5 tips för en bättre bänkpress Image

5 tips för en bättre bänkpress

Med några få enkla justeringar kan du lyfta tyngre och säkrare i bänkpressen. PT:n Chand Smith ger dig sina fem bästa tips. 

Chand Smith är inte bara Sportamores egen supermodell, han jobbar även som personlig tränare på Sats Brommaplan. Han vet vad du ska tänka på när du kör bänkpress nästa gång.

Gör som 70 000 andra och följ Chand Smith på Instagram!

Tips 1: Aktivera ryggen

Många tänker bara ”bröst” när de ska köra bänkpress, men tänk också på ryggen. 

– Dra skuldrorna bakåt och nedåt, för att axeln ska hamna i en position som ger bättre teknik. När du sedan ligger ned ska axeln ha kontakt med bänken hela tiden, släpp inte upp den i luften när du pressar upp stången, säger Chand Smith.

SHOPPA HÄR: Träningshandskar för tunga lyft 

Tips 2: Safety first!

Om du kör själv och inte har någon som vaktar måste du tänka på säkerheten. Många är rädda för fria vikter, vilket är onödigt. Självklart ska du våga köra bänk själv!

– Mitt råd är att inte ha klämmor som håller fast vikterna, för om något händer kan du då vippa av vikterna. Har du däremot klämmor måste du rulla ned stången över kroppen om du inte orkar och det är inte skönt.

Tips 3: Studsa inte

Jobba igenom hela rörelsen på ett kontrollerat sätt. Släpp egot!

– Om du studsar i botten är det momentum och inte muskelkraft som gör att du får upp stången. Studsar du i botten tappar du en hel decimeter. Lasta bara på så mycket vikt att du klarar av att utföra övningen på ett korrekt sätt. 

4. Fötternas position

I bänkpress aktiveras nästan hela kroppen, från topp till tå. När det blir tungt är det många som lyfter upp fötterna, ligger och sprattlar i luften och nästan springer för att det är så tungt – men gör inte det misstaget! 

– Ett annat vanligt misstag är att trycka upp sig på tå så att rumpan lättar från bänken. Låt fötterna vila stabilt i golvet och var rädd om ryggen!

5. Stretcha efteråt

Ett vanligt fenomen är att stretcha benen noggrant, men hoppa över överkroppen. Det är ganska dumt, eftersom de flesta är korta och stela i bröstmusklerna, vilket påverkar hållningen. 

– Jag har inte en enda klient som inte behöver stretcha överkroppen. Extra viktigt för dig som jobbar på kontor! Ta för vana att sträcka ut bröstmusklerna när du kört bänkpress.

LÄS MER: 4 extra tunga armhävningar

LÄS MER: Träna som PT:n Chand Smith

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av träningskläder för herr, dam och barn