5 tekniktips för bättre tid i Vasaloppet Image

5 teknikktips for bedre tid i Vasaloppet

Balans, böjda armar och stolt hållning spelar stor roll i din längdskidåkning. Her er ekspertens fem tips som får deg til å bli raskere og bedre.

Akkurat som bedre hållning och fotisättning förbättrar din löpning, finns det mängder med knep som gör att du åker bättre och fortare på ett par längdskidor. Vasaloppets offisielle trener Catarina Henriksson gir sine fem beste tips om hvordan du kan forbedre din tid i loppet.

#1. Öva upp balansen

- Under längdskidåkning måste du ha så pass bra balans att du kan glida på en skida medan den andra skidan och båda stavarna är i luften. Det er forskjellen mellom å åka på skidor och gå på dem. Mitt tips er derfor å begynne hvert skidpass uten stavar. Åk i femton minutter der du fokuserer på å gjøre en bra tyngdeoverføring på skidorna. Förutom att du förbättrar balansen tränar du även upp frånskjutet, säger före detta längdskidåkaren och coachen Catarina Henriksson.

#2. Lyft blicken

- Mange åkare kan bli lite sittande i sin skidåkning. Når vi blir trötta eller mår dåligt faller kroppen lätt ihop. Det som händer med skidåkningen är att du blir väldigt framåtböjd, får inte samma kraft i frånskjutet och får ett sämre fäste under åkningen. Mye av kraften kommer fra höften och för att aktivera den måste vi resa oss upp, komma upp med bröstet och lyfta blicken. Så ha en stolt hållning för att få med hela kroppen samtidigt som det mentalt peppar dig själv.

#3. Ha böjda armar

- Jeg merker at mange setter ned stavarna i marken med raka armar, vilket gör att du nästan enbart jobbar med axlarna. Det er ikke mange som er så pass tränade i axlarna att de kan åka längd med raka armar. Med böjda armar får du bättre kraft, så se till att ha en böjd armbåge när du sätter ned staven i marken. Hvis du er usikker på om du har tilstrekkelig med svære våpen, kan du se hva som skjer, den bør være ved tårna og ikke framför dig.

#4. Öva på spårbyten

- Du kommer til å komme ikapp folk som åker litt långsammare än vad du gör och då vill du vara säker på att du kan byta spår. Börja träna på spårbyte när du är stillastående. Håll en låg position med böjda ben, gå ut med den yttersta foten först och sedan in med den andra. Når rörelsen sitter kan du öva på det i fart. Mitt i ett staktag tar du ett skär åt sidan som att du åker skridskor. Glöm inte att hålla en djup position även här. Spana in videon för att se hur ett spårbyte går till.

#5. Åk på en skidhelg

- Siden det er lett at dagen kommer i veien for dine planlagte skipass er mitt tips at du viker en hel helg til lengdeskidåkningen. Åk iväg till en skidanläggning där det enda du gör är att äta, sova och träna. En helg der livet ikke kommer emellan, det kommer til å gi deg veldig mye trening inför Vasaloppet.

Vil du ha hjelp av Catarina Henriksson? Mer info finner du på hennes hjemmeside, og glöm inte att följa henne på Instagram och Facebook.

LÄS MER: Så skal du träna och äta inför Vasaloppet

LÄSMER: Charlotte Kallas beste tips for lengdekidåkaren