Därför ska du köpa lyftarbälte Image

Derfor skal du kjøpe lyftarbälte

Live, love, lift - men ska du göra det med bälte runt midjan? Lyftarbältet har en del nackdelar, men kan göra under for din styrka om du använder det rätt.

danijela hodges

Lyftarbältets vara eller icke vara beror på vem du frågar. Många älskar sitt lyftarbälte, eftersom det gör att de kan lyfta tyngre. Andra tycker att det är fusk och att det är bättre att träna upp sin inre korsett i stället för att använda ett hjälpmedel.

- Ved lättare vikter är det helt okej att köra utan bälte för att bygga upp en bättre stabilitet i bålen. Vid tunga lyft tycker jag att du alltid ska lyfta med bälte, säger Danijela Hodges, personlig tränare på Sats, som också bloggar om sitt stora intresse.

Når du skal gjøre noe riktigt tungt gör du säkert per automatik så att du tar ett djupt andetag och håller andan tills du puttat undan den där tunga byrån, eller lyft den där tunga flyttkartongen med böcker i. Samma ska du göra vid ett riktigt tungt benböj. Ett ökat buktryck gör nämligen att du orkar lyfta mer vikt. Man kan si at det er det trycket som hindrer deg fra å krossas når du gjør en knebøy.

Du kan tenke deg at ryggmusklerna ger stöd till ryggraden bakifrån och magen ger stöd framifrån. Viktbältet ger extra stöd framifrån eftersom det hjälper dig att skapa ett högre tryck i buken, vilket gör din bål starkare.

- Det er viktig å skape et bra buktrykk når du lyfter tunge vikter. Gjennom å utvide lungene og spenne bålens muskler skapes et trykk inne i buken. Dette stabiliserer og avlastar din ryggrad, og trycket på diskarna mellan dina ryggkotor minskar. Når du drar åt bältet och spänner bålmuskulaturen så skapas ett ännu högre tryck inne i buken, vilket ytterligare kan avlasta din ryggrad och göra din bål ännu starkare.

Bältet blir som en vegg som dine magmuskler kan ta imot. Därför är det viktigt att du köper ett bälte som är ganska brett, men inte så brett att det inte får plats mellan revbenen och höfterna. Det ska vara i läder eller något annat ostretchigt material.

Var noga med hur du sätter på det. Dra ikke ned det under magen til en bekvämare position och sätt det inte för löst, då tappar det sin funktion. Ta ett djupt andetag och håll andan. Spänn på bältet stramt över magen, det ska vara tight men inte så hårt att du inte kan spänna magen.

Bruk løftarbältet når du gjør riktigt tunga lyft eller böj, där du använder 90 procent eller mer av ditt max. Bruk det ikke ved uppvärmning och absolut inte när ryggraden ska krummas, som vid cykling eller situps. Ser du noen gjøre det på gymmet har du alt rett til å øke på øyebrynen.

- Jag använder endast bälte till knäböj och marklyft. Först gör jag mina uppvärmningsset och lättare set utan bälte men så fort jag kommer upp på tyngre vikter sätter jag på mig bältet.

Eftersom det inte behövs vid lättare lyft är inte viktbälte det första du behöver köpa om du precis tecknat ett gymmedlemskap.

- Att använda bälte som nybörjare är onödigt. Satsa i stället på rätt utförande och på att bli stark på vikter du behärskar utan bälte. Når du sedan byggt upp en grundstyrka och avancerar på tyngre vikter kan det vara läge att köpa ett bälte. Det er viktig at du gjør øvelsene med riktig teknikk, du skal ikke bruke bältet som erstatning for dårlig teknikk.

danijela hodges
Som regel bruker Danijela Hodges bare bältet på sina tyngsta set, resten av passet kör hon utan bälte (förutom om hela passet inte består av tunga lyft).