Därför ska du jogga barfota efter löprundan Image

Derfor skal du jogga barfota etter løprundan

Löpcoachen Sanna Heds beste tips på nedvarvning etter løprundan er å jogga barfota - her er anledningen til hvorfor!

Det finns många tips på hur du kan få ett bättre löpsteg och hur du bäst värmer upp för att förhindra skador. Men hva händer egentligen efter löprundan? Löpcoachen Sanna Hed har en forkärlek för just fötter och tycker inte bara att stretching hör till nedvarvningsrutinerna.

- På somrarna, när vädret tillåter eller om du är utomlands, kan du ta av dig barfota och jogga på gräset som en typ av nedvarvning. Nå når kylan sätter stopp för det kan du självklart jogga ned barfota inomhus. Gjør det långsamt och kontrollerat om du springer på ett löpband, annars är en bana på gymmet eller ett mjukt golv att föredra, säger Sanna Hed som är en av Asics topplöpare.

Hon förklarar att det har kommit en hel del bevis på att du bygger upp muskulaturen i hela foten när du joggar ned barfota på ett mjukt underlag, efter att du har sprungit hårt i dämpade löparskor. Med det sagt menar Sanna Hed inte att du alltid ska springa barfota eller i fivefingers-skor, eftersom det finns fantastisk teknik för att vi ska hålla oss skadefria.

- Men den beste nedvarslingen du kan gjøre er å jogge ned på en gressmatte eller et mykt gulv for å styrke føttene og få en fin følelse. Stretch og mobilitet er veldig individuelt, men jeg kan lova at ingen skulle må dåligt av å jogga ned på en gräsmatta.

Sanna HedSanna Hed, som heter @runsannarun på Instagram, elsker å jogge barfota etter löprundan.

LÄS MER: Så effektiviserar du ditt löpsteg

LÄSMER: Löparskor med reflex är ett måste i vinter