Lär känna oss på Sportamore! Image

Lær å kjenne oss på Sportamore!

Matilda Johnson jobber som produktutviklare på Sportamore og elsker löpning. Matilda har sprungit hela livet - inte för att hon flyr från något, utan för att hon tycker att det är riktig kul.

Hvilken type løpingholder dupå med?

- Jeg prøver å springa både langt og kort. Jeg har ikke hatt noen struktur direkte, men springer så langt som jeg kjenner for den dagen. Jeg har under de senaste åren börjat springa mycket mer trail och det är något jag tycker fler ska testa. Jeg har forsøkt å få til minst ett langpass i uken samt et intervallpass med løpegruppen BNBRC. Forkortningen står for "Burgers N Brew Run Crew" og er jordens herligaste løpegruppe. Konseptet er at man først springer intervaller og sen äter vi burgare och dricker öl tillsammans. Bra va?

Hvorlenge har duholdt på medløping?

- Jag har sprungit till och från under hela livet. Som barn var det mest et supplement til truppgymnastikken. Når jag lade ner gymnastiken vid 19 års ålder så blev det några år med varierad träning innan jag insåg att löpning och tung styrketräning var min grej.

Hva er det som er så kul med löpning egentligen?

- Det er framfor alt känslan när man får till en bra runda och kroppen känns lätt. For meg er det også en måte å koble av og få en pause. Jeg springer mange runder på lunsjen så jeg får komme ut i luften.

Beskriv følelsene du har etter en riktigt bra löptur!

- Det er kanskje klyschigt, men jag blir extremt lycklig av att springa. Endorfinerna sprutar, jag har fått frisk luft, kroppen har gjort det den är skapt till att göra - det är få grejer som slår den känslan.

Hvorfor liker alle löpare å springa idåligt väder?

- Det er for at känslan efter löpturen är bättre ju värre väder det är. Är man löpare känner man sig inte direkt duktig om man ger sig ut och springer en solig dag, då springer ju alla. Men när det är fyra minus och är på gatorna känner man sig lite bättre än solskenslöparna, haha! Sedan är det faktiskt bättre luft när det duggregnar på sommaren. Du får en helt annen andning etter eller under en regnskur på sommaren och då går löpningen löjligt lätt. Det er den känslan man vill komma åt som löpare.

Hva er et stort no-no iløpesporetifølge deg?

- Jeg har alt som går i veien! Kungsholmen runt på en söndag är det värsta jag vet, jag vill armbåga alla jag passerar, haha. Hva er det med folk som promenerer? De verkar tycka att alla som springer ska hålla sig utanför vägen, helst nere i diket...

Hva har du av konkrete tips til de som vil begynne med löpning?

- Börja med att fråga dig själv varför du vill börja springa. Vil du virkelig begynne tror jeg ikke at det er vanskeligere enn at du bestemmer deg. I dag har man ofte noen slags fantasi om at det skal bli på et visst vis, men hatar du at springa er det kanskje ikke bare löpning du ska hålla på med. Om du däremot är sugen och känner i hela kroppen att du vill bli en löpare och vill börja springa - då kommer du ge dig ut!


LÄS MER: Experten tipsar: Slik skal løparskorna sitta

SHOPPA HÄR: Alt for din løprunda