Bäst i test: Padelskor för herr 2020 Image

Bäst i test: Padelskor för herr 2020

Dags att ta ditt padelspel till nästa nivå! Här är de bästa padelskorna för honom. 

Nu är sommaren här och tennisspelandet flyttar utomhus för många. Om du spelar på grus är ”vanliga” tennisskor (som man brukar säga är till för hardcourt eller allcourt) inte optimala att använda. Grustennisskor har en annan sula som är bättre anpassad för underlaget och för att känna igen dem kan du hålla utkik efter ordet ”Clay” i produktnamnet. Det signalerar att det är en sko för grustennis – men också för padel. 

Redo att shoppa? Här hittar du hela vårt utbud av padelskor

När du ska välja sko är det viktigaste att utgå från hur mycket du kommer att spela. Om du spelar mycket är det värt att titta på de lite dyrare varianterna, som håller betydligt längre. En annan sak som kan vara bra att ha i bakhuvudet är att välja en sko som är lite mer uppbyggd, framför allt i hälpartiet, om du är lite tyngre. Är du lite lättare behöver du inte nödvändigtvis samma support och kan välja en lite lättare och smidigare sko som uppfattas snabbare. 

För att du ska kunna sätta den där perfekta returen, nå alla långa bollar och snabbt röra dig i sidled krävs att dina skor håller måttet. Det innebär att de behöver ha maxat grepp och grym stabilitet, berättar Anton Spångberg, padelexpert på Sportamore.

Vad kännetecknar padelskor?

– Att de är anpassade för underlaget samt stabiliteten i dem. Det finns en uppsjö av modeller och märken, varav vissa modeller tummar på stabiliteten för att bli smidigare, och vice versa. Hur greppet är varierar också lite, eftersom alla spelare inte föredrar samma grepp. Vissa vill kunna glida på underlaget, medan andra vill få grepp direkt.

Vad är det för skillnad mellan padelskor och tennisskor?

– Även här pratar vi om stabilitet och grepp. Underlaget skiljer sig en hel del mellan tennis och padel. De flesta padelskor är mindre förstärka än tennisskor, då du i padel jobbar mer vertikalt, alltså upp och ner mot nätet. I tennis spelar du ofta mer längs med baslinjen. Padelskor är också överlag är lättare och smidigare.

Hur ska padelskor sitta?

– Precis som med de flesta skor är smaken som baken. Vissa vill ha dem tight, vissa vill inte det. Du ska däremot inte glida runt inuti skorna, de är viktigt. 

Test av: Rush Pro 2.5 2019 CC, Wilson 

Wilson - Rush Pro 2.5 2019 CC.jpg

Finns i färgen: Röd.  

Sammanfattning: Perfekt sko för snabba sidledsförflyttningar! 

Testpanelen tycker: 

Är du ute efter ett par smidiga padelskor som sitter bra på foten och är enormt stabila i sidled, då har du kommit helt rätt. Wilsons modell har ett grymt fästa på konstgräs vilket ger en trygghet för spelaren. 

– Det här är en sko som du känner dig snabb i eftersom den är så stabil i sidled. Du kan förlita dig helt på att skon gör det den ska och på så sätt förflytta dig obehindrat och med maxfart, säger en testare. 

Passformen är normalbred till något smal och anses sitta bra på foten. Däremot så klämde skon åt på vissa i testpanelen i början, speciellt vid lilltån. 

– Jag tycker att materialet formar sig efter foten efter 3-4 pass, så skorna klämmer bara åt under de första gångerna du använder dem. 

Avslutningsvis ger testpanelen skon höga betyg för designen och användarvänligheten. Många skulle rekommendera de här till sina vänner eftersom de har ett så pass grymt grepp på underlaget, sitter bra och ger perfekt stöd oavsett riktning du springer i. 

Test av: Court Air Zoom Vapor X, Nike 

Nike - Court Air Zoom Vapor X.jpg

Finns i färgerna: Vit och grön.

Sammanfattning: Snygg och bekväm sko för den vana spelaren. 

Testpanelen tycker: 

En robust sko som funkar för både padel och tennis. Den är grym vid start och stop och passar perfekt på konstgräs! 

Precis som på Nikes löparskor passar de dig med smala till medelbreda fötter. Om du har väldigt breda fötter är det här fel sko för dig. Innersulan är platt, vilket vissa av testarna tycker är tråkigt då de gärna hade sett en upphöjnad för extra stöd. 

– Det känns lite som att foten lutar inåt mot insidan när jag springer, kanske för att man inte ska trampa snett. Men om du har en överpronation i dig själv är det bra om du lägger i en iläggssula som rätar upp foten, säger en testare och en annan fyller i: 

– Däremot så har skon en ”innerstrumpa” som ser till att modeller sitter ordentligt på foten! De är inte lika stabila i sidled som vissa andra padelskor jag testat, men det kompenseras av en grym dämpning och komfort. 

Det här är en sko för dig som är stadig på foten i dig själv och vill ha en bekväm och framförallt supersnygg sko. 

– Det kan vara de snyggaste padelskorna jag någonsin har sett! 

Test av: Gel-Bela 7Asics 

Asics - Gel-Bela 7.jpg

Finns i färgerna: Blå/gul

Sammanfattning: Snabba, smidiga padelskor med grymt fäste.

Testpanelen tycker: 

Om du vill lysa upp padelbanan ska du välja den här modellen. De neongula tonen och de blå detaljerna uppskattas hos såväl äldre som yngre padelspelare i vår testpanel. 

– Fästet är grymt! Jag känner verkligen att jag vågar ta ut ben- och fotrörelserna utan att vara orolig att skorna ska släppa från underlaget. De här padelskorna från Asics är riktigt smidiga att spela i, säger en testare. 

Precis som Asics löparskor är de här något små i storleken, testpanelen rekommenderar dig att gå upp en storlek för optimal passform. 

– De har en skön och lagom skobredd vilket gör att du undviker vridningar vid fotleden. Jag kan lätt ta mig i olika riktningar snabbt. 

Skorna riktar sig till både snabba och smidiga spelare tack vare att fästet är klockrent och passformen tight. 

– Skorna sitter mjukt och bekvämt på foten från första stund. De är lite åt det breda hållet och skon har en innersula med en uppbyggnad som stödjer foten. Skönt! 

Test av: Air Zoom Vapor Cage 4Nike

Nike - Air Zoom Vapor Cage 4 Clay.jpg

Finns i färgerna: Vit/mönstradrosa/grå och svart/mönstrad

Sammanfattning: Cool design möter en tight passform och hög stabilitet.

Testpanelen tycker: 

Nike Vapor Cage 4 är en stabil tennissko som är skapad för baslinjespelet i tennis, vilket gör dem perfekta även för padelspelare. Du kan köra start och stopp helt obehindrat i den här modellen. 

– Jag har spelat på både Mondo-gräs och äldre gräs, och de gör sig helt klart bäst på de slitna underlaget när du verkligen behöver ett grymt grepp, säger en testare. 

Passformen är tight och ger ett högt stöd för foten. Många i testpenelen anser att de är “nära banan” och hela tiden har kontroll över sina fötter, vilket bidrar till en spänst i de snabba förflyttningarna över banan. 

– Det är en tight siluett, som blir ännu mer formad efter din fot i och med strumpan som sitter i skon. Jag gillar det och du kommer verkligen känna att du blir ett med skon. Den är relativt smal, men absolut inte för liten. Både strumpan och skon sitter jättebra! 

Det är inte den smidigaste padelskon på marknaden eftersom de är mer stabila än flexibla. Därför riktar de sig till en snabb spelare eftersom det, enligt testarna, krävs en stabil sko för att vara snabb. Extra plus för den coola designen! 

Test av: Stycon ClayAdidas

adidas - Stycon Clay.jpg

Finns i färgerna: Svart

Sammanfattning: Stabila skor för dig som är lite ostadig. 

Testpanelen tycker: 

Den här innovativa padelskon från Adidas får må¨nga tt höja på ögonbrynen på padelbanan. Den är främst designen och uppbyggnaden av skon som sticker ut bland andra skor. Inga snören och ett högt skaft är inget du ser varje dag på padelspelares fötter. 

– Eftersom skorna saknar snörning finns det inga lösa delar på skon, vilket bidrar till att de känns tighta och smidiga på foten, säger en testare. 

Passformen är tight, särskilt runt hälpartiet. Lite längre fram kring framfoten är den mer generös och aningen bredare. Innersulan är relativt platt och neutral. 

– När det kommer till att få foten att inte glida runt behöver man inte göra någonting. Det man däremot kan behöva är lite assistans med att få av skorna. 

Sulan är synnerlig platt, vilket gör att stabiliteten är hög både i sidled- samt vertikala rushar. 

– De platta och stabila egenskaperna på skon gör att jag inte kan rulla på yttersida framfot. Ibland kan jag vara en aning klumpig av mig och just därför uppskattar jag den snörlösa snörningen. 

Dämpningen är låg, vilket inte är något som krävs för spel på konstgräs. Fästet däremot är extremt bra och testpanelen hyllar skorna som en “monstergreppare”. 

LÄS MER: Experten tipsar! Så väljer du rätt padelracket

SHOPPA HÄR: Hela vårt utbud av padelskor