Bäst i test! Vinterns varma parkas Image

Bäst i test! Vinterns varma parkas

Er du sugen på en varm og skön parkas för att ta dig igenom vintermånaderna? Testpanelet hjelper deg å velge riktig.

Svea Miss Smith JakkeSVEA MISS SMITH.jpg

Märke: Svea

Modell: Miss Smith Jacket

Rekommenderat pris: 3 295 kroner.

Sammanfattning: Gosig og rymlig allround-parkas med fine detaljer.

Størrelse: True to size, men åt det större hållet. Dock lite kort i ermarna.

Fyllning: Spårbart dun.

Testpanelen säger:

Designen är tveklöst klassisk och modellen är betydligt rejälare än vad den ser ut. Miss Smith Jacket både värmer bra og står seg i snø og slask. Den er tveklöst gosig, en mjuk och skön jacka med urfin fuskpälskant.

- Pälsen ser så sjukt äkta ut! Jättemysig. Bra at den også kan tas av for en litt cleanare look. Däremot kan inte luvan i sig knäppas av, säger en testare.

Det finns en bra mängd fickor och vi gillar sidofickorna som du kan stoppa ner händerna i, insidan är gjord i ett mjukt tyg som ytterligare bidrar till den gosiga känslan. Det er derimot problematisk at de to fikkorna framtill stängs med en vanlig knapp liksom at dragkedjan täcks av ett tygstycke som också stängs med knappar. For kalla fingrar är det inte kul att behöva fippla med olika knappar.

8848 Altitude Passion Parka8848 PASSION PARKA.jpg

Merke: 8848 Altitude

Modell: Passion Parka

Rekommenderat pris: 2 395 kroner.

Sammanfattning: Slaskvinterns funktionella favorit.

Størrelse: Rett tight. Du kan ta din vanlige størrelse, men modellen sitter ikke løst.

Fyllning: Polyester.

Testpanelen säger:

Fylld med polyester og fri fra fluorkarboner, fullt tejpade sömmar och vattentät upp till 10 000 mm. Her får du en funksjonell jakke som er snill mot både dyr og natur. Passion Parka er et lite kruttpakke til en svært rimelig pris! På innsiden av jakken er det et mykt teddyludd, mens jakken sitter veldig godt og er superskjønn.

- Det er veldig hyggelig å ha på seg jackan. Däremot är yttertyget lite stelt, det skyddar bra mot snö och regn men känslan blir inte så följsam som jag hade önskat, säger en tjej.

Ett annat minus är fukspälskanten. Sammenlignet med Sveas variant bleknar den här definitivt när det kommer till känslan, men det är smaksak.

På det stora hela är det ändå mest guldstjärnor som vi vill dela ut till den här jackan. Ärmsluten kan til eksempel dras åt med tryckknappar. Fickorna har både tryckknappar och blixtlås. Snyggt at frontblixtlåset ikke går hele veien ned uten knäpps i slutet.

Helly Hansen Rana JacketHELLY HANSEN RANA JACKET.jpg

Merke: Helly Hansen

Modell: Rana Jacket

Rekommenderat pris: 2 995 kroner.

Sammanfattning: Minimalistens velgjorda val.

Størrelse: Noe stor, men kan bero på den fyrkantiga modellen.

Fyllning: Primaloft.

Testpanelen säger:

Om du ogillar for mycket detaljer och skrikig design är Rana Jacket modellen för dig. Den grafitgrå färgen är clean, looken avskalad och detaljerna få. Kort sagt, en basic jakke i god kvalitet som kommer til å holde mange år fremover, både stil- og funksjonsmessig.

- Det beste med den her jackan er den klassiske designen. Det er et sikkert kjøp som du ikke kommer til å ånde i første taget. Presist lagom lang, lagom varm og skön. Möjligtvis lite fyrkantig, en mer figursydd design hade gett ett högre betyg, säger en tjej i testpanelen.

Helly Hansen er ett klassiskt märke, kända för sina plagg av god kvalitet och den här jackan är inget undantag. Det er ingen maksad modell, men det som finnes er velgjort. Sköna muddar i ärmsluten, mjukt teddyludd på insidan av jackan och avtagbar fuskpälskant på luvan. Att hitta minus är svårt, det skulle möjligtvis vara just den minimalistiska designen. En grådaskig februardag kanskje en like grå jacka føles litt trist? Men det er virkelig en smaksak.

Wear Colour Range ParkaWEAR COLOUR RANGE PARKA.jpg

Märke: Bruk farge

Modell: Range Parka

Rekommenderat pris: 1 695 kroner.

Sammanfattning: Friluftsfantastens vadderade vinterparkas.

Størrelse: Helt vanlig.

Fyllning: Polyester.

Testpanelen säger:

Luvan är fodrad med teddyludd och jackan har en generös polyestervaddering, men det är ändå något med jackan som känns mer vår och höst än vinter. Canvastyget ger scoutvibbar och vi ser verkligen den här som en vinnare för skogspromenader och efterföljande korvgrillning. Men som en klassisk vinterpark er vi ikke helt overbevist.

- Det er många fickor och knappar och detaljer hit och dit. Super om du behöver ha mycket med dig, men jag hade föredragit en mer avskalad look för att den ska funka till vardags, säger en tjej.

Jackan känns rätt tung på kroppen och faktiskt lite klumpig. Tyget har en PFC-fri vannavvisning og skal funka även när det snöar och regnar lite lätt. Men sammenlignet med en del andre modeller i testet kjenner vi oss ikke like trygge i den her.

Vi rekommenderar den här till friluftsfantasten som ska på vinteräventyr eller dig som gillar skogsmulle-looken även i stan. Plus i kanten får ett vackert mönster på slejfen intill dragkedjan, det är en fin liten detalj som ger en välarbetad känsla.

Kari Traa Seim ParkaKARI TRAA SEIM PARKA.jpg

Märke: Kari Traa

Modell: Seim Parka

Rekommenderat pris: 2 495 kroner.

Sammanfattning: Stadstjejens mjuka minimalistjacka.

Størrelse: Noe stor i størrelsen.

Fyllning: Polyester.

Testpanelen säger:

Det første du tenker på er materiale som har en ovanlig sammetsliknande finish. Materialet heter Bio Finish Eco og føles nesten som fetvadd. Noen fullkomligen älskar det, andra tycker mindre om det. Men lent er det verkligen.

- Det står at tyget ska vara vattenavvisande och stå emot vind bra. Jeg upplevde inte att jag kände mig nedtyngd vid lätt snöfall, men för ruskigt vinterväder skulle jag lämna just den här jackan hemma, säger en testare.

Jackan har en street-känsla och är mer anpassad för stadsmiljö än friluftsliv. Utan tvekan ett snyggt val för dig som vill vara varm i vinter, men inte behöver den där ritkigt tjocka och rejäla jackan. Muddarna vid ärmsluten är sköna och ordentliga liksom luvan. Det eneste vi ikke liker med luvan er knäppningen framtill, den saknar ett ordentligt fäste och faller lite märkligt över axlarna.

Det er en fin jacka, men dessverre känns inte designen helt genomtänkt. Vi saknar innerfickor och en mer figursydd passform. Fickorna framtill är sköna att stoppa händerna i, men ett blixtlås hade inte skadat.

Haglöfs Dala Mimic ParkaHAGLÖFS DALA MIMIC PARKA.jpg

Merke: Haglöfs

Modell: Dala Mimic Parka

Rekommenderat pris: 2 495 kronor.

Sammanfattning: Din beste venn under vinterkylans utomhusaktiviter.

Størrelse: Lagom men stram passform.

Fyllning: Återvunnen polyester.

Testpanelen säger:

Hvis du etter en velgjord vinterparkas som tickar alla boxar kan vi varmt rekommendera Dala Mimic Parka. Den har en fin, stram passform og dekker både rumpan og en bit av låren. En stilrent val for promenader og utendørsaktiviteter.

- Jag älskar att den är så lätt men värmer så pass bra! For kommande korvgrillningar ute i naturen eller promenader med hunden har jag hittat en ny favorit som värmer skönt - och som jag känner mig fin i, säger en testare.

Jackan er vadderad med Haglöfs eget funktionsmaterial Quadfusion Mimic som ska värma lika bra som dun utan att tynga ned när det är blött. Inget för vargavintern, men ett perfekt alternativ i normal vinterkyla.

Du merker at Haglöfs designteam ikke enbart har brytt seg om å gjøre en snygg jacka. Det finnes en tanke bak alt og vi liker givetvis at jackan er gjord av återvunnen polyester samt er PFC-fri. Fickorna är blixtlåsförsedda och luvan skyddar mot vind när du drar upp den. Passformen er super og du kan røre deg uten at noe stretar emot eller känns för tight.

SHOPPA HÄR: Parkas for henne

LÄS MER: Test: Underställ i syntet for längdskidåkning

LÄS MER: Vi tester Wytes populäraste jackor