Fast Lane fra Blacc. Foto: Privat

Tips på tuffa ryggintervaller

Variant 1: Kort og brant
Formål: Träna explosiv styrka för att få spänstigare löpsteg och bättre löpekonomi som resultat.
Vilken sorts backe: Kort, brant backe som du kan sprinta opp på ca 10-15 sekunder.

Variant 2: Längre backe
Formål: Träna för att få bättre styrkeuthållighet och spring en intervall som ger dig lite av allt ifrån styrka och kondition till bättre teknik och löpekonomi.
Vilken sorts backe: En backe som tar ca 1-1,5 minutt å springa uppför.

Gör så här: Spring uppför backen! Når du sedan sprungit upp och ska ta dig ned igen kan du antingen ha "gåvila" ned eller lätt jogg. Antal intervaller är individuellt, börja med tre stycken och sträva mot tio stycken.

backintervaller oya
Det her er hva vi kaller "runners high" - spring uppför en backe! Foto: Privat

LÄS MER: Träna löpstyrka med effektiva övningar