Därför ska du ha en seglarjacka istället för en vanlig regnjacka Image

Därför ska du ha en seglarjacka istället för en vanlig regnjacka

Alla som seglat i svenska skärgården vet att sommaren aldrig är felfri. Nu när seglarsäsongen dragit igång är det därför hög tid att införskaffa en vattentät seglarjacka. Det här är vad du ska tänka på.

En bra seglarjacka är ett måste på sjön, för både herr, dam och barn. Så fort solen går i moln sjunker temperaturerna hastigt, blåser det dessutom in från öppet hav kommer du att bli tacksam för ditt nya köp. 

Att en vind- och vattentät seglarjacka medför vissa fördelar är nog ganska självklart, men visste du att det också finns direkta säkerhetsrisker med att ta med din vanliga regnjacka ut till sjöss?

– En seglarjacka är en vind- och vattentät jacka som är specifikt anpassad för att tas med ut på havet. En seglarjacka är därför både grövre och längre än en vanlig regn- och vindjacka, vilket gör att den skyddar bättre mot regn och mot vågorna som slår mot båten och stänker upp på däck. Därför vill du ha kraftigare manschetter och längre krage än vad vanliga regnjackor har, säger produktexperten Magnus Svahn Helly Hansen.

Varför kan jag inte ha en lång regnjacka i galon bara?

– En jacka i galon blir lätt för hal och ger inget grepp, plus att den inte är lika slittålig och hållbar. Det är klart att den funkar för att hålla dig torr – fiskare brukar till exempel stå på bryggorna i galonjackor – men det blir inte bekvämt i längden eftersom en galonjacka inte andas bra.

Är det något mer som skiljer en vanlig vind- och vattentät jacka i funktionsmaterial mot en seglarjacka?

– Ja, en seglarjacka har reflexer som andra alternativ inte har. Reflexerna är väldigt viktiga om du skulle ramla i. I vattnet är allt mörkt, oavsett om det är natt eller dag, och du kan bli svår att hitta utan reflexer. I våra modeller sitter reflexerna främst på axlar, ärmar och luva, så att du syns tydligt.

Helly Hansen Pier JacketMed sin väl synliga luva, höga krage och reflexer på ärmarna är Pier Jacket från Helly Hansen ett smart alternativ till sommarens seglatser. Rekommenderat pris: 2 995 kronor.

Vilken seglarjacka ska jag välja?

– Du bör välja seglarkläder utifrån var du mestadels kommer att segla. De olika modellerna skiljer sig åt genom att ha olika vattenpelare, kraghöjd samt hur lång modellen är.

Vilken seglarjacka från Helly Hansen passar till vilken typ av segling?

– Sortiment är uppdelat i Coastal och In-shore, som är bra alternativ om du bara ska till Sandhamn och ska vara ute över helgen, samt Ocean och Off-shore, som är till för lite mer krävande miljöer där du behöver något rejält. Jackorna för Ocean och Off-shore har högre vattenpelare, samt är lite större i storlekarna så att du ska kunna rymma extraplagg undertill.

Vad ska en seglarjacka kosta?

– Kolla vilket behov du har och köp efter det. Ju dyrare en jacka är desto bättre vattenpelare, högre krage och mer reflexer har den, men det är inte alltid du är i behov av 20 000 vattenpelare. Om du bara seglar då och då bör en bra jacka kosta någonstans kring 2 500 kronor, men om du seglar konstant under vår, sommar och höst så borde du kanske lägga någonstans runt 3 500 kronor. Då får du en slitstark seglarjacka som du kan ha väldigt länge och som är helt vattentät.

helly hansen jackaHelly Hansen har tre olika membran – Helly Tech Professional, Helly Tech Performance och Helly Tech Protection som går från 20 000 till 10 000 vattenpelare. Samtliga membran är även 100 procent nedbrytbara och innehåller inga gifter.


LÄS MER: Guide: klä dig rätt för segling

SHOPPA HÄR: Seglarjackor

SHOPPA HÄR: Allt för din segling