Bäst i test: Vinterlöparskor för herrar Image

Bäst i test: Vinterlöparskor för herrar

Ingen mer Bambi på hal is! Her er vinterlöparskorna för herrar som håller dig varm, torr och på fötterna under vinterns löprundor.

Det pleier heta at du ska klä dig efter väder, men hur är det med skor? Om du tror at dina vanliga löparskor hanterar isiga vägbanor lika bra som en vinterlöparsko gör så är du bokstavligt talat ute på hal is. Sportamores testpanel har testet vinterklær fra Nike, Adidas, Icebug og Saucony. Så her tycker de om vinterns bästa löparskor:

#1 För stadslöparen

adidas_winterizedModell: Pulseboost Winterized, Adidas

Størrelse og passform: True to size, med en tight passform.

Underlag: Asfalt

Testpanelen säger: Det første som slår testpanelen er hvordan sköna de här löparskorna från Adidas är. Undertill finns en extra bred sula som är anpassad för att du ska klara av att springa i storstäder, där nya utmaningar väntar bakom varje gathörn. Den breda sulan gör att du kan flytta dig i sidled utan risk för att vricka fötter.

- Det beste med de her løparskorna är hur sköna de är. Likt tidigare boost-skor omsluter de foten som en strumpa och dessutom känns sulan både väldigt fjädrande och mjuk, konstaterar en testare.

Om du har bil kjenner du kanskje främst till Continental som tillverkare av däck, men de har även kokat ihop sulan på Pulseboost tillsammans med Adidas. Det gjør at Pulseboost har et klokkerent grepp på hala veglag. Dessutom är den vindtät och tillräckligt varm för att stå pall för kyla, samtidigt som det behandlade nylontyget får vätan att pärla sig och rinna av - snyggt, Adidas! Utover det er designen snygg, tycker testpanelen, som ger extra plusspoäng för reflexdetaljer.

#2 For ett spänstigt löpsteg

ENG_M_Odyssey_React.pngModell: Odyssey React 2 Shield, Nike

Størrelse og passform: Normal Nikestorlek, vilket innebär att du hellre ska satsa på en storlek större än vad du brukar ha.

Underlag: Grus og asfalt

Testpanelen säger: Ved första snörningen upplever vissa i testpanelen att den här löparskon från Nike är något stel, på grund av det extra material som ska skydda mot vinterns väder. Den känslan ger däremot med sig redan efter första rundan. Sulan er tillverkad av Nike så kallade React foam - ett sorts skum som ger spänst till steget och hög komfort. Till skillnad från Nikes vanliga löparskor för sommar, höst och vår är den här modellen aningen styvare i sulan, vilket också ger bättre stabilitet.

- Jeg sprang med skorna på asfalt og noen svängar i skogen och skulle nog säga att de här löparskorna funkar bra på båda ställen. Jag kände inte heller att jag någonsin tappade greppet på lite våtare och isigare underlag, vilket är super! säger en testare.

Dessuten at sulan på Odyssey React har anpassats för vinterns utmaningar och skon även fått en lite make-over ovanpå. Yttermaterialet er tykkare i den her skon än vad dess föregångare är, men inte jättetjockt. Ska du springa när temperaturen sjunkit under nollan bör du komplettera med en löparstrumpa.

#3 100% vattentät!

ENG_M_NewRun.pngModell: NewRun BUGrip GTX, Icebug

Størrelse og passform: Lite bredare passform, men lätta att snöra åt efter behag. Også litt stor i størrelsen. Velg den mindre varianten om du velar mellom to.

Underlag: Grus, asfalt, sti.

Testpanelen säger: Det her er en riktigt stabil sko med en relativt hård sula. Det gjør den som bäst för lite kortare distanser, då den hårda sulan riskerar att trötta ut dina leder vid riktiga längdlöpningar.

- Skorna snöras med en snabbsnörning som jag bäst kan likna vid en skruvkork. Det gjør dem superlätta att få på sig med en jämn spänning som håller hårt över hela foten. Älskar den funktionen!

Vinteranpassningen är helt klockren. Som enda skon i testet har den här löparskon ståldubbar på undersidan. Det gjør den overlägsen i snöiga löpspår, men värt att nämna är att om du springer med den på bar asfalt kan det kännas aningen ovant. I övrigt ger testpanelen också ett stort plus för snygg design!

#4 For den Nikefrälsta

ENG_M_Zoom_Winflo.pngModell: Zoom Winflo 6 Shield, Nike

Størrelse og passform: Den her löparskon er i normal Nikestorlek. Om du er mellom to storlekar bör du därför satsa på den större, då passformen är tight.

Underlag: Grus og asfalt.

Testpanelen säger: Om du er en fan av Nike har du kanskje testet deras älskade löparsko Pegasus. I Zoom Winflo finnes det mange likheter med Pegasus - både designmessig og når det gjelder prestanda. Skon har lav profil, men tross det bra dämpning. Testpanelet opplever dessuten at deres fotleder får bra støtte i Winflo, kilometer etter kilometer.

- Designet på skoen er veldig rolig. Jeg liker det lila og rosa i litt Buzz Lightyear-inspo, og betydligt roligare än förra årets svartgrå design, berättar en i testpanelen.

Når det gjelder vinteranpassningen av den her skon så får Nike klart godkänt - speciellt när det gäller vattentålighet och fodring. Enda forbedringspotensialet som testpanelen kan se er at mønsterdjupet ikke er jättedjupt, vilket gör att den kanske inte passar helt perfekt för ren snö. For isiga vägar och väta är den däremot klockren.

#5 Maksimal stabilitet med eksoskelett

peregrinModell: Peregrine 8 GTX, Saucony

Størrelse og passform: Aningen liten i størrelsen, men ikke så liten at du trenger bytte størrelse. Smal og tight passform som kramar foten på et bra sätt.

Underlag: Trail.

Testpanelen säger: Om du og dine ledere krever en løparsko med bra stabilitet er det den her modellen du bør satse på. På utsidan av skon sitter ett så kallat exoskolett, alltså ett skalmönster som ger stabilitet. Det gjør at skon känns väldigt robust, vilket är perfekt för trail, även om den även funkar för korta asfaltslöpningar (för den vana löparen).

- De går å springa på asfalt i de her skorna, men de har ganska låg dämpning. Den er perfekt for å springa skogsslingan med, även när det regnar eller är isigt, säger en testare.

For øvrig er det en varm sko som kommer til å klare også de svaleste temperaturene, men best av alt er förstås Gore-Tex-membran. Peregrine 8 GTS er med andre ord helt vanntett!


LÄS MER: Så skal du andas under vinterlöpning

LÄS MER: Se til at synas i mörkret!

SHOPPA HÄR: Alla våra vinteranpassade löparskor

SHOPPA HÄR: Alle våre vintertilpassede løsninger