Bli en bättre golfare med mental träning Image

Bli en bättre golfare med mental träning

Avstånd, vindhastighet och svingteknik är inte det enda du måste tänka på för att bli en bättre golfare. Experten vet hur du tränar dig mentalt för att hantera motgångarna på banan.

Mental träning är något som många vet vad det är men sällan kopplar ihop med fysisk träning. På samma sätt som du tränar grunderna i din golfteknik, eller annan sport för den delen, är det lika viktigt att inte glömma grunderna i hur du hanterar din stress och oro på banan. Jenny Hagman har tidigare varit golf- och fystränare men fokuserar idag på den mentala träningen som många glömmer bort.

– Din spänningsnivå går ofta upp på banan av olika hinder och människor omkring dig som du måste förhålla dig till. Jag skulle säga att alla behöver mental träning, men mer eller mindre beroende på vilken stressnivå du ligger på i dagsläget och vilken typ av personlighet du har, säger Jenny Hagman. 

Hur gör jag mentalt för att bli en bättre golfare?

– På lång sikt handlar det om att sänka din grundspänning genom att stressnivån sänks och att du inte har onödiga spänningar i kroppen när du spelar. Du märker exempelvis om grundspänningen är hög genom att du har svårt att slappna av och att du ständigt går runt och oroar dig för golfen, både på och av banan, säger Jenny Hagman och fortsätter: 

– Mitt tips är avspänningsträning. Ha 15 minuters muskulär avslappning varje dag i omkring tre veckor. På så sätt silar du bort en del spänningar och du kommer att märka att du får en bättre djupsömn och lugnare vilopuls. Du sänker tempot så att du kan vara avspänd och därmed kan fokusera på det du vill under spelet.

Vilken är den vanligaste tankevurpan jag gör på banan?

– Att du fokuserar på det du inte vill ska hända i stället för det du vill ska hända. Om du exempelvis står vid ett utslag och ser ett vattenhinder så fokuserar du på att inte slå ned bollen i vattnet, som du kanske har gjort tidigare. Men då fokuserar du på hindret och det kommer inte att hjälpa dig till målet. 

Vad händer då? 

– Det första som händer är att du tappar fokus samt att hindret kan skapa en viss rädsla i kroppen. Spänningsnivån i kroppen höjs och du får en högre puls än vad du annars har. Det resulterar antingen i att svingen blir snabbare än du tänkt, eller att du blir slarvig i ditt slag. 

Mental träning JennyFörutom avspänningsträning som Jenny Hagman pratar om i den här intervjun, ger hon tips på självbildsträning och målträning i sin nya bok Stolt, stark och säker. Foto: Karin Fagerlund Jerrstedt.

Vad ska jag göra om jag under en golfrunda känner att allt går emot mig och inget stämmer?

– Då är det viktigt att ta tillbaka fokus till nuet genom mindfullnessträning. Fokusera på andningen. Vilken temperatur har luften du andas in och ut genom näsan? Observera lukter, hur marken kännas att gå på och vad dina medspelare pratar om. Målet är att du ska få en glad, underbar och perfekt golfrunda där du har kul hela vägen. 

Har du någon quick fix för att sänka stressnivån innan mitt nästa slag? 

– Genom att andas genom vänster näsborre aktiverar du ditt lugn- och rosystem i kroppen. Det är som att sätta en bromspedal på stressystemet. 

Vad har du för tips till nybörjaren som blir stressad på banan av andra spelare?

– Jag skulle vara noga med grunderna och se till att jag har slagit en del på ranchen så jag vet hur jag ska ställa upp mig inför ett slag. Så jag har en inrutad rutin. Ett annat tips är att ha koll på golfens vett och etikett, som var du ska ställa bagen och hur lång tid du har på dig att slå. När du har koll på det tror jag att du automatiskt blir tryggare i ditt spel. Sedan är det alltid bra att spela på kortare banor med folk du känner dig bekväm med. 

Är det okej att få utbrott på banan?

– Jag tror att det är viktigt att få utlopp för ilska på något sätt, men man får helt enkelt inte kasta klubbor eller skrika. Sätt i stället upp en regel i din rutin att om ett slag går dåligt får du säga ”fan” eller avreagera dig på något sätt tills du lägger ned golfklubban i bagen igen. Då ska du ha accepterat slaget och lagt det bakom dig. Ilska tar väldigt mycket energi så om du går och är arg för länge och mycket kommer du inte att kunna prestera.

SHOPPA HÄR: Allt för din golfrunda

LÄS MER: Sveriges billigaste golfmedlemskap 2019