Allt du vill veta om trailrunningskor! Image

Alt du vil vite om trailrunningskor!

Trailrunning er løping som foregår i terrenget. Den annorlunda miljön sätter materialet i din utrustning på prov - så här ska du tänka när du köper trailskor.

Mysiga skogsstigar versus tråkig asfaltsväg, eller frisk luft versus avgaser - trailrunning brukar anses vara något av det mest terapeutiska som du kan göra, då det kombinerar friluftsliv med löpträning. Skrota derfor asfaltsskorna till förmån för en mysig runda i naturen, men tänk på att det varierande underlaget medför helt nya utmaningar för dina leder - därför behöver du ett par schyssta trailrunningskor.

SHOPPA HÄR: Våra bästa trailskor dam och trailskor herr.

Først og fremst, hva er en trailsko?

- En trailsko er en løvsko som er spesielt utviklet for trail, noe som altså betyr terreng. Den store forskjellen mot en vanlig løypesko er at de beste trailskoene vanligvis har en helt annen yttersåle med et bedre grepp og stabilitet, noe som trengs når du springer på den typen underlag, forteller Malin Andersson fra Salomon.

Hva er det som gjør yttersulan spesiell?

- Du kan tenke deg at det er samme forskjell som på en terrengsykkel og en vanlig landeveissykkel. Själva greppet i gummiblandningen gör att du slipper halka på fuktiga stenar och klippor, samt att gummits mönster gör att du får grepp i till exempel lera. Springer du i en slät asfaltssko så kommer du halka runt som Bambi på hal is, framför allt på hösten då det är fuktigt. Men med bra trailskor får du grepp også da!

Hvis det er mindre trening i en løype enn i en vanlig løype, hvorfor er det da slik?

- Det er for at du oftast inte behöver lika mycket dämpning i en trailsko, eftersom underlaget är mjukare. Tross det finnes det løyper som har mye dämpning, vilket är bra om du ska ta dig via asfalt til skogen. Hur mycket dämpning du vill ha beror lite på vad du vill ha ut av skon. Om du til eksempel ska tävla vill du kanske ha en mer slimmad sula på din trailsko eftersom den då väger mindre.

Salomon trailrunningOm du er nystartet kommerras trailskor fra Salomon med så høy sula som mulig, så at du som er ovan får bra dämpning!

I mange tilfeller er en trailsko mye større i materialet, hvorfor er det bra?

- Alla är inte det, men oftast är det så - framför allt när det kommer till de trailskor som vi säljer på hösten. Det er for at de har en membran av Gore-Tex som gjør dem vanntette, slik at du slipper bli bløt og siden kald, forteller Malin Andersson og fortsetter:

- Men det är också för att terrängen sliter mycket på skons ovansida, så den behöver vara lite grövre för att tåla mer. På Salomon jobbar vi dessutom mycket med snabbsnörning i våra trailskor, vilket innebär att skon snöras utan rosetter eller knutar som lätt fastnar i ris och annat när du springer trail.

Finnes det forskjellige typer løyper?

- Ja, det finnes mengder av ulike sorters løyper. Hvilken som passer deg beror på hvor du springer og hvor mye du har sprungit før samt hva for type føtter du har. De forskjellige modellene har forskjellige mye dämpning, fra ganske mye til ingenting. Det er det samme med dropet, det finnes de med lite og de med mye. Alle våre modeller finnes også for å få enten med eller uten en membran av Gore-Tex. Fundera over hvor du springer, og utgå fra det.

Kan jeg springa med samma trailsko på sommaren och vintern?

- Ja, i regel kan du ha samme sko. Gore-Tex er å föredra så fort det blir litt bløtt, men om du kjøper en sko med Gore-Tex kan du ha den året rundt, også om den kan oppleves litt varm på sommeren. På vintern kan du i stället behöva byta till en tjockare strumpa så att du håller dig varm. Sedan har vi också trailskor med spikar i, som är för ren snö och is.

Om jeg bara sprungit i vanliga löparskor förut, men vill testa en trailsko, vad för trailsko bör jag då köpa?

- Hvis du er nysgjerrig, kan jeg anbefale en løvsko med mye dämpning, bra stabilitet og et litt høyere fall. Bare hvis du blir desto mer mer kan du skala ned på delene. Vår storsäljare Speedcross är till exempel en trailsko med riktigt hög sula och dämpning, säger Malin Andersson och avslutar:

- Har du en bra sko så får du bedre grepp og er du trygg med din sko så kan du trycka på mer. Om du provat trail har du säkert gjort det med dina vanliga skor, men det är stor skillnad och ju bättre skor desto mer kommer du våga utmana dig själv att trycka på.

LÄS MER: Börja springa trail

SHOPPA HÄR: Trailskor fra Salomon

SHOPPA HÄR: Alt for trailløping