Bli en miljöhjälte och börja plogga Image

Bli en miljøhjälte och börja plogga

Vill du bli en miljökämpe? Då kan plogging, det svenska fenomenet att plocka skräp medan du joggar, vara svaret!

År 2050 beräknas det finnas mer plast i världens hav, än vad det kommer att finnas fisk (ja, det är faktiskt sant)! Fortsätter vi att skräpa ned planeten som vi gör riskerar 99 procent av alla fiskmåsar att ha fått i sig någon typ av plast genom livet, men det här är bara en liten del av de problem som drabbar oss om nedskräpningen fortsätter. Noen som ble trött på allt skräp är Erik Ahlström, grundare av föreningen och folkrörelsen Plogga.

- For ett par år sedan när jag pendlingscyklade mellan Nacka och Östermalm i Stockholm blev jag chockad över mängden skräp som fanns på gatorna. Samma skräp kunde ligga flera veckor utan att någon verkade bry sig så jag började plocka upp det, säger Erik Ahlström och fortsätter:

- Når jeg sedan tog med mig mina trail-polare på skräpjakt såg jag att även de blev smått beroende. Plogga triggar rörelseglädje och skapar en uppsjö med endorfin och adrenalin. Løp, men løp med et formål.

Hva er plogging?

Plogging, eller å plogga, er et fenomen som ble grunnlagt av Erik Ahlström i 2016. Det handler om å kombinere løprundan med å plukke skräp fra marken. Med en ren verden og et hållbart samhälle som mål hjelper Plogga människor att starta plogging-grupper världen över. Idag finns det i nästan alla länder, på alla kontinenter världen över.

- Det hela började som en rörelse här i Sverige med målet att förändra omgivningen och vanorna vid nedskräpning. Sverige blir alt skitigare. Hver dag slängs 2,7 miljoner cigarettfimpar på gatorna, och vi bor totalt 10 miljoner här, säger Erik Ahlström och fortsätter:

- Sammen kan vi skape en positiv, global miljøendring og det føles underbart!

Også om man som enkeltperson kan kjenne seg handfallen i det stora hela är det de små sakerna som i stora mängder kan resultera i fantastiska förändringar för miljön. HÄR kan du se hur när det ploggas i Indien.

Hva betyr plogging?

Begreppet plogging er kort og gott en sammansättning av orden "plocka" och "jogga" och syftar på att plocka skräp under joggingrundan. Begreppet framkom av Ploggas Carina Svenssons göteborshumor.

PloggingVil du starte ditt eget Plogga-arrangement? Kontakt gänget HÄR for å få mer info. På bildet ser vi Erik Ahlström og Carina Svensson längst till höger.

Så blir plogging din nye grej

Någon som kör plogging varje dag är löpcoachen Ida B Olsson, även kallas queen över mysjogg. Hon älskar att springa för att njuta av naturen och sin omgivning. Derfor er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at hun også er en grym miljøkjempe.

- Det trenger ikke være så stort og seriøst. Jag plockar skräp varje gång jag ser något under en löprunda. Det er litt kul, for jeg har alltid plockat skräp när jag springer, redan innan det fick ett roligt namn, säger hon och fortsätter:

- Det er ikke så at jeg springer med lys og lykta, men jeg skulle aldri springa förbi något och låta det ligga kvar. Det eneste som jeg ikke rør er snytpapper.

Hvordan går det til, rent praktisk?

- Om du springer i stan er det inga problem, för där finns det soptunnor överallt som du kan slänga skräpet i. Men om du springer i skogen kan det vara smart att ta med sig en liten plastpåse att lägga allt skräp i så du slipper ha det i handen.

Löpcoachen Ida B Olsson driver også en ideell løpegruppe med barn. Selvklart har vi også introdusert de for plogging.

- Vi tok med gruppen til stranden, hadde handskar og plastpåsar med oss og deretter ploggade vi längs hela stranden.

Ida B OlssonLöpcoachen Ida B Olsson skulle aldri kunne springa förbi skräp på löprundan utan att plocka upp det!

Kör du plogging även under lopp?

- Ja! I somras når jeg körde Swimrun med en vän såg jag tre olika gel-flaskor på marken. Det er slike som du får energi av som noen förmodligen tagit på vägen och sen dumpat. Jag kände på en gång att jag måste stanna och plocka upp dem. Men vi var midt ute i ingenstans og det fanns ingen soptunna så jag visste inte var jag skulle göra av dem, sier Ida B Olsson och fortsätter:

- Min kompis sa at jeg sinkade tiden när jag försökte komma på en lösning, men jag kunde inte lämna skräpet. Det slutade med att vi lite senare mötte ett par som satt på picknick som vi sprang fram till och frågade om de hade en påse. De tog i stället hand om skräpet så att vi kunde fortsätta med vårt lopp.

SHOPPA HÄR: Nya löparskor att plogga i

LÄS MER: 3 tips för att få ut det mesta av sommarlöpningen