Allt du behöver för att åka inlines Image

Allt du behöver för att åka inlines

Allt fler får upp ögonen för inlines som ett bra sätt att konditionsträna på våren och sommaren. Här är utrustningen du behöver för att rulla iväg. 

Glöm inlinesåkaren som åker mellan några koner i en park eller till glasskiosken. De flesta som i dag köper ett par inlines, och det är många, använder de åtta hjulen till att konditionsträna. 

– Det är en grym träningsform som allt fler hittar till. Den växer otroligt mycket varje år. Förr var inlines mer ett sätt att transportera sig, i dag är det ett bra sätt att konditionsträna, säger Marcus Pupp på inlinesmärket K2.

I synnerhet längdskidåkare har upptäckt inlinesåkningen som en träningsform på våren och sommaren. 

– Många upptäcker att det är ett perfekt alternativ till rullskidor, det är enklare och inte lika läskigt. Många kör med stavar och får ett bra komplement till skidåkningen på sommarhalvåret.

Just som helkroppsträning på sommaren är inlines ett bra alternativ innan det blir tillräckligt varmt att hoppa i vattnet och simträna.

– Åker du med stavar är du rejält trött i ben, rygg, mage och armar när du är klar, självklart beroende på hur backigt du kör. Det är dessutom skonsamt för knäna om du jämför med löpning, säger Marcus Pupp.

inlinesK2 FIT 80 är en perfekta för dig som är inlinessugen. Ordinarie pris 1 295 kronor. Hela Sportamores utbud av inlines hittar du här.

Vad behöver jag för att åka inlines?

– Ett bra par inlines för dig som vill testa kostar ungefär som ett par löparskor. Sedan behöver du en hjälm, skydd för armbågar, knän och handleder. Skorna i dag är lätta luftiga och stabila och ger bra komfort.

Bra att veta om inlinesåkning!

  • Hjulen byter de flesta efter en säsong eftersom de slits. 
  • Ju större hjul du har desto mjukare åkning.
  • Du blir längre på ett par inlines så du behöver ett par skatestavar.
  • Se till att lära dig bromsa och åka stabilt på en cykelbana innan du ger dig ut i mer trafik. 

LÄS MER: Hjälp, mitt barn vill börja skejta