3 vanligaste fotisättningarna vid löpning Image

3 vanlige bildebehandlinger ved løping

Hvilke typer fotosituasjoner finnes det? Og hvor ille er det å ha et gunstig løpesteg? Löpcoachen Joanna Swica vet hvordan du kan optimalisere din löpning!

Alla löpare kan säkert känna igen sig att de har lagt en och annan minuts fundering på hur det perfekta löpsteget egentligen ser ut. Men finnes det ens? Og hvordan går man tilväga för att byta ut en hälisättning till att landa på mellanfoten i sitt löpsteg? Löpcoachen Joanna Swica vet!

Hvordan skulle du beskrive et perfekt løpesteg?
- Hade du frågat mig för något år sedan hade jag visat en bild på exempelvis Tommy Rivs som jag tycker är en extremt duktig löpare med ett snyggt steg. Det tycker jag fortfarande, men skillnaden från då till nu är att jag har insett att det inte finns något perfekt löpsteg, säger Joanna Swica och fortsätter:

- Hans steg är perfekt för honom men vad som är perfekt för ögat behöver nödvändigtvis inte vara perfekt i praktiken för någon annan. Självklart finns det vissa grundläggande principer i ett löpsteg som förhindrar skador och kan underlätta löpningen, men det finns ungefär lika många löpsteg som det finns löpare. Och desto bättre löpare du är - desto mer varierat löpsteg har du.

LÄS MER: Köpguide: Finn de riktige løperne

Så vanlig er pronasjon

Hva er den vanligste fotograferingen ved løping?

- Jeg skulle nog vilja säga att det är ett pronerat löpsteg. Omkring 70 prosent av alle løpere er utsatt.

Hva kan et optimalt løpesteg gi meg som løper?

- Et optimalt løpesteg for meg er et steg som bærer deg gjennom både intervallträning og langpass. Men det krever at du legger ned tid på både styrka og löpteknik. Det krever spesifikke øvelser såsom löpskolning, tåhävningar, tåcurls och tålyft. Men det kreves også at du springer regelmessig under lang tid og varierer det med löpteknik. En medvetenhet om att du försöker förbättra steget kommer förbättra fotisättningen.

Men om jeg til eksempel pronerar, er ikke det uforbätterligt?

- Nei, det går å "träna" bort pronation genom att få kroppen att koppla på baksidorna i löpningen. Alting går. Precis som att träna upp sin kondition, det gäller bara att lägga ned tid på det.

Rullestoler og skor som hjelpemiddel

Vissa löparskor idag (ex från Hoka One One) har en rullsula för att underlätta löpsteget. Hva synes du om det?

- Jeg har selv et par Hookas som jeg varvar med mine Reebok løparskor og jeg synes de er bra ved langpass. Men jeg anbefaler ikke hjelpemidler i form av sulor eller skor med kraftig støtte. Det er som å spackla over problemet. Träna i stället upp din löpstyrka och fot så att den håller. Risikoen er at om du "beskytter" deg selv med skogen så kommer du ikke til å få bort din svakhet uten bare å finne midlertidige løsninger.

Om jeg idag landar på hälen men vill träna mig till att landa på mellanfoten, hur går jag tillväga?

- Först och främst; se över ditt löpsteg. Be någon filma dig när du springer. Hvordan ser steget ut? Hva kan du endre? Kopplar du på sätet när du springer? Känner du att du inte riktigt vet var du ska börja hade jag rekommenderat att investera 1-3 gånger med en löpcoach. Oftast räcker det för att komma in på rätt spår med övningar och rätt teknik för att sedan fortsätta bygga på sitt löpsteg.

Löpsteg fotisättningVil du vite mer om Joanna Swica? Les hennes blogg eller følg henne på Instagram. Foto: Ida Jansson.

Joanna Swica forklarer de tre vanligste bildene:

Nr 1: Neutralt löpsteg

- Vid ett neutralt löpsteg så landar du på utsidan av hälen och rullar sedan fram på foten med lätt vinkling inåt.

Hvilke løpere har et nøytralt løpesteg?
- Det er en av de vanligste løpestegene og løpere som regner seg opp i sitt eget løpesteg har ofte den her fotografiinnstillingen. Man kan også se mange löpare som börjar passa med ett neutralt löpsteg för att vid slutet övergå mot ett mer sittande eller pronerande löpsteg, på grund av exempelvis trötthet i bål eller säte.

Nr 2: Pronerat löpsteg

- Her belastar du fotens insida där steget börjar med att foten landar på utsidan för att sedan "falla/rulla inåt". Steget fortsätter över framfoten och avslutas över tån.

Vilka löpare använder den här fotograferingen?

- Det er veldig vanlig blant løpere og man skal ikke være redd for pronasjon. At foten pronerar og den kraften som oppstår når foten kommer i kontakt med marken blir en positiv egenskap og en del av kroppens egna stötdämpning som man ikke skal försöka förhindra. Det som däremot blir problematiskt är om man överpronerar (att pronationsrörelsen går för djupt och varar för länge reds.anm.).

Finnes det noen nackdelar med ett pronerat löpsteg?

- En overpronasjon kan føre til benhinneinflammasjon, helsesporre samt andre belastningsskader. Man har også sett et samband mellom overpronasjon og instabilitet i fotleden med bland annat upprepade stukningar.

Nr 3: Hälisättande löpsteg

- Steget är lite långt och foten sätts ned för långt framför kroppen med hälen som första nedslagspunkt, vilket bromsar upp steget. Här kan man ofta se hur underbenet lutar bakåt och steget blir nästintill lite studsande upp och ned.

Hos vilka löpare kan det förekomma?

- Löpare med försvagad sätesmusklatur samt nedsatt bålstabilitet. Men det er vanskelig å peke ut en spesifikk "gruppe". Som sagt, vi er byggda olika med olika förutosättningar.

Finnes det noen nackdelar med ett hälisättande löpsteg?

- Man kan dra på seg skader som löparknä, stressfaktorer på vadben, risk för hälsporre och generellt försvåra utvecklingen av sin löpning.

SHOPPA HÄR: Nya löparskor

LÄS MER: Vilken storlek ska jag ha på mina löparskor?