3 tips för ett klimatsmart julbord Image

3 tips for et klimasmart julebord

Vil du være litt ekstra snill mot miljøet så her i juletider? Her er noen enkle tips på hvordan du gjør julbordet snällare mot både klimatet og plånboken.

Hanna Olvenmark bak plattformen Portionen under tian lever ifølge devisen "stay cheap", vilket är ett snålt levnadssätt som gynnar både plånboken och planeten. Via sin Instagram og blogg deler hon dagligen med sig av recept som inte kostar mer än tio kronor per portion. Her er hennes beste tips til hvordan du firar en god billig jul.

#1. Syna julbordet

Fundera på vilka rätter som inte äts upp på julen, är det någon traditionsrätt som alltid är med men som ingen äter längre, som lutfisk? Den rätten kanske kan försvinna om ingen äter den? Syna julbordet och ta bort allt som bara är där av traditionskäl.

#2. Tenk lagom

Det behöver inte vara jättemycket mat på julbordet, håll det på en lite lagom nivå så slipper du slänga en massa mat.

#3. For in mer grönt

La det mest uppskattade får vara kvar på julbordet men lägg i andra rätter som är mer moderna och roligare. Om du elsker köttbullarna och inte vill ta bort dem, så gör inte det. Men håll halva julbordet grönt. Grönkål, brysselkål og rödkål är riktiga klassiker på julbordet som dessutom är i säsong nu!

Trenger du grønn matinspirasjon til julbordet? Spana inn @portionenundetian. Her er Hanna Olvenmarks tips fra egna boken Portionen under tian - hållbar mat för dig, din plånbok och planeten.

- Jeg skulle tipsa om en jättefin lins- och apelsinsallad med kardemummadressing. I den finner du grønnkål, apelsin, kanel og andre juliga smaker. Sedan finns det recept på en grönkålspaj som också funkar bra. En klassiker är min grönkålspasta, den hade jag kanske inte haft på julbordet, men däremot som en restpasta efter jul.

LÄS MER: Lär dig leva snålt med Portionen under tian

LÄS MER: Så spiser du gott, nyttigt och billigt!