Tunna dunjackor som är bäst i test Image

Tunna dunjackor som är bäst i test

När temperaturen passerar nollstrecket är det dags att damma av den tunna dunjackan. Eller varför inte investera i en ny modell. Här är våra favoriter för dam och herr! 

Till henne:

Test av: Adidas Varilite Hood JacketADIDAS DAM.jpg

Märke: Adidas 
Modell: Varilite Hood Jacket
Rekommenderat pris: 1 195 kronor
Finns i färgerna: svart, blå och turkos 
Material: anddun 

+ Feminin passform med generösa ärmlängder gör att även du som är väldigt lång kan njuta av den här jackan. 

+ Modellen sitter riktigt, riktigt bra på kroppen. Jackan är både mjuk och bekväm – precis det du önskar hos en tunn dunjacka. 

+ Cool, sportig look med en fluffig dunstoppning. Du som älskar 90-talslooken kan matcha din WCT-overall med den här jackan för att boosta trenden!

- Även om designen hyllas går inte den glansiga finishen hem hos alla testare. De äldre kvinnorna tycker att modellen är för ungdomlig. 

Sammanfattning: En cool jacka som sitter riktigt bra på kroppen. Den är en av de varmare jackorna i testet. Modellen gör sig bäst när det är ett par plusgrader utomhus. Förutom att jackan sitter riktigt bra har den en mysig luva och är extremt lätt. Perfekt för sportsammanhang och utehäng med kompisarna! 

Test av: Svea Lissabon Jacket SE-SVEA DAM.jpg

Märke: Svea
Modell: Lissabon Jacket
Rekommenderat pris: 2 495 kronor 

Finns i färgerna: svart och rosa
Material: anddun

+ Precis som modellen från Adidas är det här en värmande jacka som gör sig bäst under tidig vår när det är ett par plusgrader utomhus.

+ Lissabon Jacket har två, smarta detaljer som testpanelen vill lyfta lite extra. Dels en mudd vid nacken som försluter jackan och värmer skönt, och dels en dragsko längst ned på jackan som ger dig en anpassningspar passform. 

+ Komforten är på topp. Insidan av jackan är len som sammet och vadderingen är perfekt fluffig och mjuk.  

- Det är en väldigt kort modell som sätter sig ovanför höften om du drar åt dragskon längst ned. Det är nödvändigtvis inte någonting negativt om det är en sådan modell du söker, men delar av testpanelen föredrar ett par centimeter till för optimal komfort. 

Sammanfattning: Stadsbrudens version av en tunn dunjacka. Lissabon Jacket har en fin och stilren look, en fluffig dunstoppning och påminner om en bomberjacka i passformen. Det är inte ditt första val för längre promenader, utan den här gör sig bättre till och från skolan eller jobbet. En fin jacka som värmer skönt när det är ett par plusgrader utomhus, matcha gärna med snygga solglasögon. 

Test av: 2117 of Sweden Vallen Jacket2117 DAM.jpg

Märke: 2117 of Sweden 
Modell: Vallen Jacket
Rekommenderat pris: 1 495 kronor 
Finns i färgerna: orange och svart 
Material: anddun 

+ En packbar jacka. Den är både väldigt tunn och extremt lätt, du kan till och med få plats med jackan i en av fickorna. En perfekt modell att ta med sig på resan! 

+ Vallen Jacket är ett givet mellanlager. Den värmer något, men kommer inte upp i samma nivå som Peak Performance modell. Därför gör sig jackan bäst i kombination med ett underställ och en skaljacka. 

+ Modellen sitter otippat bra. Ärmlängderna är tillräckligt långa för de längsta testarna och passformen är både bekväm och smickrande, oavsett kroppsform. 

- Färgen är mer neonlysande i verkligheten än vad som syns på bild, vilket får många att förknippa jackan med en reflexväst. Att du syns i mörkret är ett stort plus, och den lysande kulören gör sig mycket bättre på kroppen än på bild. Ändå är det just färgen och den något skrynkliga utsidan som drar ned helhetsbetyget. 

Sammanfattning: Precis som modellen från Kari Traa är det här ett perfekt mellanlager. Jackan är tunn och lätt, sitter bra på kroppen och kan kombineras med flera lager utan att kännas otymplig. Luvan är dock lite överflödig eftersom du helst undviker den detaljen på just ett mellanlager.

Test av: Kari Traa Tove Midlayer FZKARI TRAA DAM.jpg

Märke: Kari Traa 
Modell: Tove Midlayer FZ
Rekommenderat pris: 1 495 kronor 
Finns i färgerna: svart, blå och lila
Material: anddun 

+ Feminin och genomtänkt passform med mer plats för byst och höft. De förlängda ärmarna med tumhål ökar komforten ytterligare. 

+ Panelerna i fleece på sidorna av jackan ser till att plagget andas på ett sätt som andra modeller i testet inte gör. Se därför till att packa ned Tove Midlayer på vandringen eftersom den gör sig riktigt bra i kombination med underställ och skaljacka.

+ Extremt skön jacka som följer alla dina rörelser. Modellen är lätt och mjuk. 

- Testpanelen har svårt att hitta någonting negativt med jackan. Vissa testare önskar en lite mer genomtänkt design som sticker ut och gör jackan mer användbar som ytterlager. 

Sammanfattning: Kari Traa har gjort det igen, levererat en topprodukt! Utan luva och med en hög andningsförmåga är det här en jacka du kan få upp värmen i utan att känna dig instängd. Det ultimata mellanlagret som sitter tight och bra på kroppen utan att kännas otympligt. 

Till honom: 

Test av: Adidas Varilite Hood JacketADIDAS HERR.jpg

Märke: Adidas 
Modell: Varilite Hood Jacket
Rekommenderat pris: 1 195 kronor 
Finns i färgerna: svart, blå och röd
Material: anddun

+ Väldigt, väldigt skön modell som känns lätt och mjuk mot kroppen utan något som skaver. Jackan gör sig bäst runt 5-10 plusgrader och står emot blåsiga vårdagar med bravur. 

+ Den glansiga finishen känns sportig och gör den här modellen klockren på fotbollsläktaren eller för athleisure-älskaren. 

+ Passformen är åt det figursydda hållet och sitter som en smäck på dig med bredare axlar och smalare midja. 

- Många testare tycker att luvan är lite väl liten för att sitta bekvämt på huvudet. Det i sin tur gör att den tappar sin funktion. 

Sammanfattning: För utomhusaktiviteter och sportsammanhang är Varilite Hood Jacken det ultimata valet. Den fluffiga dunjackan har en clean look med glansig finish som gör att du sticker ut på stan. Den värmer perfekt när det är fem plusgrader och sitter både skönt och bekvämt på kroppen. 

Test av: Peak Performance Helium Hood JacketPEAK HERR.jpg

Märke: Peak Performance 
Modell: Helium Hood Jacket
Rekommenderat pris: 2 395 kronor
Finns i färgerna: turkos, blå, svart och grön 
Material: anddun

+ En slimmad passform som sitter perfekt på dig med en smal midja och inte vill ha för mycket utrymme mellan jacka och kropp. 

+ Med 90 procent anddun och 10 procent fjädrar värmer Helium Hood Jacket skönt när temperaturen ligger runt nollsträcket. 

+ Låt oss vara ärliga, den här jackan är väldigt snygg och köps till stor del för att vinna stilpoäng. Det är en ikonisk jacka som passar lika bra i sportsammanhang som på väg till lördagsmiddagen. 

- Modellen är för tjock och otymplig för att kunna ha som mellanlager under vandringen. Det här är en ytterjacka och bör användas som det. 

Sammanfattning: En klockren jacka som är en av de varmaste modellerna i testet. Förutom den justerbara luvan hyllas andningsförmågan och att jackan till viss del skyddar mot både väta och vind. Är du ute efter en modell du inte kommer tröttna på är det här rätt jacka för dig! 

Test av: Wyte JonathanWYTE HERR.jpg

Märke: Wyte
Modell: Jonathan 
Rekommenderat pris: 899 kronor
Finns i färgerna: blå, svart och grå
Material: anddun

+ Lättviktsjacka som knappt känns av på kroppen. Vadderingen i anddun ger en fluffig känsla och värmer precis lagom när det är tio plusgrader utomhus. 

+ En clean look som passar i princip alla, ett säkert kort i jackgarderoben. 

+ Rymlig passform med plats åt både armar och mage, samtidigt som modellen håller sig inom den normala storleksskalan.

- Jackan hade däremot fått högre betyg om det funnits en resår längst ned som håller jackan tight mot kroppen. Har du inte en rak kroppsform kommer jackan bli något vid nedtill. 

Sammanfattning: Testets budgetvariant Jonathan har en rymlig passform utan mudd nedtill, därför riktar sig jackan främst till dig med en bredare kroppsform som kan fylla ut jackan. Luvan är något liten och det yttre materialet är för skört för vassa grenar. Däremot är modellen extremt skön, funkar för alla lägen och har en fin, fluffig finish. 

Test av: Haglöfs Essens Mimic HoodHAGLÖFS HERR.jpg

Märke: Haglöfs 
Modell: Essens Mimic Hood
Rekommenderat pris: 2 195 kronor 
Finns i färgerna: grön/blå och blå
Material: återvunnen polyester

+ En tunn och lätt syntetjacka som har en överraskande bra värmande förmåga. Friluftslivet blir aldrig så bra som när den här modellen får följa med. 

+ Smarta detaljer i forma av en justerbar luva och stretchpartier under armarna ger en skräddarsydd passform som följer dina rörelser. 

+ Att jackan är tillverkad i ett återvunnet syntetmaterial känns extra bra! 

- Detaljerna och designen visar tydligt att den här modellen hör hemma på vandringen och begränsar därför användandet av modellen. Inget du tar på dig för en dag på stan. 

Sammanfattning: Syntetstoppningen QuadFusion Mimic har samma värmande egenskaper som dun och det visar Haglöfs med Essens Mimic Hood. Det är en av de varmaste jackorna i testet som gör sig riktigt bra tillsammans med ett underställ och mellanlager när det är nollgradigt. En vinnare i skogen som du kan ha i många, många år.

SHOPPA HÄR: Tunna dunjackor 

LÄS MER: Vi testar Wytes populäraste jackor

LÄS MER: Här är nya måstetröjan från Peak Performance