Därför är inte framfotalöpning för alla Image

Därför är inte framfotalöpning för alla

Framfotalöpning har blivit en hajpad löpstil som anses snabbare och skonsammare för kroppen. Men det passar inte alla. Elitlöparen Mathias Stjernlöf förklarar varför. 

För några år sedan var uppbyggda, tjocka löparskor standard och den vanliga motionären funderade inte särskilt mycket över sin löpteknik. Men så släpptes en bok som fick skoföretagen att tillverka en ny, lättare sorts löparskor och miljontals löpare att springa annorlunda. 

 – Framfotalöpning som folk känner till det, eller pose running som det också heter, kommer hårddraget från boken Born to run som blev en stor hajp när den kom 2009, säger Mathias Stjernlöf som springer på elitnivå och tävlar inom OCR (hinderbanelopp). 

Boken är skriven av amerikanen Christopher McDougall, som beskriver en löparstil som används av en bortglömd mexikansk stam. Yes, du gissade rätt: löparstilen ifråga är framfotalöpning. Det här sättet att springa är alltså ingen nyhet och används sedan länge av många elitlöpare.

 – Det som hände var att de som läste boken började springa högt i foten och ha barfotaskor. Men de tog inte med i beräkningarna att vi som är elitlöpare har gjort det här sedan vi var små och har vant våra fötter och rörelsemönster vid det. Att gå från noll till hundra var som gjort för gubbvad och andra skador.

mathias stjernlöfMathias Stjernlöf använder framfotalöpning, men tror inte att det passar alla löpare.

Även om tekniken går ut på att jogga på framfoten, menar Mathias Stjernlöf att de flesta missar att det ska kännas naturligt. 

–  Det kommer komma naturligt av att regelbundet köra löpskolning där du vänjer in ett nytt mönster. Vi som springer så här behöver inte tänka så mycket på tekniken, det sitter i ryggmärgen. Jag springer bara, och behöver inte fundera på om jag träffar rätt, säger han. 

Så hur känns en korrekt framfotalöpning? Tekniken går ut på att lägga vikten på framdelen av fotbladet och använda foten som en fjäder, utan att du trycker till med tårna för att komma upp.

 – Du vill komma ned med foten under kroppen så mycket som möjligt. Du vill ha kraften rakt ner i foten, för att generera kraften framåt utan att bromsa dig själv. 

Det innebär kortare och fler steg för en snabbare löpning som minskar belastningen på knän, lår och höft. Men att slänga dina vanliga joggingskor i papperskorgen och tvärt anta en helt ny löpstil är inte att rekommendera. 

 – Det perfeka löpsteget finns inte, utan det är ditt naturliga steg. Alla har en egen förutsättning att utgå ifrån. Man kan naturligt ha vissa bättre motoriska egenskaper, som bättre rörlighet, vara starkare och sådana saker. Kollar man till exempel på friidrottsstjärnan Michael Johnson, så sprang han bakåtlutad, men det gjorde inget för han var ändå snabbast av alla.

Om du är intresserad av framfotalöpning är Mathias Stjernlöfs tips att lägga tid på löpskolningspass och häckgångar, där du tvingar dig själv att komma långt upp på framfoten, för att få in en rytm och bygga upp muskulär styrka. Öva med "running drills" från YouTube, kontakta en löpcoach eller springa med en löpargrupp för att förbättra din löpteknik

 – Allt handlar om träffen, du kan inte komma upp bra på foten om du inte träffar under dig själv. 

mathias stjernlöf

Ställ löparfrågor till Mathias Stjernlöf på Instagram (han gillar det!) och följ honom på @mstjernlof.

LÄS MER: Vanligaste misstagen vid löpning.