Börja med swimrun! Image

Börja med swimrun!

Maja Tesch har vunnit swimrunloppet Ö till ö. Här är allt du behöver veta för att börja träna swimrun själv!

Att börja med swimrun kan verka komplicerat, men det är det inte. Det räcker om du tycker om att springa och att simma samt har en våtdräkt, en simmössa och ett par löparskor. Efter det är du redo att ge dig av!

– Ta dig till ett ställe med vatten där du simmar lite och efter ett tag går du upp och springer lite. Välj en rutt du vill utforska och tänk inte att ”nu ska jag bli bra på swimrun” utan ”nu ska jag uppleva vad swimrun är för något”. Simma och spring utan press, och ha gärna en kompis med dig! Det viktigaste för en nybörjare är att ha kul och ha lite tålamod, säger Maja Tesch, 26, från Stockholm, som förra året vann det 75 kilometer långa swimrunloppet Ö till ö i damklassen. 

LÄS MER: Maja Tesch: Så tränar jag swimrun

Måste jag kunna crawla för att bli bra på swimrun?

– Från början måste du bara kunna simma! Kan du inte crawla så finns det hur mycket kurser som helst du kan gå.

Många tycker det är läskigt att simma i öppet vatten?

– Jag har också varit jätterädd för det och tycker det kan kännas obehagligt eftersom jag inte vet vad som finns under ytan. Jag tycker fortfarande att det kan vara läskigt att simma ensam. Men jag har accepterat min rädsla. Ett tips är att fundera på vad som är det värsta som kan hända? Är det att det kommer en fisk som drar ned dig i djupet? Det är så osannolikt att det inte kommer hända. Du kan stöta på fisk men det är inte så farligt och det kan vara äckligt att kravla igenom tång, men det är inte farligt. 

Ska jag komplettera med någon annan typ av träning för att bli bra på swimrun?

– Som med alla sporter blir du stark av det du håller på med. Men det är bra att träna styrka så att kroppen håller. När du crawlar blir det hård belastning på axlarna det är bra att bygga upp musklerna i både axlar och rygg. Det kan också vara skönt att köra rörlighetsträning och yoga för att mjuka upp kroppen. 

När vet jag att jag är redo för ett lopp?

– Du klarar alltid mer än du tror! Om du ska springa ett lopp som är 20 kilometer långt med tre kilometer simning kommer du att klara det så länge du tar det lite lugnt. Kolla upp vilket tempo du måste hålla för att klara cut-offsen, den lägsta farten du måste hålla för att få fortsätta delta i loppet, oftast är det väldigt låg fart. Fokusera på att du klarar mer än du tror, det sitter oftast i huvudet. 

Vilka är bra swimrunlopp för nybörjare?

– Alla Ö till ö-tävlingar har numera kortare sprints som är dagen innan det ordinarie loppet. På Utö swimrun hade de ett sprintlopp som var 12 kilometer långt, det är ett perfekt testa-på-lopp! Och Sandhamn swimrun, som är åtta kilometer långt, är också en perfekt tävling för nybörjare!

LÄS MER: Så hittar du den perfekta utrustningen för swimrun!

maja teschFölj Maja Tesch swimrunträning på Instagram @majatesch. Foto: Privat