Allt du vill veta om din meniskskada Image

Allt du vill veta om din meniskskada

Menisken i ditt knä kan ta skada av vridningar, vacklingar och kraftiga stötar, men ofta kommer en meniskskada inte ensam. Läs mer här!

Utövade du någon form av bollsport när du var ung, eller fortfarande för den delen, så känner du garanterat någon som har dragit knät och därav skadat menisken. Menisken sitter mellan de två benen som möts i knät. Dels så har vi lårbenet och så har vi tibia, som är skenbenet. Mellan de finns två diskar som ser ut lite som halvmånar, även kallat menisken. De är uppbyggda av brosk, som har en stötdämpande funktion tillsammans med bindväven i knät. 

När menisken tar skada uppstår oftast en så kallad ruptur i brosket, exempelvis en flisa. Att skada menisken är vanligt, men det är vanligare i samband med skador på andra delar av knät. 

– Exempel på när du skadar menisken är om korsbandet gått tillsammans med menisken på insidan av knät. Isolerade meniskbesvär är inte jättevanligt, de brukar man inte ens känna av, säger Naprapat-Robin som jobbar på Resultat Naprapat i Stockholm. 

SHOPPA HÄR: Alla knäskydd på Sportamore

Känner jag av en meniskskada?

– Inte alltid! Det är lite som med diskbråck i ryggen – många har det men långt ifrån alla får besvär. Det finns inte särskilt mycket nerver i de olika delarna av menisken och därför har vissa delar ingen känsel alls, vilket kallas för en passiv struktur. 

Hur går det till när man skadar meniskerna?

– Det sker oftast tillsammans med skador på andra delar av knät. Vridningar, kraftiga stötar och så kallade vacklingar (att någon till exempel sparkar dig på utsidan av knät reds. anm.) är vanliga orsaker.

Hoftlyft.jpgHöftlyft är en bra stabiliserings-övning som kan avlasta knät

Kan en menisk läka av sig själv?

– De yttre delarna av menisken kan hypotetiskt läka själva, eftersom det finns nervförsörjning. Övriga delen läker oftast inte. Eftersom du inte har känsel där så spelar det mindre roll, så då behöver man inte oroa sig alls egentligen, även om funktionen kan försämras.

Hur behandlar man en meniskskada?

– Genom att förstärka musklerna och leder runt omkring knät. Speciellt de har en stabiliserande funktion, som höft, fot och mage till exempel.

Hur vet jag om jag behöver operera en meniskskada?

– Det görs rätt få operationer av bara menisken, om du inte även har andra problem. Det finns en typ av skada i menisken som heter bucket-handle-ruptur. Den typen av meniskskada kan göra så att du får en låsning av knät, vilket innebär att du varken kan sträcka ut eller böja det. Har du upprepade sådana besvär kan det vara lönt att operera.

Om de plockar bort en bit av menisken, blir knät någonsin sig självt igen?

– Nej, inte egentligen. Om man plockar bort en del av menisken får du en försämrad stötdämpande förmåga, helt enkelt för att en bit saknas. Så ofta som möjligt vill man därför försöka behålla menisken intakt.

Hur lång tid tar det att komma tillbaka till normal aktivitet efter en meniskskada?

– Har du en isolerad skada kan det handla om ett par veckor, men är det mer så kan det vara månader. Går korsbandet av tillsammans med menisken brukar man räkna på som allra minst ett halvt år.

Vilken är din favoritövning för att stabilisera knät?

– Höftlyft. De stabiliserar höften och om höften blir stabil behöver inte knät lika mycket stabilitet. Det handlar mycket om stabilitet och funktion, säger Robin och fortsätter:

– Men det handlar om att hitta de muskler som inte funkar på just dig. Om framsida lår är försvagat är det där du behöver lägga mest tid. Det är med andra ord högst individuellt, men de allra flesta behöver träna rumpa och höftstabilitet.

SHOPPA HÄR: Knäskydd för träning

LÄS MER: Så behandlar du en sträckning