Bäst i test! Träningsbyxor, gymshorts och tights för herrar Image

Bäst i test! Träningsbyxor, gymshorts och tights för herrar

Hur många personbästa sätter du på gymmet i år? Här har Sportamores testpanel provat tights, shorts och träningsbyxor som får dig att göra ditt bästa.

Det viktigaste när du köper träningsbyxor är att de sitter bekvämt på, att du kan röra dig fritt och att de håller dig så torr och fräsch som möjligt ett helt pass igenom. I den här sammanställningen har vår testpanel lyft tungt, sprungit snabbt och svettats i träningsbyxor från Adidas, Nike, Craft, Reebok och Under Armour.

Träningsbyxor för herr

Träningsbyxor ska du i regel välja för vanlig gymträning eller att ha ovanpå dina shorts på väg till och från din fotbollsträning. Eftersom de är heltäckande och ofta lite tjockare gör de sig bra till lågintensiv träning då den extra värmen blir ett stort plus! Många träningsbyxor är även ett superalternativ för utomhusträning under de svalare delarna av året. I kontrast till träningstights och många shorts har träningsbyxorna också en klar fördel i det att det oftast finns fickor.

#1 Lätta att tycka om!

byxor nike

Modell: Dry Pant Team Woven, Nike

Storlek & passform: Det här träningsbyxorna från Nike är aningen stora i storleken och har en skön, avslappnad passform. Om du gillar när byxor sitter tight bör du därför kanske gå ned en storlek.

Fukttransport & ventilation: När det gäller ventilationsförmåga och fukttransport gör de sitt jobb. Den här typen av träningsbyxa kan förstås aldrig mäta sig med fukttransporten hos ett par träningstights med meshpaneler, men gör sig desto bättre för dig som kör längre, lugna pass i gymmet, snarare än intensiv x-fit.

Komfort & design: Där utöver sitter de väldigt skönt på. Passformen är som sagt avslappnad, vilket ger full rörelsefrihet. Det finns alltså ingen övning som de här träningsbyxorna inte lämpar sig för. Till utseendet är de kanske aningen för cleana, enligt vissa testare. Å andra sidan går de att matcha till det mesta, vilket är en klar fördel!

Sammanfattning: Enkla till designen och lätta att tycka om! De här träningsbyxorna är ett utmärkt val för dig som skrotar runt bland fria vikter och kör annan lågintensiv träning. De går att matcha till de mesta och presterar överlag bra, oavsett vad för utmaningar vi ställde dem inför.

#2 Mjukt, skönt och praktiskt

byxor craft

Modell: Deft Training Pants, Craft

Storlek & passform: De här träningsbyxorna är perfekta för dig som vill ha ett par till och från träning, där du behöver få plats med shorts under. De har lös passform och är lite stora i storleken. Du gör inte fel i att köpa en storlek mindre, om du velar mellan två.

Fukttransport & ventilation: Träningsbyxorna från Craft andas väldigt bra, vilket gör att de funkar för både högintensiv träning och till mindre svettiga aktiviteter. 

Komfort & design: I verkligheten ser träningsbyxorna från Craft ut precis som de gör på bilden. De är vida hela vägen, vilket lämnar plats för extra plagg undertill. Ska du träna utomhus passar de bra tack vare den svarta färgen, då syns inte smutsen lika snabbt. 

Sammanfattning: Det bästa med de här byxorna är att de andas så bra samt är väldigt sköna. Testpanelen konstaterar snabbt att de lika lätt hade kunnat användas hemma i soffan. De är också ett superalternativ för dig som har shortsen på dig under träningsbyxorna på väg till träning, för att sedan ta dem av dig så fort du fått upp flåset på uppvärmningen. 

#3 De tre klassiska ränderna från Adidas

adidas byxor

Modell: Tino 19 Training Pant, Adidas

Storlek & passform: De här väldigt klassiska träningsbyxorna från Adidas är lagom i storlek, så att du kan köpa den storlek du brukar ha i andra byxor. Till passformen sett är de något tightare än de andra modellerna i testet. Därför lämpar de sig bättre till löpning och andra träningsformer där du behöver ta några löpsteg.

Fukttransport & ventilation: Alla som spelat fotboll känner säkert igen den här modellen, som mycket riktigt är klassificerade som träningsbyxor för fotbollsbruk. Eftersom de är tänkta att kunna användas till att träna utomhus i tempererar de väldigt bra. De leder bort svetten och håller dig torr, men släpper inte igenom mycket luft att du blir kall. 

Komfort & design: Designen är väldigt klassisk för att vara Adidas. På sidorna finns de tre ikoniska Adidas-ränderna, som räddar en annars helsvart byxa från att bli tråkig. De har en slimmad passform vilket ger ett smidigare intryck än andra alternativ. Det gör dem också väldigt sköna, främst för dig som gillar när det sitter tight, men inte vågar dig på ett par tights ännu.

Sammanfattning: Ett par traditionella träningsbyxor för herrar. Längst ned finns en dragkedja för att du ska kunna ha dem när du värmer upp på fotbollsplanen, för att sedan ta dem av dig när du fått upp värmen, utan att ta av skorna. Det absolut bästa är däremot hur bra de ventilerar, samt att de har fickor som försluts med dragkedja. 

Träningsshorts för herr

Fördelarna med shorts är att de är (såklart) luftigare än långa byxor. Många gånger är de tillverkade i ett tunnare tyg, för att du ska kunna använda dem till högintensiv träning, men att de är just shorts bidrar förstås också. Träningsshorts eller gymshorts rekommenderar vi om du ska ägan dig åt till exempel x-fit eller annan träning där det är full ös.

#4 Träningsshorts i längre modell

shorts ua

Modell: Vanish Woven Short, Under Armour

Storlek & passform: De här träningsshortsen är true to size, vilket innebär att du enkelt kan köpa den storlek som du brukar ha. De har en ledig passform, för att du ska kunna ägna dig åt allt från boxjumps till burpees, utan att känna dig begränsad i dina rörelser.

Fukttransport & ventilation: De här shortsen är ett grymt val för dig som vill kunna svettas i dina träningskläder utan att känna dig dyngsur. Delar av shortsen är tillverkade i meshmaterial, vilket innebär att de finns små, små hål i materialet som släpper igenom luft.

Komfort & design: Testpanelen är helt lyrisk över hur sköna de här shortsen är. De får därför hela 10 av 10 poäng i betyg för komfort! Förutom det hyllar testpanelen även designen. De är enkla, men det är ändå trevligt att de inte är klassiskt helsvarta. Testpanelen ger också tummen upp för att de är lite längre i modellen.

Sammanfattning: Supersköna träningsshorts som egentligen bara har fördelar. De är luftiga, lagom långa och sticker ut ur det övriga sortimentet i och med att de inte är tråkigt helsvarta. Om du vill sticka ut lite extra så finns de även i en ljusblå variant.

#5 Korta, luftiga CrossFit-shorts

shorts reebok

Modell: Epic Lightweight Short 6MO, Reebok

Storlek & passform: Träningsshortsen från Reebok är aningen stora i storleken, men inte så pass stora att det är värt att gå ned en hel storlek. Velar du mellan två kan du däremot med fördel välja den mindre.

Fukttransport & ventilation: Liksom shortsen från Under Armour är både fukttransport och ventilationsförmåga två av de här shortsens främsta egenskaper. De är tillverkade av ett lätt och luftigt material som gör sig bra för svettiga pass.

Komfort & design: De här shortsen är en ren komfortdröm! Till sin design är de relativt korta och slutar en bit ovanför knäna. Det gör att du rör dig obehindrat i dem. Perfekt för olympiska lyft, som snatchar, squatcleans eller liknande.

Sammanfattning: Att Reebok är ett klädmärke för högintensiv träning märks tydligt. Deras träningsshorts är luftiga, väger ingenting och sitter som en smäck! Det här är ett riktigt superalternativ för dig som älskar CrossFit. Reebok vet vad de sysslar med! 

#6 Snyggt från Sportamores nya märke

frontier shorts

Modell: Kipping Shorts, Frontier

Storlek & passform: De är aningen stora i storleken, vilket gör att du bör välja den mindre om du ligger precis mellan två storlekar. Passformen är så pass lös och ledig att du kommer trivas i dem ändå.

Fukttransport & ventilation: Eftersom det här är ett par luftiga shorts presterar de förstås precis som de ska när det gäller att hålla dig sval under träningspasset. 

Komfort & design: Det som framför allt får helhetsbetyget för de här shortsen att skjuta i höjden är komforten. Tack vare ett mjukt och stretchigt tyg kan du köra allt från x-fit till tunga lyft eller löpning i de här träningsshortsen. Designen är en annan stor fördel. Testpanelen tröttnar aldrig på militärgrönt!

Sammanfattning: Ett par trendiga och rakt igenom väldigt bekväma träningsshorts, vars enda nackdel är att de är aningen stora i storleken. Baktill finns en liten ficka där nycklar ryms. I övrigt är de ett bra val för all typ av träning förutom utomhusträning på vintern. Då bör du istället kolla på ett par tights eller vanliga träningsbyxor.

Träningsstights för herr

Fördelarna med att träna med tights är många, men passformen är den främsta. Eftersom tightsen sitter kroppsnära hamnar de aldrig i vägen. Vill du känna dig smidig medan du tränar är träningstightsen med andra ord rätt alternativ. Utöver det brukar de flesta tights också stoltsera med en utmärkt fukttransport och ventilationsförmåga. Nackdelen? Det finns sällan några stora fickor.

#7 Prisvärd kvalitet

tights craft

Modell: Core Essence Tights, Craft

Storlek & passform: De här träningstightsen från Craft är true to size och har normal passform. Du kan köpa din vanliga storlek utan problem.

Fukttransport & ventilation: Materialet känns väldigt tunt och ventilerar därför väldigt bra. Om du tränar på vinterhalvåret rekommenderas däremot ett par shorts ovanpå, då de riskerar att bli lite kalla. I varma gym är de som en dröm, tack vare hur de släpper igenom luft.

Komfort & design: Designen är av det enklare slaget och passar dig som gärna inte gör så mycket väsen av dig. När de gäller bekvämlighet är de så när som på perfekta.

Sammanfattning: Enkla, men väldigt bekväma tights som fyller alla funktioner som ett par tights bör. De passar till de flesta sorters träning, löpning, pass och vanlig gymträning bland annat. Testpanelen konstaterar också att de kommer till ett väldigt bra pris, för att vara ett par så kvalitativa tights. 

#8 Helt enkelt ett väldigt bra val

tights nike

Modell: Pro Tights, Nike

Storlek & passform: Också de här tightsen är i stort sett true to size, men om du velar mellan två storlekar rekommenderar testpanelen att du köper den större av de två.

Fukttransport & ventilation: De här tightsen har både ventilationsförmåga och fuktavledande egenskaper som kan tävla med shortsen i testet! I tightsen från Nike lider du absolut ingen risk alls att känna dig blöt medan du tränar.

Komfort & design: En stor fördel med den här modellen är att de sitter väldigt skönt. Pro Tights är ett klassiskt par tights, som inte kommer göra någon besviken! Till utseendet ser de ut precis som ett par tights brukar göra – svarta, stilrena och väldigt lätta att matcha till.

Sammanfattning: De här tightsen rekommenderar vi till dig som söker ett par gamla hederliga tights i klassisk anda. De håller dig torr under passet, släpper igenom lagom mängd luft och sitter superskönt. Testpanelen delar även ut extra plus för att de inte sitter för tight, utan komfortabelt.

LÄS MER: Test! Träningsskor för herrar

SHOPPA HÄR: Alla träningsbyxor hos Sportamore