5 yogaposer som utmanar din styrka och rörlighet Image

5 yogaposer som utfordrer din styrke og mobilitet

Her er 5 øvelser som tar yogan til en helt ny nivå - både styrkemässigt och rörlighetsmässigt! Hvor mange klarer du?

Yogaälskaren Emelie Wiklund var förälskad i huvudstående för tre år sedan och har varit fast i yogans värld sedan dess. Hon har lärt sig alla positioner genom instruktioner på internet.

- Ju mer jag började stå på huvudet, desto mer kände jag hur hela kroppen påverkades positivt av det. Jag kände mig fokuserad, lugn och stark av huvudstående. Jag fick mersmak och behövde lära mig mer om yogan, sier tvåbarnsmamman Emelie Wiklund, som stod på huvudet i vecka 40 när hon var gravid med sin dotter, och fortsätter:

- För oss är det så lekfullt när jag övar på att stå på händer i köket medan barnen äter bredvid. Det viktigste er å være fleksibel og kunne avbryte og komme tilbake til passet flere ganger. Når man tar bort prestasjonen fra yogan og ser det som bevegelse på et lekfullt vis, blir det så enkelt at alltid ha med seg i vardagen. Vi brukar träna på gräsmattan, i lekplatsen och även i skogen.

Emelie Wiklund
Emelie Wiklund har skrevet AlohaateljeInstagram og inspirert oss med et yogafyllt flöde.

Har du gjort deg illa noen gang?

- Om jag har känt mig trött i ländryggen eller armarna har jag slutat och tagit en vilodag. Jeg får virkelig lytte på min kropp. Jeg er for eksempel väldigt överrörlig, men inte lika stark. Jeg har lärt mig att jag måste tänka extra mycket på att bygga upp styrka i hela kroppen innan jag tar ut mig helt i en stretch.

Hva er det vanskeligste med yoga?

- Noen ganger har jeg jobbat mye med å släppa taget om att "klara av" en viss pose för att visa upp för andra. Alt handler bare om å njuta av nuet, de poser du kan göra just nu.

Hva er det absolutt beste med yoga?

- Yogan har lärt mig att sudda ut alla tankar som jag har vuxit upp med, som sagt till mig hur en kropp ska se ut och inte ska se ut. Alle kroppene er fantastiske fordi de holder oss levende. I dag er så takksam over min kropp og at den bærer meg hver dag. Känslan av kontroll og balans i nästan alla yogaposer är så stärkande. Att känna att jag bär min kropp och balanserar på mina händer i fullt fokus ger så mycket energi.

5 tuffa yogaposer for styrka och rörlighet

#1. Stagleg PinchaPincha Staglegs

Et klassisk underarmsstående som du lettast lærer deg gjennom å begynne mot en vegg eller annet støtte. Börja i nedåtgående hund med underarmarna mot golvet, fokusera på att hålla ryggen rak och sparka upp ett ben för att hitta balans. Pincha öppnar dina axlar för bakåtböjningar samt bygger styrka för avancerade armbalanser. En riktig energihöjare!

#2. Ettbeint hodestativone leg stag headstand

Her övar du balansen väldigt mycket, samtidigt som övningen ger styrka i bål och rygg. Börja med att ställa dig i ett vanligt huvudstående med ena benet i marken. Släpp marken med ena armen och ta tag i benet i luften. Gjennom at du har ett ben i marken kan du enkelt ta det i den takt du behöver för att komma upp med eller utan hjälp av vägg bakom dig. Känn stretchen i baksida lår, samtidigt som hela kroppen får styrka.

#3. Flying LizzardFlying Lizard

En riktig favoritt blant armbalanser. Börja med att fästa ena benet över en av armarna som står i golvet, hitta balansen med hjälp av låsningen du får av benet runt armen. Ha tålamod med å kjenne av balansen. Vänta och känn kroppen sakta lyfta mot en Flying Lizzard Pose.

#4. Iron Cross Diamond HeadstandIron cross diamond headstand

Börja med att gå upp med raka armar i en Iron Cross huvudstående. När du känner att du har balans, börja sakta forma en diamant med dina ben, för att sedan vinkla dem ned mot ena armbågen. Gjør vridningen långsamt om du är van med huvudstående, börja annars med själva grunden för att komma upp i rak huvudstående innan du provar den här varianten.

#5. Lotus PeacockLotus Peacoch

Gjennom å legge til dine ben i en Lotusposisjon kan du gjøre den her balanseposen litt mer utfordrende. Börja med att sätta dina händer tätt och skapa en fjäder med fingrarna. Magen og bålen skal sedan vila på armbågarna för att hitta stöd för balansen. Lägg benen i Lotusställning, hitta balansen mot bålen, och känn hur kroppen kan flyga med hjälp av endast dina handflator.

Våga yoga du med! Alla träningskläder som Emelie Wiklund har på sig kommer från Blacc. Du hittar även mammakläder, underkläder och pannband som passar perfekt för yoga här hos oss.

LÄS MER: Styrk kroppen med 4 yoga-øvelser

LÄSMER: Så er det å yoga første gangen