Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020 Image

Bäst i test: Vandringsskor for dam og herre 2020

Ut på tur, aldri sur! Håll humöret uppe med rätt vandringsskor på fötterna. Dette er 2020 års beste modeller for dam og herre.

Det er dags for vandring! I det her testet har vi låtit vår manliga och kvinnliga testpanel traska runt i vandringskor från Haglöfs, Salomon, Merrell och Lundhags. Så her tyckte de!

Vet du allerede hvilken vandringskåpe du skal ha? Gå direkte til utbudet!

VANDRINGSKÄNGOR FOR DAM

Dam - Hagl+Âfs L.I.M Mid Proof Eco.jpg

Modell: L.I.M. Mid Proof Eco, Haglöfs

Det beste med skon: At den har en slik stabil og förstärkt hälkappa.

Testpanelet sier: Det här är en härlig vandringskänga med halvhög ankel, som kan kräva att du har en hög strumpa i för att inte känna av skaftets ovankant mot huden. Lästen är ganska smal, och eftersom alla fötter sväller när de blir varma är det kanske inte förstahandsvalet för dig med breda fötter. Har du väldigt smala fötter och har svårt att hitta kängor i vanliga fall så är det här ett bra val. De er helt vattentäta vilket testpanelen anser är oerhört bra. Både sulan og membranet er dessuten økologiske, hvilket uppskattas.

- De er veldig snygga. Jeg gillar den gröna färgen som gör att de har något extra, säger en testare.

Gummimönstret på slitsulan fungerar bra för att få grepp i de flesta sorters terräng. Extra plus delas ut för en väldigt stabil och förstärkt hälkappa. Trots en smal läst är den här modellen aningen stor i storlek, och har gott om utrymme framtill vid tårna.

Finns i: svart.

Salomon XA Elevate 2 GTX.jpg

Modell: XA Elevate 2 GTX, Salomon

Det beste med skon: De er vridstyva og bra hva gjelder stabiliteten.

Testpanelen säger: En lav vandringssko, med en vanntett membran i Gore-Tex. De er true to size, men ganske smala. De kanske inte passar dig med högt fotvalv, då de både trycker ovanpå foten, samt att det inte finns något tydligt stöd vid hålfoten. Greppet er klokkerent, sier testpanelen. Ovandelen er dessuten slitstark och tål det mesta. Skaftet er lavt, noe som gjør at vandringsskorna släpper i mer luft än skor med hög ankel. De er väldigt vridstyva och presterar med andra ord klockrent vd gäller stabilitet!

- Hälkappan är också stabil, men inte så pass att det känns som att den begränsar rörligheten. Dämpningen är åt det hårdare hållet, vilket känns tryggt säger en vandringsglad testare.

Den her vandringsskon ses som klassisk i sin design. Den påminner litt om en løparsko i det at den har en liten rullesula, som gjør at du får fart fram i steget. Den knyts ikke med tradisjonell snøring uten en sorts quick lace. Hensikten er at snøringen da ikke skal expandera eller lossna medan du går, som vanlig snøring med rosett kan göra. Smart!

VANDRINGSKOR FOR HERRER

Salomon OUTward GTX.jpg

Modell: OUTward GTX, Salomon

Det beste med skon: Dämpningen, som er perfekt ved lange etapper.

Testpanelen säger: En rakt igenom bra vandringskänga! Den har en stabil sula som klarar påfrestande terräng, men vissa i panelen hade önskat mer uppbyggnad för hålfoten. Vridstyvheten er däremot på topp. De får også extra poäng för den hållfasta dämpningen, som är av det hårdare slaget.

- Perfekt for når jeg skal gå lange etapper og ikke vil ha en for myk sula, uten hellre prioriterer stabiliteten. De er vattentäta vilket är ett enormt plus, säger en testare.

Testpanelen tycker även att skorna är snygga och sköna. Passformen är åt det smalare hållet, och skon snöras med vanlig snörning.

Herr - Hagl+Âfs L.I.M Mid Proof Eco.jpg

Modell: L.I.M. Mid Proof Eco, Haglöfs

Det beste med skon: At den er vanntett og økologisk.

Testpanelen säger: Skaftet på den her vandringsskon er halvhøyt og slutter presist ovanpå eller ved fotknölen, tänk därför på att ha en hög strumpa när du vandrar i vandringsskorna från Haglöfs. De er otroligt bekväma, tycker den manliga testpanelen och utser dem till och med till skönast i hela testet. Lästen är åt det smalare hållet, men inte jättesmal. Både sulan og membranet er av økologisk materiale! Dessuten er det 100 prosent vanntett.

- De her skorna ger mig en premiumkänsla, wow! säger en testare.

Extra plus for en väldigt stabil och förstärkt hälkappa som håller foten på plats, samt att de är lite uppbyggda vid hålfoten, vilket är skönt om du ska gå långt.

Finnes i: grönt.

Merrell Nova GTX.jpg

Modell: Nova GTX, Merrell

Det beste med skon: Greppet!

Testpanelen säger: Det her er en vandringssko som er lett å gå eller promenere med. Alla testare är överens om att de är väldigt snygga, vissa liknar dem till och med vid sneakers. Perfekt for lange hundpromenader, å gå i en bløt skog er ikke noe problem da skon har en membran i Gore-Tex. Anklene er lave og vridstyvheten er okej, for å være en enklere type av vandringssko. Imponerende!

- Också dämpningen känns skön, och greppet är toppen.

Greppet er den främsta fördelen med den här skon. Undertill är mönstret i gummit grovt och kan säkerligen på grepp om det mesta - så väl spång, som lera, som stenhäll. Värt att nämna är att skon är något liten i storlek. Prøv gjerne å ta en halv størrelse større enn du normalt har.

Lundhags Jaure II Light High.jpg

Modell: Jaure II Light High, Lundhags

Det beste med skon: Bredden og det høye skaftet.

Testpanelen säger: Den her modellen har riktigt högt skaft. Perfekt om du vet med deg at vandringen du skal på krever nettopp den typen av modell. Det er bra om terrängen er svår, då fotleden får precis det stöd den behöver. Kanskje er den for varm i visse sommertemperaturer. Kängan är så klart stabil också, med en vridstyv sula och förstärkt tåbox. Ved hålfoten finns en skön uppbyggnad och baktill omsluts hälen av en hård, men inte obekväm hälkappa.

- Bredden på den her skon är så pass väl tilltagen att du enkelt kan få på dig en extra socka, säger en testare och tillägger:

- Den er også litt ekstra bred ved framfoten vilket är perfekt, då det är där foten blir som bredast när du kommer upp på tårna i steget.

Salomon XA Pro 3D GTX-«.jpg

Modell: XA Pro 3D GTX, Salomon

Det beste med skon: Stabiliteten, som står pall for alt.

Testpanelet sier: En ganske hard sko, med veldig bra støtte spesielt ved hålfoten. Bra hälgrepp, men inte så bekvämt till en början, däremot blir det blir mjukare med tiden. Styrkan med den här skon är däremot stabiliteten, säger testarna. Den er ekstremt vridstyv og beskytter foten uansett terräng eller hva du kan tänkas råka kliva på. Noen tester synes derimot at den her modellen passer best som promenad- eller fritidssko, mer enn som vandringssko, siden den har en ganske lav ankel og på flere måter påminner om treckingskor.

- Den er vattentät vilket jag trycker är ett måste! I de här kan ingen stoppa mig, inte ens ett monsunregn, säger en testare.

Den her låga vandringskon är ganska varm, delvis på grund av att den är helsvart. Testpanelen gillar ändå den avskalade looken som skon faktiskt får tack vare att den är enfärgad. Det kan være värt att minnas att alla fötter sväller vid ansträngning och då den här vandringskon är lite liten kan det vara värt att testa att gå upp en storlek.

Finns även i: blått.

SHOPPA HÄR: Alla våra vandringskor och kängor

LÄS MER: Hur packar jag min vandringsryggsäck?