De bästa kolhydraterna för dig som tränar Image

De bästa kolhydraterna för dig som tränar

Att äta eller inte äta kolhydrater är en het potatis bland träningsintresserade. Hälsogurun Martin Bach tycker att kolhydrater har fått ett oförtjänt dåligt rykte.     

Frågan om kolhydraternas position på våra tallrikar är lika het som fritösen på en snabbmatsrestaurang. Ska de bort ur kosten helt, delvis eller inte alls? Vi ringde upp hälsogurun Martin Bach för att få höra hans syn på att äta kolhydrater. 

– Ska du följa Livsmedelsverkets rekommendationer ska cirka 50 procent av maten på din tallrik vara kolhydrater, 30-35 procent ska vara protein och resterande 15-20 procent fett. Frågar du triathleten Jonas Colting ska du inte äta några kolhydrater alls. För mig ligger sanningen lite däremellan. Vi måste bort från fokuset att det är dåligt och se till att äta innehållsrika kolhydrater för att få rätt energi, säger han.

Hur menar du?

– Pasta, ris, potatis och vitt bröd är exempel på tomma kolhydrater som inte tillför kroppen något utöver kort mättnad och snabb energi. Äter du i stället linser, rotfrukter och bönor får du i dig kolhydrater fulla med vitaminer och mineraler som är mycket bättre för kroppen.

Så Colting är ute och cyklar (och springer och simmar)?

– Nej, så enkelt är det inte. Han bränner säkert upp till 5 000 kalorier om dagen och måste få i sig minst lika mycket. Då äter han i stället mycket protein, fett och får de kolhydrater han behöver genom grönsaker. Det fungerar ju också. Precis som att Paolo Roberto äter massa pasta varje dag, det går ju om man hela tiden förbränner så mycket. De båda har bara två helt olika inställningar.

Okej, hur ska jag göra med pastan då?

– Pasta är gott men inte det bästa du kan välja. Vill du exempelvis gå ner i vikt och måste tänka plus och minus, kalorier in, energi ut, då är det ett sämre val. Men återigen, det är beroende på hur mycket du rör på dig.

Många som vill gå ner i vikt börjar med att sluta äta pasta, ris, bröd och potatis, är det rätt väg att gå?

– Nja, en diet passar inte alla. Vill du forma om kroppen och antingen gå ner i vikt eller bygga muskler måste kosten ha ett bra näringsinnehåll. Men viktigt är också att du mår bra, så att förändringen kan bli långvarig. Vissa mår bra av att äta mer kolhydrater, andra inte. Men om du vill ha ett generellt svar, så ja, ta bort de tomma kolhydraterna.  

Om du sammanfattar din syn på kolhydrater, hur låter det då?

– Ät mat med innehåll. Pasta och vitt bröd är inte lika bra ur näringssynpunkt som rotfrukter och bönor eftersom det inte innehåller vitaminer och mineraler. Men det är inte farligt att äta på något sätt. Var medveten vad du stoppar i dig, i synnerhet om du vill gå ner i vikt.