Bäst i test: Tunna dunjackor för honom Image

Bäst i test: Tunna dunjackor för honom

En värmande, lätt multiliner är det ultimata ytterplagget för våren. Här är testpanelens åsikter om några favoritjackor i Primaloft och dun.

Det finns många anledningar att låta en multiliner bli en del av din basgarderob. Den värmer skönt trots att den väger väldigt lite. Därför är det ett superplagg att ta med på resan. Bara att packa ned i väskan om du blir för varm eller fiska upp om du börjar frysa efter en svettig strapats i bergen.

Flerlagersprincipen, att kombinera plagg med olika tjocklek och egenskaper, är du förmodligen bekant med. Här är multilinern det perfekta mellanlagret som håller värmen utan att addera volym.

Det finns multiliners i olika material och utförande. Vissa är lite stretchigare och smidigare att röra sig i medan andra har en tjockare kvalitet som värmer extra bra. Vi har testat några favoriter i dun och den syntetiska vadderingen Primaloft. Så här tyckte våra testare om jackorna!

SHOPPA HÄR: Alla våra tunna dunjackor

Peak Performance Helium Hood JacketHelium_peak

Märke: Peak Performance

Modell: Helium Hood Jacket

Rekommenderat pris: 2 295 kronor

Material: Anddun

Testpanelen säger:

En mjuk och skön kvalitetsklassiker som är svår att ogilla. Känslan är mjuk, varm och gosig samtidigt som den är lätt och smidig.

– Helium är lika självklar en vårdag på stan som under skaljackan i fjällmiljö. Eller på afterskin! Den här är snygg och funktionell nog att bära året runt, säger en kille i testpanelen.

Komforten är på topp, men den stramar lite över bröstet och upplevs som tight nedtill trots att ärmarna nästan är för långa.

Luvan har en snygg form och sitter lite luftigare runt huvudet, jämfört med övriga jackor i testet. Den har väluttänkta detaljer, som en liten skärm och justeringsmöjligheter vilket gör den extra trevlig.

– Fickorna är djupa och generösa vilket ger ett plus i kanten hos mig. Sedan är jag ett stort fan av de vågmönstrade panelerna. Riktigt snyggt! säger en kille i testpanelen.

Precis som dammodellen är dunet i Helium framtaget på ett schysst sätt. Peaks dun håller den högsta etiska standarden när det kommer till dun och du kan läsa mer om det här.

Helium från Peak Performance finns i grått,  blått, grönt och svart/vitt.

8848 Altitude Sagarmatha Primaloft8848:jacka

Märke: 8848 Altitude

Modell: Sagarmatha

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Material: Primaloft

Testpanelen säger:

Sagarmatha må ha ett ovanligt namn men passformen är helt normal. Den är enkel att röra sig tack vare tygpaneler i spandex, stramar inte åt någonstans och känns både mjuk och skön mot kroppen. Enda invändningen passformsmässigt är ärmarna som är ganska långa samt att hakpartiet slog emot hakan på vissa testare.

– Kragen slår i hakan något vilket kändes lite skavigt efter ett tag. Jag hade föredragit en modell som gick högre upp, men det är så klart en smaksak, säger en testare.

Primaloft-vadderingen ger en behaglig värme. Du kan utan problem ägna dig åt friluftsaktiviter där du blir svettig eftersom tyget andas bra samtidigt som det värmer. De stretchiga tygpartierna är inte bara funktionella utan ger en snygg touch till designen.

– Det är en klassisk modell som inte känns tråkig. Jag gillade verkligen de smala panelerna. Och att den är så sjukt mjuk och följsam. En luva hade såklart gjort den bättre anpassad för blåst men det hade tagit ner den ganska clean "slicka" feelingen, säger en kille i testpanelen.

Det bästa med jackan är utan tvekan att den värmer bra utan att kännas tung. Primaloft Silver Eco är tillverkat av 70 procent återvunnet material och är ett mer tekniskt alternativ till dun som värmer även när det blir blött. Den här jackan är alltså som gjord för ombytligt vårväder och kan tack vare den låga vikten packas ned på resan oavsett hur lite bagage du har med dig. Andra plusfaktorer är de generösa och djupa fickorna samt den smarta upphängningsflärpen.

2117 of Sweden Hybo Light Padded JacketPeak_Helium

Märke: 2117 of Sweden

Modell: Hybo Light Padded Jacket

Rekommenderat pris: 999 kronor

Material: Primaloft

Testpanelen säger:

Looken är det som charmar testpanelen mest med den här jackan. Det är en klassisk, rak modell som gjord för att bära under skaljackan eller dra på sig kalla vårdagar. Eftersom den inte har några stretchpaneler passar den bäst för dig som vill ha en klassisk jack-feeling.

– Sträcker jag upp armarna känns den något snäv men det kan också bero på att passformen är rätt tight. Storleken är normal, du kan absolut ta din vanliga, men tänk på att den som sagt sitter tight. Det är dock en fördel om du vill ha den under en skaljacka som värmande mellanlager, säger en kille.

Om du är lång kan det finnas en poäng i att välja en större storlek eftersom den blir något kort i modellen annars. Det finns dessutom en dragsko i midjeslutet, så det är enkelt att justera passformen om den känns för luftig just där.

Designmässiga plus är de tunna panelerna och luvan, även om luvan är lite för åtsmitande när du sätter på dig den för att räknas som smickrande. På minussidan hamnar avsaknaden av muddar. Något tightare ärmslut hade också gjort att den skyddat bättre mot snålblåst.

Fyllningen med Primaloft värmer skönt trots att känslan är extremt lätt.

– Ett suveränt val under skaljackan eller på resan. Dessutom snygg nog att gå runt med på stan. Kort sagt ett bra val när du vill få lite värme men inte har lust att sätta på dig tjockjackan, säger en testare.

LÄS MER: Det viktigaste när du köper en dunjacka

LÄS MER: Vårens löparskotest för män 2018