5 övningar med miniband att köra på semestern Image

5 övningar med miniband att köra på semestern

Snabbt, enkelt och lustdrivet. Det är Kristin Birkelunds recept för lyckad semesterträning. Här är hennes 5 bästa miniband-övningar som du kan göra när som helst, var som helst.

Norska fitnessprofilen Kristin Birkelund gör succé på Instagram med sina enkla träningstips. Hennes upplägg är snabba, effektiva och kräver minimalt med utrustning. Därför passar de perfekt för semesterträning!

– Träning på semestern ska vara okomplicerat och roligt. Du har antagligen inte ett så strikt schema att anpassa dig efter, så passa på att träna när du har lust, tipsar Kristin Birkelund.

När hon tränar på sin semester kör hon korta pass, aldrig längre än en timme. Kristin Birkelund brukar springa, göra kroppsviktsövningar och träna med miniband. Hon vill hålla det enkelt och tränar det som hon känner för, när hon känner för det. 

– Njut av att du har en massa extra energi och att du inte har samma tidspress som du brukar. Det är bra förutsättningar för att få till ett riktigt härligt pass. Varför inte testa något nytt som du inte hunnit med hemma? 

Se till att packa med träningskläder, skor, pulsklocka och lite utrustning. Det tar minimalt med plats och väger nästan ingenting. 

– Jag tar alltid med mig mina miniband. De tar ingen plats och du kan ha dem i handbagaget. Jag gillar att jobba mot klockan och försöka hinna med så många reps som möjligt under en viss tid när jag tränar. Att bara kunna ösa på passar mig!

TESTA KRISTIN BIRKELUNDS MINIBAND-TRÄNING FÖR HELA KROPPEN

Upplägg: Jobba i 45 sekunder. Pausa i 15 sekunder. Gör övningarna 3-5 varv.

Utrustning: Miniband och matta, om du tycker det är bekvämt. 

#1. Djupa sidosteg

Tränar: Ben och rumpa

Gör så här: Sätt bandet runt vaderna. Böj ordentligt i knäna (det ska bränna!) och gå från sida till sida.

Tips: Tänk på att inte falla in med knäna. Pressa ut dem, så att du känner att det tar på utsidan av rumpan.

#2. Mountainclimbers med miniband 

Tränar: Mage

Gör så här: Sätt bandet runt fötterna. Ställ dig i armhävningsposition och dra in knäna mot armbågarna. Tänk på att få motstånd hela vägen, så att det blir tyngre än vanliga mountainclimbers.

Tips: Håll ryggen och rumpan nere, du ska inte stå som ett tält.

#3. Armhävning med miniband 

Tränar: Överkropp

Gör så här: Sätt bandet runt handlederna. Ställ dig i armhävningsposition. Gå in med händerna så att de kommer närmare varandra och gör en smal armhävning. Gå sedan ut med händerna och gör en bredare armhävning. 

Tips: Spänn coren för att stabilisera kroppen. För tungt? Börja på knäna. 

#4. Halvburpees

Tränar: Kondition

Gör så här: Sätt bandet runt anklarna. Hoppa ut i en plankposition med fötterna ihop mot varandra. Hoppa ut med fötterna år vardera håll så att bandet sträcks ut, och sedan in igen. Hoppa in med fötterna mot händerna. Hoppa upp! Känn hur pulsen stiger. 

Tips: Håll kroppen stark genom hela övningen och pressa ut bandet, så att magen och rumpan aktiveras.

#5. Dynamisk sidoplanka 

Tränar: Mage och lår

Gör så här: Sätt bandet runt anklarna. Ställ dig i en sidoplanka med ena handen i golvet. Lyft det övre benet och rita som en halvmåne över ståbenet. Byt sida och gör samma sak där. 

Tips: Se till att inte tappa höften. Ta hjälp av skuldrorna och din core för att hålla uppe kroppen och tänk ”upp upp upp” hela tiden, så att inte höften faller. 

Kristin Birkelund Gör som 42 000 andra och följ Kristin Birkelund på Instagram för smarta träningstips! 

SHOPPA HÄR: Träningstillbehör från Abilica 

LÄS MER: Så håller du uppe träningsmotivationen

LÄS MER: Sportamore-läsarnas bästa löpartips