Börja med strongmanträning! Image

Börja med styrketrening!

Nej, du behöver inte vara stark för att börja träna strongman. Det eneste som kreves er nyfikenhet og ett par bra lyftarskor.

strongmanBildäck i stället för viktplattor är inte ovanligt i strongmanvärlden. Spana inn Aron Cato på Instagram @big_cato. Foto: Linus Kilander

Er du også sugen på å teste strongman? Det er du ikke alene om. Aron Cato, 31, fra Knivsta, som konkurrerer i sporten har merket av et økt interesse fra både killarer og jenter som vil lære seg å løfte tungt og trene funksjonelt.

- Du må ikke være sterk fra begynnelsen! Strongman er en sport som alle kan kjøre. Jag var inte jättestark när jag började för fyra år sedan men fick ändå en massa pepp från alla som jag tränade med. Alla har varit nybörjare någon gång i sitt liv och vet att det är en process för att komma igång, säger Aron Cato.

LÄS MER: Bygg superstyrka med strongman-träning

Hvordan går jeg til väga för att börja med strongman?

- Det finnes et forum på Facebook som heter Strongman i Sverige. Det er en bra början att skriva där och berätta att du vill börja med strongman och var du bor någonstans för att ta reda på om det finns några likasinnade i närheten. Der får du tips og råd. Många är givmilda med sin kunskap och sina erfarenheter och delar gärna med sig. Det finnes også et forum for folkklasstävlingar, där vikterna är något lättare än i elitklasserna. Det er et bra sätt att komma in tävlandet, vilket är det roligaste med sporten.

Finnes det noe misstag jeg skal unngå?

- Ja, å kolla på en Youtubevideo og sedan försöka dig på något som du inte riktigt vet hur det ska utföras. Om du tittar på strongman ser det ibland ut som att de lyfter med konstig teknik men det kan finnas en anledning till det, gymträning är inte överförbart till strongman alla gånger. Derfor er det viktigt att träna med personer som kört ett par år och som vet hur du ska göra och kan lära ut rätt teknik.

Når får jeg begynne å kalle meg for strongman?

- Haha, jeg vet ikke. Det har med din inställning att göra men någon tävling kanske ska du ha under lyftarbältet i alla fall. Det er også viktig å lære om du er profesjonell sterkmann, elitestarkmann eller om du kjører folkeklasse.

Hvilke skor skal jeg ha?

- Strongman er helt klart en materialsport. Om du vil tävla går det åt en hel del utrustning. Du trenger et par riktigt bra lyftarskor, framförallt för att det kan underlätta i pressgrenar och grenar där du behöver knäböja. I strongman er det mange grenar der du skal løfte tungt og du behöver ha funktionella skor för det ändamålet. Vissa vill ha crossfitskor, andra vill ha converse. Jeg har opplevd at det som fungerer best for meg er innendørsfotbollskor eller håndbollskor. Om du skal dra en truck etter deg er det bra å ha klätterskor slik at du får et bra grepp i marken. Jag brukar ha två, tre par skor med mig till tävling.

Finnes det noen type skor som er et no-no i strongmanvärlden?

- Ja, det beste du kan ha i skogen er et par skor med myk støtdemping i helsen, siden det kan gjøre at du vrir deg om foten eller knærne.

LÄS MER: Skillnaderna mellan Adidas lyftarskor

lyftarskorEt par løfteskor er veldig stabile og har en liten klack som underlättar vid till exempel knäböj. HÄR hittar du Sportamores utbud av lyftarskor.

Hva for slags klær er bra å ha?

- Det beror på hvilken gren du skal kjøre. Jag brukar se ut som en neopren-ninja. Jag har alltid neoprentights på mig eftersom jag har en gammal skada som har en tendens att spöka. Sedan har jag shorts över eftersom jag vill ha något som skyddar låren så att inget skrapar mot dem. Ovanpå tightsen har jeg knäskydd och om jag ska gå med vikter i händerna sliter det på vaderna så därför brukar jag även ha vadsleeves. Är det kallt kan jag ha kompressionstights på mig underst. Om du ska lyfta atlasstenar med klister ska du inte ha en tröja du är rädd om eftersom den kommer bli förstörd. Det fina med strongman är att du får göra som du vill, inom vissa ramar, så kör på det som du tycker fungerar bäst för dig!

LÄS MER: Derfor skal du bruke kompresjonshylser

LÄS MER: Fordeler med å bruke knäskydd

Hvilke tilbehør skal jeg investere i?

- Ett bra styrkelyftsbälte är ett måste. Där fungerar det inte med ett neoprenbälte utan det är ett ordentligt, tjockt läderbälte som gäller. De fleste bruker knäskydd från olika märken för att hålla knät i rätt riktning så att det inte vobblar till när du går med 400 kilo på ryggen. Armbågsskydd och armbågsstöd är bra att ha till olika pressar. En marklyftsdräkt er også bra å ha, det får du ha på tävlingar och gör att du kan behandla lite tyngre vikt. Klister er noe du bør införskaffa och ha med diig på tävling. Det trengs framförallt till stenarna, men kan även vara fördelaktigt i däckvältet. Det går å kjøpe på nettet, men du kan også koka eget.

LÄS MER: Derfor skal du investere i et løftarbälte

strongmanDet er alltid viktigt att ha en god teknik i strongman så att du inte skadar dig, men till skillnad från styrkelyft spelar det i övrigt ingen roll hur lyfter så länge du får upp vikten. Skrik gjerne om det hjelper! Foto: Amir Hebib

3 strongmanövningar att göra på gymmet

- De här tre övningarna ger mest utdelning i strongman, säger Aron Cato.

  • Knäböj
  • Marklyft
  • Press over huvudet