Bränn fett och inte muskler när du tränar Image

Bränn fett och inte muskler när du tränar

Hemligheten bakom att inte tappa muskelmassa när du tränar är att få i dig tillräckligt med protein. Anna Eliasson på Itrim ger sina fem bästa knep för hur du får koll på ditt proteinintag. 

Om du vill gå ned i vikt krävs det att kroppen gör av med mer energi än den får i sig. Vid energiunderskott tar kroppen av sina depåer, och tränar du utan att få i dig tillräckligt med protein bränner kroppen både muskler och fett. Äter du till exempel lågenergikost och får i dig färre kalorier är det alltså viktigt att se till att du har koll på ditt proteinintag.

Anna Eliasson, programansvarig på Itrim, tipsar om Itrims handflatemetod som ett enkelt mått på hur mycket protein du ska äta. Mängden får du fram genom att mäta storleken och tjockleken av din handflata, fingrar och tumme borträknade. 

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) ska mellan 10 och 20 procent av kalorierna vi äter dagligen komma från protein, något som motsvarar mellan 50 och 60 gram protein per dag, enligt Livsmedelsverket.

Anna Eliassons 5 knep för att få i dig tillräckligt med protein

1. Välj bra proteinkällor

De vanligaste proteinkällorna är fisk, kyckling och kalkon. Variera ditt kostintag med alternativa proteinkällor som kvarg, keso, tofu eller andra sojabaserade alternativ. Quinoa är ett perfekt spannmål med hög proteinhalt. Kombinera det med baljväxter som bönor, ärtor och linser så får du i dig en perfekt kombination av aminosyror som proteinerna innehåller. 

LÄS MER: 3 frukosttips med mycket protein

kyckling
Kyckling är både proteinrikt och fettsnålt. 

2. Läs innehållsförteckningen

Ta för vana att läsa innehållsförteckningen när du handlar – en kvarg som är smaksatt kan innehålla betydligt mindre protein och mer än dubbelt så mycket energi som en naturell variant. 

3. Måtta upp mängden

För att måtta hur mycket protein du ska äta vid varje måltid kan du använda dig av Itrims Handflatmetod – det är en enkel guide som visar rätt mängd protein som behövs. Eller läs Livsmedelsverkets rekommendationer

LÄS MER: Därför ska du äta proteinpulver

4. Var rädd om dina muskler

Efter ett träningspass är det viktigt att fylla på med energi, både kolhydrater och protein. En snabb lösning kan vara att äta en proteinbar eller varför inte göra en smoothie? 

LÄS MER: Sju hälsosamma godsaker som piffar upp din smoothie

5. Ta hjälp av en expert

Är du osäker på vad som är rätt för just dig? Kontakta en hälsocoach eller dietist så kan ni tillsammans utforma en plan som är individanpassad.

anna