Därför får du gravidmage efter en måltid Image

Därför får du gravidmage efter en måltid

Nej, du är inte gravid – men det ser ut som att du är det varje gång du äter en större måltid. Näringsfysiologen om varför vissa får en “food baby” när de äter.

Många känner igen sig i den där svullna känslan efter en måltid, då magen putar rakt ut och tvingar en att knäppa upp en knapp  i midjan. En food baby innebär att magen svullnar upp likt en gravidmage, men till skillnad från en riktig graviditet är det här tillståndet långt ifrån välsignat.  

Om du upplever att din mage ofta spänner ut sig till en boll efter att du har ätit kan en rad olika orsaker ligga bakom, förklarar näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson

– Äter du mycket tar ju maten plats och då är det självklart att magen växer. Men har du problem med IBS (Irritable Bowl Syndrome) kan det också leda till svullen mage. Många med IBS reagerar på råa grönsaker och sådant som inte är tillagat, förklarar hon och menar att raw food-trenden har lett till många svullna magar.

Det här ska inte förväxlas med paltkoma som främst gör en trött och slö. Den känslan handlar mer om att vakenheten minskar när hungern avtar (hungerssignaler ökar vakenheten) och att vi får syrebrist i hjärnan precis efter att vi ätit, när blodflödet är koncentrerat till mag- och tarmkanalen. 

Vad har jag gjort för fel om jag bli så där svullen, har jag ätit för mycket?

– Ja, det är väl mest troligt. Äter du en stor mängd mat kan du förvänta dig det. Framför allt om du är väldigt smal från grunden. På tallriken ligger flera hundra gram mat och det tar lika stor plats i magsäcken som på tallriken. 

Vad skulle du ge för råd för att slippa en “food baby”?

– Ät mindre portioner och oftare. Titta vad det egentligen är som ligger på tallriken. Är det väldigt svårsmält mat och råa grejer så kan det bli jobbigt, för vi är inte gjorda för att bryta ned det. Kor kan bryta ned gräs,  det kan ju inte vi i samma utsträckning om vi inte tillagar dem. En lösning är att du tillagar grönsakerna lite lätt, säger hon.

Om du kan se ett mönster, att du till exempel alltid reagerar på en viss typ av mat, eller får väldigt ont kan det vara värt att kolla upp besvären hos en läkare. Det kan röra sig om IBS eller någon form av intolerans. Men att bli svullen efter en stor måltid, det är faktiskt helt normalt. 

Nästa gång någon tittar på din mage efter lunchen undrar om det är en pojke eller flicka som ligger däri, säg bara: "Det är tacos". 

LÄS MER: Det här är den hälsosammaste mjölken

LÄS MER: När blir den nyttiga maten onyttig?