CrossFit-ordlista – lär dig ”prata CrossFit” Image

CrossFit-ordlista – lär dig ”prata CrossFit”

WOD, metcon och PB – inom CrossFit är det vanligt med begrepp på engelska. Att använda förkortningar för olika ord är också vanligt, och kan te sig förvirrande för den ovane. Här är den ultimata CrossFit-ordlistan som förklarar alla förkortningar, begrepp och ord.

Har du tränat CrossFit någon gång och slagits av en flodvåg av förkortningar och begrepp du aldrig stött på tidigare? Du är inte ensam. Eftersom CrossFit är en modern, internationell sport har man valt att behålla alla begrepp på engelska, och förkortningar av begrepp och övningar är väldigt vanligt. Ibland kan det bli lite överväldigande när du försöker hålla reda på vad som är vad. Vi har sammanställt en lista på de vanligaste orden och förkortningarna, och vad de betyder. Snart kan du också prata CrossFit!

AMRAP – As Many Reps As Possible, alltså så många repetitioner som möjligt på en viss tid. Kan också stå för As Many Rounds As Possible. 

Benchmark – En WOD-standard (för att ta reda på vad en WOD är, se nedan) som gör att du kan jämföra ditt resultat med andra eller dig själv. Många benchmark-WOD:ar har kvinnonamn, som Barbara, Fran, Elizabeth och Angie. CrossFitens grundare Greg Glassman har berättat att han döpte WOD:arna efter kvinnor på samma sätt som amerikanska meteorologer döper stormar och oväder efter kvinnor eftersom det ska kännas som att ”en storm slagit en” när man är klar. Flera benchmark-WOD:ar kallas ibland "The girls".

Box – Lokalen där man utövar CrossFit.

Cal – Kalorier (används ofta när du använder roddmaskinen (C2), assault biken (AB) eller Ski Erg (SE) för att mäta hur länge du ska hålla på).

Clean & jerk – Ett av de olympiska lyften inom CrossFit, som är en frivändning (clean) och en stöt (jerk) kombinerad. Skivstången ska med hjälp av höften gå rakt upp nära kroppen och fångas på axlarna. Nästa steg är att fånga stången med raka armar över huvudet samtidigt som benen går ut i ett slags utfallssteg (split jerk), alternativt parallellt med stången (push jerk). Se hur en clean går till här.

CTB – Chest To Bar, en pullup där bröstet måste nudda räcket.

Deadlift/DL – Marklyft.

Double Unders (DU) – Ett hopp med hopprep där du hinner göra ett dubbelt varv med hopprepet innan du landar igen.

EMOM – Every Minute On The Minute, en övning eller ett lyft som ska göras varje hel minut. Beroende på hur snabb du är får du olika lång tid till vila.

For Time – Används för att förklara att du ska genomföra dagens träningspass (WOD) på den tid som det tar för just dig att genomföra alla övningar, varken mer eller mindre. 

Ground To Overhead – Något (ofta en skivstång) ska tas från marken till ovanför huvudet på valfritt sätt.

HSPU – Handstand Pushups eller handstående armhävning på ren svenska.

Kipping – När höften används för att göra en övning lättare, till exempel i en pullup.

Metcon – Metabolic Condition, i korta drag delen av WOD:en som tränar flås, alltså konditionsdelen. Metcon går ut på att utövaren ska träna med hela kroppen under så hög intensitet som möjligt, med endast mycket korta (oftast ej fasta) pauser.

Muscle Up (MU) – En kombination mellan pullup och dip, alltså en pullup som övergår i handstående över räcke eller i ringar.

No Rep – En icke godkänd repetition av en övning.

OHS – Overhead squat. Knäböj samtidigt som du har skivstången över huvudet med utsträckta armar.

OLY – Olympiska lyft, de tekniska lyften som är en del av CrossFit.

OTM – On The Minute, i princip samma sak som EMOM: en övning som genomförs varje hel minut. OTM kan användas för att bryta av en annan övning, till exempel: "100 airsquats, burpee OTM" betyder att du gör dina squats men varje gång det blir en ny hel minut gör du en burpee. Sedan fortsätter du.

PB – Personbästa, alltså ett nytt rekord för dig i till exempel ett lyft eller en benchmark-WOD.

PU – En pullup.

Reps – Repetitioner.

RM – Repetition Maximum, alltså det tyngsta du kan lyfta i en repetition.

RX’d – Motsatsen till skalning av en WOD (se nedan), alltså att WOD:en utförs som ordinerat.

Skala/skalning – Att göra en övning eller WOD lättare genom att till exempel minska vikten eller anpassa på annat sätt.

Snatch – Ett olympiskt lyft inom CrossFit, inom tyngdlyftning kallat ”ryck” på svenska. Samtidigt som du går ner i en djup squat ska du fånga skivstången över huvudet med utsträckta armar (med händerna brett isär). Se här hur en snatch går till.

Strikt – När en övning utförs utan att kippa, till exempel en shoulder press där du pressar skivstången från rackposition (stången vilande på axlarna) till ovanför huvudet med utsträckta armar utan att trycka ifrån med benen eller höften.

TTB/T2B – Toes To Bar, du hänger i räcket och ska samtidigt nudda det med tårna.

Tumlås – Ett särskilt grepp för skivstången som gör att greppet blir säkrare och att du sparar underarmarna. Tummen ska läggas runt stången och de andra fingrarna ska läggas över tummen.

WOD – Workout Of The Day, alltså dagens träningspass.

reebok crossfit2
Handstående och Handstand Pushups (handstående armhävningar) är vanliga övningar inom CrossFit. 

LÄS MER: Test: Den omtalade Reebok Legacy Lifter

SHOPPA HÄR: CrossFit-kläder och skor från Reebok